Pretraga

Studentsko mišljenje – jesmo li zaista spremni za online nastavu?

A- A+

Koronavirus je posljednjih nekoliko dana među glavnim temama za razgovor, nažalost. Situacija u Italiji je postala kritična pa su tako sve škole i fakulteti sigurno zatvoreni do 3.travnja, a možda i dulje, ovisno o tome kako će se stvari dalje razvijati. Još neke države su odlučile zatvoriti škole i fakultete, a od sutra kreće online nastava i kod nas.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Jedino gore od odlaska u školu ili na fakultet jest neodlazak. Ne zato što mi ne bismo željeli imati par dana za sebe i sve serije koje bismo željeli pogledati, već zato što znači još nadoknada, još kraće ljeto koje nam je tako blizu (ne baš). Kako smo ove godine već imali i štrajk, rijetko tko želi gubiti još više sati nastave, što među profesorima, ali i učenicima te studentima.

Izdvojeni članak

Stigla nova uputa Ministarstva za izvođenje online nastave u čitavoj Hrvatskoj: Evo kako će sve izgledati

Ipak, zdravlje je na prvom mjestu, pa je u petak donesena odluka da se nastava počinje odvijati online. Ovo je prvi put da će se tako nešto dogoditi u Hrvatskoj, i postoji puno pitanja oko toga kako će to uopće izgledati.

Prije nego što je donesena odluka, razgovorali smo s nekolicinom studenata kako bismo doznali što oni misle o online učenju. Tada smo se nadali da neće doći do toga, no nažalost, od sutra je to naša stvarnost.

Ono što se nije promijenilo jest da većina studenata i dalje ne zna kako će točno izgledati online nastava. Neki profesori su se javili s detaljnim uputama, no većina nije dala nikakve konkretne upute, a upravo to je ono što nam treba.

Trebali bismo biti spremni, a nismo

– Bojim se da se profesori neće previše angažirati oko tako nečega, već će samo postaviti materijale negdje online (ili nam ih poslati mailom) te reći kako moramo samostalno obraditi gradivo koje bi se inače obrađivalo na satu. Studiranje je većinom zadaća studenta, ali ipak je drugačije kada to profesor objasni, nego kada sama pročitam, a upitno je i hoće li se svi potruditi pročitati. Iskreno se nadam da neće doći do zatvaranja škola i fakulteta zato što mislim da nismo spremni na to, a trebali bismo biti, mišljenje je Anite (22) s Filozofskog fakulteta.

Možda je Italiju problem s koronavirusom iznenadio, no mi već danima s pristojne udaljenosti promatramo cijelu situaciju i znamo da postoji rizik da se scenarij ponovi i u Hrvatskoj, no upitno je hoće li nam ovo vrijeme biti dovoljno da se pripremimo na baš sve.

– Voljela bih kada bi se organizirala nekakva online nastava, a neki profesori su već spominjali tu opciju, mada je problem u tome što ne znamo kako organizirati tako nešto. Prijateljica koja je bila na erazmusu na Italiji mi je rekla da oni imaju organizirana predavanja putem Skypea, što im svima stvara probleme. Jedno je kada se radi o predavanjima gdje profesor samo mlati teoriju, no kada je riječ o zadacima, tu već dolazi do problema. Nadam se da će se cijela ta situacija izbjeći, govori nam Tea  (21) s FER-a.

Što sa zadacima?

Svi znamo koliko su detaljna objašnjenja bitna za razumijevanje zadataka, bilo na razini petog razreda osnovne ili na fakultetskoj razini. Mogu profesori stavljati milijune zadataka online, no što to studentima znači, kada ne znaju kako ih riješiti? YouTube tutoriali?

– Do sada se nisam nikada susrela s online učenjem koje se nije sastajalo od pukog preuzimanja materijala koje onda prolazimo s profesorima, ali toliko sam optimistična da čak mislim da se ne radi o nemogućoj misiji. Sigurno, bio bi problem odabrati program/stranicu koja bi mogla izdržati dovoljan broj korisnika koliko bi ljudi bilo na predavanjima. Realno, ni Studomat preko kojeg upisujemo predmete nas ne može izdržati, a kamoli nekakav video poziv koji je rijetko kada predviđen za grupe od 30-ak ljudi, što je nekakav naš prosjek, piše nam Tessa (24) s Filozofskog fakulteta.

Dok panici u cijeloj situaciji nema, optimizam je itekako dobrodošao. Nadajmo se da ćemo kroz ovaj tjedan ipak uspješno riješiti problem online nastava, te naučiti nešto što će se kasnije koristiti i u ‘normalnoj’ nastavi.

Studentsko mišljenje – jesmo li zaista spremni za online nastavu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap