Pretraga

Sveučilište nakon vijesti o zarazi među studentima: Ova dva tjedna smo na online nastavi

A- A+

Prema podacima Stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je zabilježeno 1.673 nova slučaja, što je 476 više nego prošlog četvrtka, a rast u odnosu na prišli tjedan zabilježen je i u srijedu. Jučer je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio kako nema posebnih žarišta, ali je zamijećeno 20 slučajeva zaraze kod studenata koji su došli na razmjenu u Split. Sa splitskog Sveučilišta kažu kako je riječ o 16 stranih studenata, ali nema žarišta na fakultetima jer su studenti od ponedjeljka pa na dva tjedna na online nastavi.

Foto: Alin Luna, Unsplash

Na pitanje o tome postoje li određena žarišta kada je riječ o zaraženima koronavirusom, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je kazao sljedeće:

– Imamo dojavu u Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o studentima koji su došli studirati u Hrvatsku.

Na splitskom Sveučilištu zaražena 54 studenta

Upit o tome je li Sveučilište u Splitu upoznato s tim slučajevima i kako su postupili poslali smo u splitski Rektorat, odakle nam kažu kako je ipak riječ o malo manjem broju zaraženih stranih studenata.

– Sustavnim informiranjem unutar Sveučilišta, kroz rad Povjerenstva za praćenje COVID-19 kao i kroz COVID centar Sveučilišta u Splitu koji djeluje pri Medicinskom fakultetu, svakodnevno se prati aktualna situacija i ažuriraju se podaci na Sveučilištu u Splitu. Stoga vas slijedom vašeg upita možemo informirati kako je na Sveučilištu u Splitu ukupno 54 studenta zaraženo virusom SARS-CoV-2, od čega ih je 16 koji su stigli u Split u sklopu Erasmus+ programa, kažu nam iz službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu.

Izdvojeni članak

Pojavilo se žarište među studentima, Capak: ‘Imamo dojavu da je riječ o 20 erasmusovaca’

Od proteklog ponedjeljka na snazi preporuka za online nastavu

Ovom prilikom valja napomenuti kako Sveučilište u Splitu broji ukupno oko 18 tisuća studenata. Kako naglašavaju sa Sveučilišta – žarišta na fakultetima nema, a još je od ponedjeljka rektor sastavnicama preporučio izvedbu nastave na daljinu.

– Studenti na razmjeni, odnosno njih 16, dolaze s različitih sastavnica Sveučilišta u Splitu pa u tom smislu ne možemo reći da je na nekom od fakulteta Sveučilišta u Splitu žarište bolesti COVID-19. Uz to, slijedom preporuke rektora Sveučilišta u Splitu svim sastavnicama našeg Sveučilišta od ponedjeljka, 22. ožujka, predloženo je održavanje nastave prema modelu C, to jest online, na rok od dva tjedna, kažu sa splitskog Sveučilišta.

Na kraju pojašnjavaju i kako je, sukladno ‘ustaljenim postupcima COVID centra Sveučilišta u Splitu, nakon sumnje u zarazu, provedeno testiranje, epidemiološki izvidi, odnosno epidemiološka obrada, te se svi zaraženi studenti, kao i njihovi kontakti, nalaze u izolaciji/samoizolaciji’.

– Za one studente koji su imali smještaj u studentskom domu, osiguran je alternativni smještaj, kažu sa Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište nakon vijesti o zarazi među studentima: Ova dva tjedna smo na online nastavi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap