Pretraga

Ovo su stvari bez kojih studiranje jednostavno ne ide

A- A+

Jednom kada postanete student, postaje teško zamisliti da ste ikada prije mogli živjeti nekako drugačije, a još je strašnija ideja da ćete jednog dana morati ponovno živjeti drugačije. I to kao odrasli ljudi. No to je drugi par rukava, panika za neki drugi put.

Foto: Unsplash

Ovaj put ćemo se baviti time što studenti rade, što je središte njihovog života? Naravno, studiranje. Postoje oni koji pod pojam studiranja podrazumijevaju nekoliko stvari, no ovaj put ćemo se fokusirati na ono usko značenje, a to jest baš odlazak na predavanja, pisanje zadaća i polaganje ispita.

Izdvojeni članak

[Glas studenta] ‘Ako ne zbog sebe, onda zbog drugih, ipak nemojte zagrliti 30 stranaca ispred HNK’

Radi se o teškim zadacima koje je teško obavljati na dnevnoj razini, a nažalost, vrlo često je potrebno biti redovit. I to ekstremno, inače se vrlo lako nađete u situaciji da su ispiti iza ugla, a vi niste baš ni sigurni u to čime se koji kolegij bavi.

Kako bi uspješno studirali, bitno je okružiti se potrebnim alatima. Možda mislite da se radi o stvarima koje su vam već dobro poznate (ipak ste proveli dobar dio života u školama i prije nego što ste upisali fakultet), no ustvari to nije slučaj. I dok je razlika između osnovne i srednje škole velika, ne može se ni usporediti s onim šokom koji vas očekuje nakon dolaska na fakultet.

Mogli biste se sami mučiti s otkrivanjem toga što vam je sve potrebno (i vjerojatno ćete se i dalje mučiti), no mi vam donosimo kratki popis stvari koje su vam apsolutno potrebne. Naravno, ovisno o tome kakav ste tip studenta, naša lista se može još nadopunjavati.

Bilježnice na spiralu

Još od samih početaka kada su se koristile bilježnice koje su bile namijenjene tome da naučite pravilno pisati, pa do dolazaka u srednju kada ste shvatili da vam je jedna bilježnica sasvim dovoljna za barem tri predmeta, bilježnice su uvijek bitan dio obrazovanja. Naravno, ne zbog njihovog sadržaja, već zbog toga što vaš odabir bilježnice govori o vama.

Jednom kada dođete na fakultet, odjednom shvatite da sve bilježnice osim onih na spiralu, nisu uopće korisne. Ne možete ih presavinuti kako želite, ne možete bezbolno čupati papire, ne možete ih koristiti dva semestra… Bilježnice na spiralu imaju toliko prednosti da vam nije jasno kako to niste ranije prepoznali.

Volja za životom

Ah da, dobra stara volja za životom. Teško je preživjeti studiranje bez nje, no isto tako je zaista teško svaki dan pronaći volju za životom. Jer studiranje nije pasivno, potrebno je svaki dan samostalno se motivirati da se probudite i ustanete, pojedete nešto što će vam dati dovoljno energije da preživite dan, ali i da onda dalje krenete u osvajanje dana.

Postoje studenti na kojima točno vidite da im je moral ne nula, već minus tisuću. Možda je riječ o samo lošoj fazi (svih prolaze kroz njih, a pogotovo studenti), no kada se ta loša faza produlji na nekoliko dana… Vrijeme za intervenciju!

Niski standardi

Ljudi će vam kroz život govoriti da treba ciljati na nešto više, da treba uvijek htjeti nemoguće jer je sve moguće, no budimo realni – to ne vrijedi za studente. Ovo čak nije nešto što je primjenjivo samo na usko značenje studiranje, već općenito na studentski način života. Spustite standarde za ukusnu hranu, ipak idete u menzu. Spustite standarde za fina pića, ionako ćete naručiti najjeftiniju pivu.

Isto vrijedi i za samo studiranje, no to ne mislimo loše. Okej, nekad zaista ne treba ciljati samo na prolaz, no nekad treba. Teško je to prihvatiti, no jednostavnije je to nego imati ozbiljan živčani slom zato što nemate prosjek kakav ste očekivali. Niski standardi čuvaju živce i pomažu da se što bezbolnije dođe do krajnjeg cilja, a to jest diploma.

Kemijska olovka

Svi smo odrasli koristeći olovke i tehničke olovke, i nismo imali problema s time. Bila je zabava truditi se pronaći dobru gumicu koja ne kida papir, ne ostavlja tragove, ne mrvi se i uspijeva zaista izbrisati nešto. I onda kada napokon nađete tu jednu gumicu s kojom ste zadovoljni, dođete na fakultet i prebacite se na kemijsku olovku.

Nešto se dogodi i jednostavno vam klikne da nemate vremena za olovku. Ili ju morate šiljiti, ili ako je tehnička, morate mijenjati mine, paziti da vam ne puca… Također ne ostavlja toliko jak trag kao kemijska olovka (koje god boje bila). Jedina prednost je to što olovku možete brisati, a kemijsku ne, no na faksu svakako nitko ništa ne briše. Postoji jedino opcija križanja…

Ovo su stvari bez kojih studiranje jednostavno ne ide
Share via
Copy link
Powered by Social Snap