Pretraga

Sveučilišta obilježila Dan žena: ‘Treba poticati okruženje gdje žene imaju iste mogućnosti kao muški kolege’

A- A+

Naših sedam javnih sveučilišta organiziralo je predavanja, konferencije i poslalo čestitke povodom Međunarodnog dana žena. Dok su jedni prisjetili važnih žena u povijesti i njihovih briljantnih postignuća, drugi podsjetili na važnost stalne borbe za ravnopravnost spolova, neki treći su se fokusirali na sve što još trebaju napraviti kako bi bili bolji. Mi smo na jednom mjestu saželi sve najbitnije.

učiteljica nastavnica predavanje

Foto: Unsplash

Osmi mart ili Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka, još od 1975. kada su Ujedinjeni narodi donijeli tu odluku. Naša javna sveučilišta ovaj su dan obilježila raznim manifestacijama, a mi smo saželi ono najbitnije.

Najveće sveučilišta podsjetilo na povijest borbe za prava žena

‘Svim ženama, posebice bivšim i sadašnjim studenticama, profesoricama, znanstvenicama, djelatnicama i suradnicama Sveučilišta u Zagrebu želimo sretan njihov dan’, poručilo je Sveučilište u Zagrebu na svojim internetskim stranicama. Nakon toga su podijelili neke zanimljive činjenice iz povijesti pokreta za ljudska prava žena i put kojim je utvrđen Međunarodni dan žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u SAD-u, navode, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Zbog toga su i žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, a Socijalistička partija SAD-a u znak podrške tim ženama proglasila je Nacionalni dan žena. Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu 1910., na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen je Međunarodni dan žena, a UN je 1975. donijeli odluku da se taj dan obilježava 8. ožujka.

‘Prisustvo žena u kulturi i umjetnosti jako je značajno’

Sveučilište u Splitu za Međunarodni je dan žena objavilo intervju s multimedijalnom umjetnicom Neli Ružić s Umjetničke akademije u Splitu i dobitnice brojnih stipendija i nagrada, a deset godina predavala je u Meksiku. Umjetnost stvara iskustvo u najintenzivnijem smislu, kazala je, jer kroz imaginarno priprema prostor mogućeg.

– Umjetnost i kultura prostori su reprezentacije i doprinose promjeni, a prisustvo žena u kulturi i na umjetničkoj sceni jako je značajno zbog stvaranja zona solidarnosti ali i zbog dekonstrukcije uvriježenih stereotipa i dominantnih patrijarhalnih sustava vrijednosti. Položaj žena u današnjici različit je u različitim dijelovima svijeta, ali uvijek se radi o nejednakoj poziciji spram muškaraca. Živimo i u viševremenosti različitih stvarnosti, a i svi dijelovi svijeta ne okreću se istom brzinom. Od feminicida u Ciudad Juarezu na meksičkoj granici do nasilja nad ženama ili nižih primanja žena u razvijenim zemljama duboki je prostor nepravde. Na žalost, tijekom zadnjih godina, posebno u uvjetima pandemije, i u Hrvatskoj svjedočimo porastu nasilja nad ženama. Na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini daleko smo od ravnopravnog položaja, a ukorijenjene patrijarhalne strukture i obrasci djeluju na svjesnim i nesvjesnim razinama kod muškaraca ali i kod žena, istaknula je Ružić.

Izdvojeni članak
učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Najviše žena u Hrvatskoj radi u trgovinama i u obrazovnom sustavu: Evo kolike su im prosječne plaće

‘Svima koji vjeruju u ravnopravniji i slobodniji svijet’

Međunarodni dan žena i ove je godine prilika za Sveučilište u Rijeci da rezimira stanje rodne ravnopravnosti na sveučilištima i šire. I dok je u povijesti znanosti bilo malo žena, ili bar malo onih koje su bile vidljive i prepoznate, brojevi su danas bolji. Trideset je žena ovjenčano Nobelovom nagradom u stotinu godina, podcrtava riječka rektorica Snježana Prijić Samaržija od početaka 1901. do 2000., da bi ih isto toliko bilo ovjenčano ovom najprestižnijom nagradom u zadnja dva desetljeća. Žene su daleko prisutnije u svim segmentima javnog života, više razgovaramo i osvješćujemo izazove rodne ravnopravnosti.

– Indeks rodne ravnopravnosti kojeg svake godine objavljuje Europski institut za rodnu ravnopravnost bilježi kontinuirano poboljšanje. Međutim, prema njihovim procjenama, napredovanje je sporo i skor od 68.6 na razini Europske unije pokazuje da smo daleko od pune ravnopravnosti. Dodatno, evidentan je jasan jaz između zemalja sjeverne i zapadne Europe gdje su žene ravnopravnije i rezultat doseže i preko 80, do onih u istočnoj i južnoj Europi gdje je skor jedva iznad 50. Europska Komisija generira podatke pod nazivom She figures o stanju rodne ravnopravnosti na istraživačkim institucijama. Žene čine gotovo polovicu među svim doktorandima/doktorandicama, ukupno oko 42% žena u akademskom svijetu, ali samo je 26.2% žena na najvišim akademskim pozicijama, a samo 23.6% na rukovodećim mjestima. Više žena ima prekarijatske ugovore, manje su uspješne u privlačenju financiranja za istraživanjem, a samo je 10 % žena među inovatorima. Podaci iz U-Multirank Gender Monitor–a, komparirajući sveučilišta u Europi, pokazuju da su žene osobito podzastupljene na istraživački intenzivnijim sveučilištima, a i dalje je studentski svijet podijeljen na način da žene dominiraju na studijima u području obrazovanja i zdravlja, a muškarci i području tehnike, energetike i računarstva.

Svima koji vjeruju u ravnopravniji i slobodniji svijet za sve, rektorica je poželjela da Međunarodni dan žena provedu puni dobre volje i pouzdanja da će žene već sljedeće godine biti ravnopravnije nego što jesu, a svake sljedeće još i više. Jer će i sami, istaknula je, dati sve od sebe da tako i bude. Više o ovome pročitajte na stranici Sveučilišta u Rijeci.

Kako je biti žena pomorac?

Sveučilište u Zadru danas će u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u ogranku Novi kampus, s početkom u 18 sati, organizirati predavanje Žene u ‘muškim’ zanimanjima: žena pomorac. Predavanje će održati nautičar Svetko Milin i nautičarka Nina Kostović, a u programu tog predavanja, napominju na stranicama rektorata, sudjelovat će studentice i studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Izdvojeni članak
Snježana Prijić Samaržija, Nina Begičević Ređep i Iva Tolić (s lijeva nadesno)

Pitali smo rektoricu, dekanicu i vrhunsku znanstvenicu kako je biti žena u znanosti

Niz predavanja za Dan žena

Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik, Županijska Komora Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organiziraju predavanje Marija Jurić Zagorka – književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka izvanredne profesorice Katje Bakija s početkom u 14 sati, na Sveučilišnom kampusu.

Studij Povijest Jadrana i Mediterana povodom Međunarodnog dana žena organizira niz predavanja Žene u prošlosti koja su se krenula održavati danas u 11:00 sati u amfiteatru središnje zgrade Sveučilišnog kampusa. Predavanja održavaju nastavnice sveučilišnih studija Minela Fulurija Vučić, Monika Grdiša-Asić, Daria Vučijević i Jelena Obradović-Mojaš.

‘Još mnogo toga tek treba ostvariti’

Marinko Škare, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, istaknuo je kako mu je čast obratiti se svima na Međunarodni dan žena. Taj je dan, kazao je, proslava postignuća žena kroz povijest i podsjetnik na stalnu borbu za ravnopravnost spolova.

– Dok razmišljamo o postignutom napretku, moramo također priznati da još mnogo toga tek treba ostvariti. Unatoč ogromnim koracima koje su žene postigle u mnogim područjima života, i dalje se suočavaju s izazovima i preprekama koje ih sprječavaju da ostvare svoj puni potencijal. Kao rektor, predan sam tome da učinim sve što mogu kako bih podržao žene koje ovdje studiraju i rade. Moramo nastaviti poticati uključivo i pravedno okruženje, u kojem žene imaju iste mogućnosti kao i njihovi muški kolege, gdje uče, razvijaju i uspijevaju u svojim karijerama. Također moramo nastojati biti mjesto gdje se žene osjećaju sigurno i poštovano. Nije dovoljno jednostavno reći da smo predani rodnoj ravnopravnosti; tu predanost moramo pokazati svojim djelovanjem, politikama i praksama. Dok slavimo doprinos žena na ovaj Međunarodni dan žena, posvetimo se i aktualnoj borbi za ravnopravnost. Zajedno možemo izgraditi bolji, pravedniji svijet za sve, napisao je rektor Škare u svom obraćanju.

Rodno uvjetovano nasilje na internetu

Svim ženama, posebno studenticama, profesoricama, znanstvenicama, djelatnicama i suradnicama Sveučilište u Slavonskom Brodu je na društvenim mrežama čestitalo Međunarodni dan žena. Uoči Dana žena jučer su održali konferenciju Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja

Na tu su konferenciju sve pozvali zainteresirane da je prate online putem naznačene poveznice, a posebno su pozvali učenice i učenike osnovnih i srednjih škola te studentice i studente, mlade znanstvenice i žene uključene u rad organizacija civilnog društva koje se bave mladima, mlade žene uključene u rad ženskih nevladinih organizacija i studentice ženskih studija. Osim toga, na Konferenciju su pozvali i zaposlenice i zaposlenike koji rade s mladima, kao i profesorice te stručne djelatnice, sve kako bi dobili uvid u različite oblike kibernetičkog nasilja kojima su posebno izloženi mladi i žene.


Srednja.hr je u veljači organizirala projekt i online video konferenciju Žene u STEM-u. Partneri projekta su Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

nastavnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap