Pretraga

Suprotstavljene teze: Student i dekanica TTF-a sučelili se uživo na HRT-u

A- A+

Studenti TTF-a smatraju kako su još uvijek pri zdravom razumu i sigurni u slijed događaja koji se odvio, ne odustaju od svojih zahtjeva te se skupljaju večeras u 19 h na Tekstilno-tehnološkom fakultetu kako bi raspravili daljnje akcije u borbi za obrazovanje i zakon u akademskoj zajednici. Medijima su poslali priopćenje u kojem poručuju da nastavljaju borbu protiv dekanice koja je najavila da neće dati ostavku, a student Marko i dekanica Sandra Bischof su se sučelili u emisiji Hrvatska uživo gdje su dali dijametralno suprotne stavove na aktualne teme.

screenshot: Hrvatska uživo

Izdvojeni članak

Teške optužbe studenata TTF-a, dekanica ih odbacuje i najavljuje da neće dati ostavku

– Nakon prvog plenuma Tekstilno-tehnološkog fakulteta, održanog 10.10.2016. godine na kiši i hladnoći gdje je jednoglasno izglasano kako trenutni dekanat mora dati ostavku te im je za to dan rok od 5 radnih dana studenti ne miruju već nastavljaju pobunu. Plenum je jasno iznio i jednoglasno izglasao svoje zahtjeve na koje se dekanica Sandra Bischof javno očitovala na portalu srednja.hr kako do ostavke neće doći. Također dekanica studentske razloge za pobunu naziva neutemeljenima i neargumentiranima iako su oni dokazani i potvrđeni od strane Sveučilišta u Zagrebu, stoji u priopćenju studenata.

Plenum je također izglasao kako u slučaju da dekanat sam ne podnese ostavku zatražit će očitovanje Sveučilišta te su tako u petak poslali dopis na rektorat i zatražili rektora Damira Borasa da se očituje po tom pitanju.

Izdvojeni članak

Plenum dovodi u pitanje još jednu odluku Borasa i Senata

Potpuno drugačije stavovi dekana i studenta predstavnika Inicijative

Po pitanju mnogobrojnih problema na TTF-u zamolili smo komentar dekanice koja je na njih odgovorila, a isto je ponovila danas u emisiji Hrvatska uživo gdje se sučelila sa studentom Markom koji je dio Inicijative studenata TTF-a. Dekanica Bischof referira se na oduzimanje indeksa studentima u petom i šestom mjesecu.

– Studentima nisu uzimani indeksi, nego su zamoljeni da ih dostave u referadu kako bi se izvršilo usklađivanje sa ISVU stanjem, zbog određenih odstupanja. Odgovorno tvrdim, niti jednom studentu nije poništen taj predmet te će svi studenti u akademskoj godini 16./17., sukladno Pravilniku, ispit koji nisu položili ponovno upisati, ostvariti ponovno pravo izlaska do četiri puta na ispit, rekla je dekanica.

Studenta je zanimalo zašto se to radilo u šestom mjesecu, a ne do 15.10. kada je rok za takve promjene, na što je dekanica ponudila svoje objašnjenje.

– Onog trena kada smo uvidjeli odstupanje, a mi smo podložni revizijama i reakreditacijama, nakon kojih smo uvidjeli odstupanja u referadi, a nismo mogli nikakve radikalne promjene raditi u prošloj akademskoj, a ti predmeti se upisuju opet ove akademske godine. Niti jedan student zbog toga ne ispašta, niti neće izgubiti pravo studija, odgovorila je dekanica te dodala kako je način usklađivanja ISVU modela, započeo Bolonjskim procesom, te da su pritom uvođeni krivi parametri, o čemu je obaviješteno Sveučilište, rekla je dekanica koja tvrdi da je nađeno najbolje rješenje za naše studente koji nisu s time nikako oštećeni.

Dekanica se pita zašto studenti nisu reagirali ranije, a student joj odgovara kako nije njihov posao da čitaju zakone i pravilnike

Student TTF-a pritom je upozorio na problem uplate školarina na temelju ugovora, a u sustavu im je pokazano da nisu uopće trebali raditi uplate, na što je dekanica odgovorila da je riječ o paušalnim i neutemeljenim izjavama koje se pojavljuju i u medijima. Objasnila je kako se faks financira od MZOS-a samo za troškove redovnih studenata u prvoj godini ili u kategoriji 55+ ostvarenih ECTS bodova. Svi ostali, redoviti ili ponavljači, moraju plaćati sukladno ostvarenim ECTS bodovima. Studente je prozvala da su trebali ranije reagirati, ako su uočili probleme.

– Nije na nama da reagiramo, proučavamo zakone i pravilnike. Mi smo te ugovorili platili, naknadno smo, vezano uz ostale probleme koje imamo na fakultete, počeli kopati po studomatu i vidjeli kako nažalost studenti koji nisu trebali plaćati, ne samo tisuću ili dvije, nego i više tisuća kuna. Nas zanima gdje je taj novac išao, rekao je student TTF-a-

Novinar Hrvatske uživo pitao je hoće li se u takvim slučajevima dogoditi povrat novaca, na što je dekanica rekla da hoće, premda da ih po njezinom uopće nema.

– Naravno, ali takvih slučajeva zaista nije bilo, Optužbe da smo dobila sredstva iz EU fondova su neutemeljene. Do 2012. kada nije bilo programskih ugovora stajala je oznaka EU, ali to nema veze s financiranjem iz EU. Financiramo se isključivo putem ministarstva i studenata, zaključila je nastup dekanica.

U priopćenju studenata poslan je i dopis vlasnice kantine koja je nabrojala brojne probleme s kojima se suočavala kada je na čelo fakulteta došla nova uprava na čelu s dekanicom Bischof. Za komentar o stanju s kantinom zamolili smo dekanicu, od koje je stigao kratki odgovor.

– Na vama je da procijenite što ćete objaviti. Molim vas da mi više upite ovakve vrste ne šaljete, rekla nam je dekanica TTF-a.

Suprotstavljene teze: Student i dekanica TTF-a sučelili se uživo na HRT-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap