Pretraga

Sud na strani Borasa: Zbog nezakonitog štrajka Sindikat Sveučilištu mora platiti 15.000 kn

A- A+

Kako doznaje Telegram, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Sveučilištu u Zagrebu zbog štrajka na Hrvatskim studijima 2016. mora platiti 15.000 kuna odštete i 9500 kuna parničnih troškova. Dio zaposlenika tada je, podsjetimo, štrajkalo nezadovoljno činjenicom da su Hrvatski studiji dobili status odjela, a ne fakulteta.

foto: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu u svibnju 2017. podnijelo je tužbu radi naknade štete protiv Sindikata koji je organizirao štrajk dijela zaposlenika Hrvatskih studija. U travnju 2018. Općinski radni sud u Zagrebu presudio je u korist Sveučilišta, a krajem 2020. tu je odluku potvrdio i Županijski sud u Zagrebu. Prema toj presudi, javlja Telegram, Sindikat mora Sveučilištu, odnosno Hrvatskim studijima, platiti 15.000 kuna odštete i 9.500 kuna parničnih troškova.

‘Sud promašio cijelu priču’

Sudovi su, pojašnjava Telegram, 2017. zaključili da se štrajk na Hrvatskim studijima provodi zbog odluka koje se tiču “ustrojstvenih i organizacijskih” pitanja, a ne zbog zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa, što može biti osnova za štrajk. Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, za Telegram kaže kako je Vrhovni sud u svojoj odluci o nezakonitosti štrajka 2017. – iz koje proizlazi i nova presuda za naknadu štete – promašio cijelu priču.

Izdvojeni članak

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

– Vrhovni sud ne razumije funkcioniranje sveučilišta. Ako radnik u korporaciji štrajka protiv sastava upravnog tijela, onda tu stvarno nema razloga za štrajk. Ali ako radnik zbog nemogućnosti sudjelovanja u upravnom tijela štrajka na sveučilištu, onda štrajka za nešto što se zove akademska prava i slobode, rekao je Ribić. Naglasio je kako se naprosto ne može povlačiti paralele između štrajkanja u korporaciji i na sveučilištu.

Ribić: Narušena su sveta prava autonomije sveučilišta

Nastavnici na sveučilištu, nastavlja, imaju pravo na slobodan izbor nastavnika, svojih predstavnika u tijela koje upravlja ustanovom.

– To je jedno od svetih prava, sastavni dio autonomije sveučilišta i akademskih prava i sloboda, dodao je Ribić.

Izdvojeni članak

Epilog štrajka na Hrvatskim studijima: Ustavni sud odbacio tužbu Sindikata uz izdvojeno mišljenje 3 sudaca

Podsjetimo, štrajk na Hrvatskim studijima (današnjem Fakultetu hrvatskih studija) započeo je jer su nastavnici tvrdili kako činjenica da su Hrvatski studiji iz sveučilišnog centra 2016. preustrojeni u sveučilišni odjel, a ne fakultet, ugrožava njihova radna prava. Nakon te pravne promjene, podsjeća Telegram, iz Znanstveno-nastavnog vijeća (pandanu Fakultetskom vijeću na Hrvatskim studijima) isključena su 22 nastavnika Hrvatskih studija, a u njegov sastav, između ostalog, ušli su pojedinci koji tada nisu bili ni zaposlenici Hrvatskih studija.

Štrajk dijela zaposlenika HS-a započeo je 3. travnja, a nedugo nakon Sveučilište u Zagrebu podnijelo je tužbu Županijskom sudu tvrdeći da je štrajk neosnovan i time nezakonit. Presuda je stigla tjedan dana nakon početka štrajka, a sud je ustanovio kako se radi o nezakonitom pothvatu.

Sud na strani Borasa: Zbog nezakonitog štrajka Sindikat Sveučilištu mora platiti 15.000 kn
Share via
Copy link
Powered by Social Snap