Pretraga

Na studentskim izborima kršila se izborna šutnja: Nadležni znaju, ali i nakon prigovora ignoriraju

A- A+

Kršenje izborne šutnje je dopušteno jer nije propisano gdje se i kako ona ne može kršiti. Suludo, da, ali tako to tumači Povjerenstvo za prigovore PMF-a. Nakon što su dobili prigovor studenta u kojem se navodi da su pojedini kandidati na studentskim izborima održanima prošlog tjedna na Sveučilištu u Zagrebu (u ovom slučaju sastavnici PMF) kršili izbornu šutnju, Povjerenstvo je odbacilo prigovor rješenjem da izborna šutnja nije definirana.

Foto: Srednja.hr, arhivska fotografija

Tumačenje pravnih akata Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nije jača strana. Nakon što su na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu objavljeni privremeni rezultati izbora za studentske zborove, kandidati su imali pravo na podnošenje prigovora.

Slučaj koji je pokazao da izborna šutnja ustvari ne postoji

Izdvojeni članak

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

Student PMF-a to je i učinio. U dokumentu koji je poslao Povjerenstvu za prigovore PMF-a, imenuje kandidate za koje smatra da su kršili izborni proces. Jedan od razloga je da su svoju kandidaturu oglasili postavljajući letke na dan izbora (26. ožujka) u studentski prostor kemijskog odsjeka, na stolove predavaonica A1 i A2 na kemijskom odsjeku, na prostorima matematičkog odsjeka i na prostorima geografskog odsjeka. U prigovoru koji redakcija posjeduje ovaj student dodaje i da takvo što nije u skladu s izbornom šutnjom koja se propisuje Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, u članku 13., stavak 3. doslovno piše: “Na dan održavanja izbora traje izborna šutnja”.

Iako se Povjerenstvo složilo da ovakvo što nije u skladu s etičkim normama, ne smatraju da je narušen izborni proces ili da se kršila izborna procedura propisana navedenim Pravilnikom.

U rješenju koje su donijeli doslovno piše da Pravilnik ne definira na koje se aktivnosti i prostore izborna šutnja odnosi, pa samim time nije jasno određeno je li pojavljivanje izbornog materijala izvan biračkog mjesta kršenje izborne šutnje.

Izdvojeni članak

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Tom logikom, svi kandidati na studentskim izborima ne trebaju slijediti pravilo o izbornoj šutnji, već slobodno mogu dijeliti letke, pozivati birače da glasaju za njih, pisati statuse na Instagramu ili Facebooku i pozivati birače putem društvenih mreža da glasaju za njih. Ako pak uđu u prostor biračkog mjesta kojeg Povjerenstvo za prigovore na PMF-u navodi kao mjesto na kojem se izborna šutnja ne smije kršiti (iako ni to nigdje ne piše u Pravilniku pa je nejasno otkud im sad to tumačenje), ostaje njihovo tumačenje da nisu propisane ni zabranjene aktivnosti, pa teoretski kandidati mogu na sve načine kršiti izbornu šutnju. Najjednostavnije rečeno, izborna šutnja prema ovome ne postoji.

Ne da im se ponavljati izbore

Uz to, u svojem rješenju Povjerenstvo dodaje da je Birački odbor na dan izbora poduzeo sve mjere da se na biračkim mjestima za koja su odgovorni osiguraju red i tajnost izbora. Istina je da Pravilnik o izborima ne definira točno na što se izborna šutnja odnosi, ali postavljanje letaka u prostore sastavnice na kojoj se održavaju izbori sasvim sigurno zvuči kao kršenje izborne šutnje. Da je Povjerenstvo slučajno uvažilo ovaj prigovor, izbori bi se poništili te bi se morali ponavljati jer tako propisuje Pravilnik o izborima u članku 19., stavak 8.

Student koji je podnio prigovor rekao nam je da je to učinio iako je pretpostavljao da će biti odbijen jer fakultet vjerojatno neće htjeti ponavljati izbore. Međutim, prigovor je svejedno poslao jer ga je zanimalo obrazloženje koje će Povjerenstvo dati.

Rješenje koje je donijelo Povjerenstvo za prigovore PMF-a:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Ostali tekstovi na ovu temu:

KOMENTAR Studentski izbori iliti koga boli ona stvar

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Čekamo ih već dva dana, a čekat ćemo još: Poznato kada će biti objavljeni rezultati studentskih izbora

[FOTO] Predsjednica Grabar-Kitarović stigla na faks i glasala na studentskim izborima

Počinju studentski izbori: Saznajte sve o njima i iskoristite svoje glasačko pravo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

[Sveučilišna lista Studenti za studente] Josip Periša: Duplo veći broj studentskih udruga podupire našu listu

[Sveučilišna lista Zajedno] Karlo Anić: Naši kandidati su kvalitetni, imaju želju, radišni su i s iskustvom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da izlazi na studentske izbore

Prijetnje uoči studentskih izbora: ‘Za tebe bi bilo najbolje da prihvatiš te kandidature’

Objavljena je konačna lista kandidata za studentske izbore: Evo za koga možete glasati

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Po prvi put u povijesti krenula Facebook kampanja za studentske izbore

Preko 70 tisuća studenata dobiva nove predstavnike: Poznat datum izbora na Sveučilištu u Zagrebu