Pretraga

Sveučilišta objavila odluke o obustavi nastave na fakultetima: Nova pravila i za studentske menze

A- A+

Na današnjoj konferenciji za medije premijer Andrej Plenković izjavio je kako se od ponedjeljka obustavlja redovna nastava u školama i na fakultetima. Većina hrvatskih sveučilišta već objavila odluku obustavi nastave, a Ministarstvo obrazovanja poslalo je preporuku i studentskim centrima – nema zatvaranja studentskih restorana, ali će se zadržavanje u menzama svesti na minimum.

Foto: srednja.hr

Osim u školama, od 16. ožujka obustavlja se i redovna nastava na fakultetima.

Upute sveučilišta

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras donio je odluku kojom će se, s obzirom na aktualno epidemiološko stanje, nastava na svim studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu izvoditi na daljinu. Na taj će se način studentima omogućiti studiranje od kuće, a nastavnici će im biti dostupni elektroničkim putem, priopćili su sa sveučilišta u Zagrebu. U odluci Sveučilišta navedeno je sljedeće:

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Donosimo pregled svega što se danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

1. S obzirom na aktualno epidemiološko stanje, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine nastava će se na svim studij skim programima Sveučilišta u Zagrebu izvoditi na daljinu, kako bi se studentima omogućilo studiranje od kuće.
2. Čelnici sastavnica Sveučilišta u Zagrebu dužni su osigurati dostupnost svojih nastavnika studentima elektroničkim putem.
3. Čelnik pojedine sastavnice može definirati odstupanje od uobičajene izvedbe, ali poštujući predviđene ishode učenja.
4. Čelnici sastavnica Sveučilišta u Zagrebu dužni su osigurati redovno poslovanje administrativnih, pomoćnih i tehničkih službi na svojoj sastavnici.
5. Ove se mjere primjenjuju od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine, uz očekivano trajanje od 14 dana.
6. Preporučene mjere o samoizolaciji djelatnika prema Uputi rektora od 11. ožujka 2020. godine i dalje su na snazi.

U dopisu koji je MZO poslao sveučilištima, stoji kako bi nastavnici ipak trebali dolaziti na posao.

– Naglašavano kako se ova odluka odnosno obustava nastave odnosi isključivo na studente. Drugim riječima, nastavnici, stručno i administrativno osoblje, djelatnici studentskih centara redovno dolaze na posao i obavljaju redovne aktivnosti, piše u odluci Ministarstva koja se nalazi pri dnu teksta.

*ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [58.77 KB]

Slične odluke objavilo je i Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Osijeku i Sveučilište u Splitu.

Ograničenje zadržavanja u menzama

Osim sveučilištima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo dopis i studentskim centrima, a poseban dio odnosi se na studentske restorane. Zatvaranja menzi nema, ali nalaže se da se zadržavanje studenata ondje svede na minimum.

– Vezano uz studentske restorane, uputa je jednaka, drugim riječima svi restorani i dalje ostaju otvoreni, količinu obroka potrebno je prilagoditi broju studenata. Obavezni ste staviti obavijest u restoranima da se ograniči vrijeme zadržavanja u restoranu na minimum te kako nema zadržavanja niti okupljanja studenta u restoranima. Posebnu poznost potrebno je obratiti na držanje najviših higijenskih standarda. Navedeno vrijedi sve dok Civilni stožer ne izda drugačije upute, te Vas stoga molimo da se istoga i pridržavate. Odluke i preporuke o navedenom donosi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u svojim priopćenjima koja objavljuje na mrežnim stranicama, piše u odluci Ministarstva.

*ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [91.54 KB]

UŽIVO događaje vezane uz koronavirus i obrazovanje možete pratiti na poveznici, a u nastavku se nalazi primjer online nastave za 7. razred iz predmeta biologija.

Glasajte u anketi:

Pogledajte video:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap