Pretraga

Sve menze u Hrvatskoj imat će istu ponudu hrane po istoj cijeni

A- A+

Uskoro će u svim studentskih menzama i drugim pružateljima usluga subvencionirane studentske prehrane postojati ista ponuda hrane, pića i drugih dodataka, dok će i cijene svugdje biti iste. Dok sada studenti samo u nekim menzama mogu popiti kavu uz subvenciju, ili u jednom restoranu imaju ponuđene palačinke dok u drugima nemaju, to više neće biti slučaj. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra Jovanovića, najavila je kako će se do ljeta izraditi Pravilnik u kojemu će se nalaziti ujednačen standardizirani jelovnik za sve davatelje usluga studentske prehrane.

Kako studenti u Zagrebu, tako i oni u drugim studentskim gradovima nemaju istu ponudu hrane u svim menzama ili davateljima usluge subvencionirane studentske prehrane. Recimo, u zagrebačkoj menzi ‘Superfaks‘ studenti u ponudi imaju palačinke te kavu po cijeni od 0.95 kuna, dok navedeno nemaju u restoranu koji se nalazi u prostorijama Studentskog centra. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra Jovanovića, izjavila je kako će se to promijeniti jer se već na ljeto očekuje izrađen Pravilnik o ujednačenom standardiziranom jelovniku za sve davatelje usluga studentske prehrane

Izdvojeni članak

Čitatelji ocjenili menze u Zagrebu zlatnom sredinom

U svim menzama ista hrana po istoj cijeni

Unutar sanacije Studentskog centra u Zagrebu donesen je i pravilnik, odnosno akt o subvencioniranoj prehrani studenata koji bi trebao poboljšati studentski standard. – Naš cilj je urediti studentska prava, posebno prava na prehranu, stoga smo odlučili donijeti ujednačen jelovnik za sve davatelje usluga studentske prehrane, izjavila je Beljo Lučić, dodajući da će pravilnik biti prihvatljiviji menzama, studentima, ali i državnom proračunu.

Studenti nemaju istu ponudu hrane i ne plaćaju istu cijenu, kako u 17 menzi u Zagrebu, tako i u drugim gradovima u kojima se nalaze restorani sa subvencioniranom studentskom prehranom. Također nisu svi studenti u prilici pojesti meni, koji čine juha, glavno jelo, prilog, salata i desert, jer ga ne nude sve menze. – Danas meni negdje iznosi 16,70 kuna, a mi predlažemo da cijena bude 20,60, od čega bi studenti plaćali 6,50 kuna. To znači da bi sve menze imale istu ponudu, menije kao i cijenu, istaknula je pomoćnica ministra te je dodala da će se na taj način ujednačiti uvjeti studenata da pojedu subvencioniranu hranu.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke – konačni rezultati: Podbacili Ekonomija i SC, oduševio Superfaks

Cijene namirnica izvan menija poskupljuju

Subvencija menija od strane MZOS-a iznosit će 72 posto, dok će ista za namirnice koje budu izvan ponude menija iznositi 50 posto. Prema riječima Beljo Lučić upravo tu nastaje problem, jer neupućeni studenti misle kako će za svu prehranu plaćati pola iznosa, no to se odnosi samo na kolače, sokove ili čokoladna mlijeka izvan spomenutih pet jela. Objasnila je i da to ne znači kako će navedene namirnice uvijek biti skuplje jer nekad se i one mogu naći u meniju.

Na spomenutom ujednačavanju cijena i ponude subvencionirane studentske hrane radi se posljednjih godinu dana te su održani sastanci s predstavnicima svih studentskih zborova, povjerenstvom kao i Zajednicom studentskih centara. Iz MZOS-a tvrde kako su dobili podršku te da je većina studenata odobrila njihov projekt.

Copy link
Powered by Social Snap