Pretraga

Sveučilište bilježi značajan pad mobilnosti: U jednoj kategoriji nitko se nije ni javio na natječaj

A- A+

Sveučilište u Zagrebu objavilo je podatke koji pokazuju utjecaj pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera na razmjenu studenata i nastavnika. Neki studenti se radi pandemije uopće ne prijavljuju za mobilnost ili otkazuju istu nakon što su već dobili stipendiju.

pixabay.com

– Na natječajima za studente SuZ (2.480.000,00 EUR za studijski boravak i 926.640,00 EUR za stručnu praksu za oba semestra ak. god. 2020./2021), zabilježili smo smanjenje broja studentskih prijava i veći broj odustanaka studenata od mobilnosti, kao direktnu posljedicu pandemije koronavirusa, kažu sa zagrebačkog sveučilišta.

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu objavio je podatke za tri akademske godine, za mobilnosti dolaznih stranih studenata i za mobilnosti odlaznih domaćih studenata.

Iz brojčanih podataka, pojašnjavaju, vidljivo je sljedeće:

U ak. god. 2018./2019nije bilo značajnih vanjskih utjecaja. U ak. god. 2019./2020. – krajem zimskoga i početkom ljetnoga semestra pojavila se pandemija koronavirusa pa su domaći studenti u znatnom broju otkazivali međunarodne mobilnosti. Strani studenti su manje otkazivali mobilnost, ali su više prekidali započetu mobilnost na Sveučilištu u Zagrebu što znači da prelaskom na online studiranje nisu imali sve potrebne ispunjene uvijete za priznavanjem ishoda studiranja ili fakulteti nisu omogućili polaganje ispita online; uz napomenu da je projekt vremenski produžen do konca kalendarske 2020. godine, upravo uslijed više sile – pandemije koronavirusa. Ove akademske godine imamo nastavak pandemije.  Manji broj stranih studenata je stigao na razmjenu na Sveučilište u Zagrebu; a manji broj i domaćih studenata je otišao. Neki studenti se radi pandemije uopće ne prijavljuju za mobilnost ili otkazuju istu nakon što su već dobili stipendiju. Studentska praksa bilježi iste negativne rezultate, uz napomenu da je natječaj za 2. krug studentske prakse u tijeku.

Mobilnosti osoblja također u padu: Ove godine nitko se nije ni javio na natječaj

Međunarodna mobilnost osoblja, kažu sa Sveučilišta, također je pod izravnim utjecajem pandemije i to još više nego kod studentske populacije. Za mobilnosti nastavnoga i nenastavnoga osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (KA103) – Projekti mobilnosti unutar programskih zemalja u akademskoj godini 2020./2021., dodijeljen nam je ukupan iznos od 205.700,00 EUR:  93.500,00 EUR za aktivnosti u svrhu podučavanja (STA) i 112.200,00 EUR za aktivnosti u svrhu osposobljavanja (STT).

Brojčani rezultati mobilnosti Erasmus+ za (ne)nastavno osoblje pokazuju kako je  u ak. god. 2019./2020. planirano 110 mobilnosti, a uspješno odrađeno njih 43. Ostali su zbog pandemije odustali ili su prebačeni u ak. god. 2020./2021. Prošle akademske godine planirano je 116, uspješno odrađeno 48 mobilnosti, a ostali su zbog pandemije odustali ili su prebačeni u 2020./2021. Međutim, ove godine još nije bilo odustanaka zbog pandemije, odgađaju se mobilnosti za kasniji period te, štoviše, još nitko nije javio da bi mobilnost odradio online.Utjecaj pandemije na međunarodne mobilnosti studenata i nastavnika izvan EU još više su pod negativnim utjecajem pandemije. Sveučilištu u Zagrebu dodijeljen je novi projekt akademske mobilnosti: Erasmus+ Projekt mobilnosti između programskih europskih i partnerskih ne-europskih zemalja (KA107)  s ukupnim proračunom u iznosu od 558.620,00 EUR kojim će se podržati mobilnost između SuZ i 51 partnerskom institucijom iz 28 zemalja. S obzirom na dodijeljena sredstva kao i broj uključenih partnera, ovo je ujedno i najveći projekt unutar Republike Hrvatske ovakvoga tipa. Projekt traje 36 mjeseci, počevši od 1. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2023. Središnji ured za međunarodnu suradnju će prve natječaje za svoje studente i osoblje organizirati na proljeće/ljeto 2021., ovisno o globalnoj epidemiološkoj situaciji pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, ističu sa Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Studenti Filozofskog završili u karanteni u Portugalu: Otkrili su nam zašto se nisu vratili u Hrvatsku

Europa ipak daje novac

Ipak, podsjećaju i da se, uprkos navedenim ograničenjima i izazovima, a prema preporuci Europske komisije, međunarodna akademska suradnja nastavlja u svim programima, posebice unutar EU. Tako je središnjem uredu za međunarodnu suradnju na javnom natječaju Europske komisije za 2020. dodijeljen projekt mobilnosti za programske zemlje (KA103) iz programa Europske unije, za ak. god. 2020./21. u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava od  3.888.540,00 EUR.

Zaključuju kako Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu nastavlja provedbu svih međunarodnim programa mobilnosti, uprkos izvanrednim i jako otežanim radnim uvjetima nastalim uslijed pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, ali i dislokacije zaposlenika iz potresom oštećene zgrade u Ulici kralja Zvonimira 8.

PROUČITE PODATKE:

Ako Vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Sveučilište bilježi značajan pad mobilnosti: U jednoj kategoriji nitko se nije ni javio na natječaj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap