Pretraga

Studentski zbor u Zagrebu godišnje raspolaže s preko milijun kuna, a internetsku stranicu nema mjesecima

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predstavlja glas više od sedamdeset tisuća studenata najvećeg sveučilišta u državi. Godišnje kroz natječaj dodjeljuju više od milijun kuna za studentske aktivnosti, a njihov rad, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, mora biti javan. No, već mjesecima je njihova internetska stranica izvan funkcije, a glavno sredstvo informiranja studenata o radu tijela postala je društvena mreža Facebook.

Screenshot: Stranica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu ne funkcionira već mjesecima

O zaštiti interesa studenata na osam hrvatskih sveučilišta brine (ili bi barem trebalo brinuti) isto toliko sveučilišnih studentskih zborova. S obzirom na to da im je glavna zadaća predstavljati studente, logično bi bilo da su sve važne informacije studentima u čije se ime izjašnjavaju dostupne na internetskoj stranici studentskog zbora. Ipak je internet sredstvo putem kojega se mladi danas najčešće informiraju.

Tako gotovo svi sveučilišni studentski zborovi imaju svoje internetske stranice na kojma objavljuju natječaje i rezultate studentskih izbora, natječaje za sufinanciranje programa kao i rezultate istih te druge važne obavijesti za svoje studente. Naglašavamo da internetsku stranicu imaju gotovo svi, jer ju samo jedan, onaj koji predstavlja najveći broj studenata – nema već mjesecima.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu predstavlja više od sedamdeset tisuća zagrebačkih studenata, a svake godine raspisuju natječaj za sufinanciranje studentskih programa vrijedan preko milijun kuna. Prema Zakonu o studentskom zboru, to tijelo brine o kvaliteti života studenata i studijskog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente.

Problemi s developerima

Izdvojeni članak

Studentica ožalošćena svojim predstavnicima: Zašto je Studentski zbor uvijek bio i bit će glas SC-a

No, umjesto na njihovoj službenoj internetskoj stranici, studenti informacije od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu mogu dobiti – na Facebooku. Problematično je to što je, prema Zakonu, rad studentskih organizacija javan. Facebook ne samo da nije ozbiljno sredstvo komuniciranja i informiranja za organizaciju koja godišnje raspolaže s više od milijun kuna, već je informacija objavljena ondje dostupna samo studentima koji imaju korisnički račun na toj društvenoj mreži.

Povodom ovog problema kontaktirali smo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik Nediljko Jerković kaže kako su svjesni vremenske rupe u kojoj stranica Zbora ne funkcionira i na rješavanju problema rade već neko vrijeme.

– Problem je nastao kad su kolege, koje su preuzele obvezu izrade internetskih stranica, kasnili s objavom duže vrijeme. Nakon odugovlačenja, bili smo primorani pronaći drugog web developera, kaže Jerković.

Dodaje i kako je svjestan da je period bez službene internetske stranice dug.

– Sadržaj objavljivan na našoj službenoj stranici zamijenjen je objavama na sveučilišnoj internetskoj stranici, napominje naš sugovornik.

Ipak, jedina obavijest koju će studenti koji se upute na stanicu Sveučilišta pronaći u rubrici Studentski zbor stara je već šest mjeseci. Riječ je upravo o rezultatima natječaja za sufinanciranje studentskih programa.

‘Nismo prekršili Zakon i ograničili studentima pristup informacijama’

Izdvojeni članak

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio

– Sve bitne informacije o natječaju za sufinanciranje programa i rezultatima natječaja za sufinanciranje programa smo objavljivali na sveučilišnim kanalima, Facebook stranici SZZG, a sve sastavnice Sveučilišta dobile su informaciju i prenijele je na svojim kanalima. Obavijest o održavanju izbora, koje raspisuje rektor Sveučilišta u Zagrebu, a ne SZZG; studenti su obaviješteni na isti, gore navedeni način. Zbog nedostatka internetske stranice Studentskog zbora, vijest o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, studentske zborove sastavnica i pripadajući materijali (Odluka o imenovanju Izbornoga povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora, Odluka o imenovanju Povjerenstva za prigovore Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora i kandidacijski obrazac) objavljeni su na kanalima Sveučilišta i sastavnica. Zapisnici sa sjednica objavljuju se na internim wiki stranicama i svaki predstavnik u Skupštini ima pravo pristup tim zapisnicima, napominje Jerković.

Dodaje i kako je, a zbog nedostupnosti stranice Zbor uložio dodatni napor kako bi spomenute vijesti proširio među studentima.

– Samim time smatram da nismo prekršili Zakon i ograničili studentima pristup informacijama. Vijesti su bile i još su dostupne na stranici Sveučilišta, a studenti i studentski predstavnici su pravovremeno o tome bili obaviješteni, kaže Jerković.

Stranica bi trebala biti dostupna uskoro

Izdvojeni članak

Studentski zbor oštro opleo po upravi SC-a: Optužuju ih za skupu hranu u menzi, zatvaranje doma te prekomjerna zapošljavanja

Studenti će sljedeće godine na raspolaganju imati još veća sredstva. Naime, novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova 0,5 % od neto iznosa plaće studenta odlazit će u svrhu financiranja aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima. Zabrinutosti oko transparentnosti podijele tog novca, kaže Jerković, nema jer studentski zborovi nisu ti koji će raspolagati spomenutim sredstvima.

– Studentski zbor neće raspolagati tim sredstvima, već će samo sudjelovati u radu povjerenstva za raspodjelu sredstava. Jasno u Zakonu piše da naknada od 0.5 posto kojom će se financirati ‘kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima’ ide posredniku, odnosno Studentskom centru, napominje.

Otkrio je i kada bi konačno, nakon višemjesečnog perioda izvan funkcije, trebala proraditi internetska stranica Studentskog zbora u Zagrebu.

– Internetska stranica će biti dostupna početkom 2019. godine. Na toj stranici bit će objavljene sve informacije koje ste spomenuli u prvom pitanju – natječaj, rezultati natječaja i ostale bitne informacije. Čim stranica bude spremna, obavijestit ćemo akademsku zajednicu, zaključuje predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora.

Copy link
Powered by Social Snap