Pretraga

Sveučilište će uz muški i ženski imati i toalet za transrodne studente

Studentski zbor Sveučilišta Sussex želi srušiti barijere, tvrdeći kako odabir između dvaju identiteta može biti vrlo ‘bolan’. Stoga se na sveučilištu planira instalacija tri vrste toaleta – muških, ženskih i onih za njihove transrodne kolege.

Jedno od top britanskih sveučilišta moglo bi biti prvo u državi koje će u svojoj instituciji imati dostupan toalet i za one rodno neutralne pojedince. Takav je zahtjev iznio studentski zbor tog Sveučilišta Sussex u Brightonu, a s namjerom da se baš svi studenti osjete dobrodošlima. Neki su ipak tu ideju okarakterizirali glupom zamisli koja bezveze troši vrijeme, piše Daily Mail.

Žele srušiti barijere

Iako se nekolicini studenata sviđa ideja transrodnih toaleta, većina osoba je mišljenja kako bi se zbor trebao baviti nekim od drugih bitnih stvari. Grupa koja je pokrenula ideju ipak ne odustaje od iste. – Želimo srušiti barijere i učiniti sveučilište mjestom koje svima pruža dobrodošlicu. Mislim da je ono otvoreno prema ovoj ideji, jer je i inače ovo vrlo otvorena zajednica i želimo da ljudi to znaju. Želimo studentski život olakšati i pojednostaviti što je više moguće, rekao je glasnogovornik zbora Imogen Adie.

‘Ovo je gubitak vremena’

Studentski zbor smatra kako je transrodnim ljudima teško identificirati kao muško ili žensko, i smatraju da je to vrlo bolno za njih. Toaleti u koje ulaze samo muškarci ili samo žene za njih, kako kaže inicijativa, zahtijeva upravo to na dnevnoj bazi.

Neki studenti s time se ne slažu, te smatraju takve toalete nepotrebnima. – Zar nemaju ništa važnije za raspravljati u Studentskom zboru? Kad su već kod toaleta za transrodne, zašto ne naprave i jedan za ljude patuljastog rasta? Koji gubitak vremena, kazao je jedan student.