Pretraga

Sveučilište masno plaća odvjetnike: Prošle su godine oko pola milijuna dali jednom društvu

A- A+

Sveučilište u Zagrebu masno plaća svoje odvjetnike. Slikovito to prikazuje podatak prema kojem je prošle godine od prvotno planiranih 200.000,00 kn za odvjetničke usluge, Sveučilište naposljetku došlo do troška od vrtoglavih 667.881,18 kn. Drugim riječima, na odvjetnike su potrošili više nego trostruko od onoga što su na početku godine planirali. Najviše novca otišlo je odvjetničkom društvu Mihočević & Bajs. Oni su, za svoje usluge, od Sveučilišta lani dobili čak 403.151,93 kn. Za one koji se ne sjećaju, radi se o istom odvjetničkom društvu koje je zastupalo Sveučilište u tužbi protiv vlastitog studenta.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Vrtoglavi iznos koje je Sveučilište prošle godine potrošilo na odvjetnike prvi je objavio Strah od slobode. Nakon njihovog otkrića, mi smo odlučili dublje analizirati javnu nabavu Sveučilišta te dobivene brojke staviti u kontekst. Cifre koje navodimo u ovom tekstu odnose se na utrošeni novac bez uračunatog PDV-a. Razlog tomu je jednostavan. Sveučilište u planu nabave navodi iznose bez uračunavanja PDV-a pa, kako bismo ih mogli lakše usporediti s konačno utrošenim sredstvima putem ugovora javne nabave, PDV ne uračanavamo ni mi. Krenimo s usporedbom.

Koliko je Sveučilište planiralo potrošiti na odvjetnike?

Sveučilište u Zagrebu na svojim stranicama objavljuje godišnji plan nabave roba, radova i usluga. Radi se o dokumentu koji je upravo to – svojevrsni orijentir prema kojem Sveučilište planira određene troškove. Važno je naglasiti da taj dokument nije ništa više od toga. Ni na koji način on ne obvezuje Sveučilište da potroši iznos koji je planiralo, a promjene i dopune tijekom godine sasvim su uobičajena stvar.

Kada pogledamo podatke iz plana nabave Sveučilišta za 2019. godinu možemo vidjeti da se na samo jednom mjestu spominju planirani troškovi za odvjetnike. Preciznije, pod točkom “Odvjetničke usluge – postupak izuzet od primjene Zakona – čl. 30” naveden je planirani iznos troška od 200.000,00 kn. Plan nabave, kako smo i spomenuli, kroz godinu se mijenja. Prošle se godine, tako, izmjenjivao i dopunjavao četiri puta, a tek se u trećim i četvrtim izmjenama i dopunama donesenim 30. i 31. prosinca 2019. nalazi potpuna korekcija iznosa na 692.901,18 kn.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

I sa Sveučilišta u Zagrebu tuže medije i novinare, aktivno 10 sporova

Koliko je Sveučilište potrošilo na odvjetnike?

U Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) možemo naći podatke za ostvarene ugovore javne nabave. Kada pogledamo podatke o javnoj nabavi Sveučilišta za 2019. godinu primjećujemo da se ostvareni troškovi za odvjetničke usluge spominju na pet mjesta. To znači da je u toj godini zaključeno ukupno pet ugovora javne nabave kojima je Sveučilište potraživalo i platilo usluge odvjetnika. Kada zbrojimo cifre spomenutih ugovora dolazimo do iznosa od 667.881,18 kn.

Najviše novca dobilo je jedno odvjetničko društvo – Mihočević & Bajs. Oni su za svoje usluge u prošloj godini od Sveučilišta bili plaćeni čak 403.151,93 kn. Da to slikovito prikažemo, odvjetničko društvo Mihočević & Bajs prošle je godine dobilo više novca od Sveučilišta nego svi ostali odvjetnici – čije je usluge Sveučilište u toj godini plaćalo – kada ih zbrojimo zajedno. Podatke o ugovorima, razdoblju na koje su sklopljeni i s kojim odvjetnicima možete vidjeti ispod.

ODVJETNIČKE USLUGE ZA 2019. GODINU
Odvjetničko društvo Mihočević & Bajs (15.1.2019. – do kraja 2019.) – 403.151,93 kn

Odvjetnik Vinko Knezović (20.12.2018. – na 1 godinu) – 137.041,25 kn
Odvjetnica Jovana Puhalo (26.4.2019 – na 2 mjeseca) – 65.000,00 kn
Odvjetnica Vesna Škare Ožbolt (30.5.2018. – 31.12.2019.) – 36.000,00 kn
Odvjetnica Snježana Turčin (14.12.2018. – na 1 godinu) – 26.688,00 kn

Tko su Mihočević & Bajs?

Ovi zanimljivi podaci postaju još zanimljiviji kada dublje uđemo u problematiku. Preciznije, kada postavimo pitanje – tko su Mihočević & Bajs – odvjetničko društvo koje je za svoje usluge prošle godine od Sveučilišta dobilo gotovo pola milijuna kuna javnog novca. Mihočević & Bajs poznati su već kao odvjetnici koji su u ime Sveučilišta medijima i novinarima poslali izvjestan broj ispravaka netočnih navoda. Osim toga, odvjetnici su to koji zastupaju Sveučilište u procesima koje ono vodi protiv medijskih kuća i novinara. Na početku prošle godine pobrojali smo aktivne sporove Sveučilišta protiv medija i novinara, o tome više možete pročitati ovdje. No, od svih procesa u kojima Mihočević & Bajs zastupaju Sveučilište posebno valja izdvojiti jedan. Naime, upravo je to odvjetničko društvo zastupalo Sveučilište u tužbi protiv vlastitog studenta Luke Kovača zbog izjave koju je dao medijima.

Isto odvjetničko društvo nekada zastupa i pojedine članove uprave Sveučilišta, primjerice, prorektora Antu Čovića. Mihočević & Bajs zastupaju Čovića u dva sudska postupka protiv našeg portala pokrenuta početkom 2018. godine na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Jedan se vodi protiv glavnog urednika portala Marka Matijevića, a drugi protiv nakladnika portala srednja.hr. Recentno, u slučaju koji je uzdrmao akademsku zajednicu kada je Filozofski fakultet na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić pravomoćno osuđen za mobingiranje svog tadašnjeg zaposlenika Čovića, moćnog prorektora zastupali su upravo Mihočević & Bajs.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Koliko ove godine planiraju potrošiti na odvjetnike?

Već je prošlo više od polovine ove godine, a brojni sudski procesi koje Sveučilište vodi još uvijek traju. Odlučili smo zato pogledati i plan nabave za 2020. godinu te provjeriti koliki je planirani iznos troška za odvjetničke usluge. Sveučilište je, po svemu sudeći, i početkom ove godine bilo dosta optimistično kad su u pitanju odvjetnici.

Odvjetničke usluge u planu nabave opet spominju samo na jednom mjestu. Konkretno, pod točkom “Odvjetničke usluge – postupak izuzet od primjene Zakona – čl. 30” navode planirani trošak od 200.000,00 kn. Ostaje nam pričekati kraj godine da provjerimo je li Sveučilište ovoga puta donijelo preciznu procjenu ili će se, pak, putem kroz godinu zalomiti i neki prvotno neplanirani pravni izdaci.

Dokumente plana nabave roba, radova i usluga Sveučilišta u Zagrebu možete naći na njihovim službenim stranicama, a podatke o ugovorenim troškovima putem javne nabave možete naći u pregledniku registra ugovora pri EOJN-u.


*Napomena: Kako biste došli do podataka EOJN-a koje navodimo u tekstu, potrebno je u pregledniku registra ugovora pretražiti registar naručitelja “Sveučilište u Zagrebu” s datumom ažuriranja od 13.2.2018, kada je registar ustrojen, do trenutnog datuma, budući da se registar ažurira svakodnevno.

rektorat sveučilište u zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap