Pretraga

Sveučilište ne prestaje tužakati: Student se spasio od suda, ali je Sindikat nadrljao

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na račun Hrvatskih studija mora isplatiti 15.000 kuna. Razlog je  nezakonit štrajk koji se na toj sastavnici odvijao u travnju prošle godine, kao i javni istupi koje su u tom razdoblju imali dužnosnici sindikata Vilim Ribić i Tomislav Janović, a koji su prema odluci Općinskog suda u Zagrebu nanijeli štetu ugledu Hrvatskih studija.

Foto: srednja.hr

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 19. travnja 2018. presudu prema kojoj je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja kriv za nanošenje štete Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu štrajkom, koji nije organiziran i poduzet u skladu s odredbama zakona.

Sud odlučio: Hrvatskim studijima nanesena je neimovinska šteta

Izdvojeni članak

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

Zbog takve presude Sindikat mora platiti odštetu od 15.000 kuna Hrvatskim studijima, kao 9.562 kune parničnih troškova. Osim toga, stoji u presudi, istupi dužnosnika Sindikata, Vilima Ribića i Tomislava Janovića, uzrokovali su neimovinsku štetu Hrvatskim studijima, zbog povrede prava osobnosti na ugled, čast, ime i dobar glas.

– Da su spornim izjavama tuženika u medijima tužitelju narušeni ugled, dobar glas i ime u svojim iskazima suglasno i uvjerljivo su potvrdili zakonski zastupnik tužitelja prof. dr. sc. Mario Grčević i svjedok prof. dr. sc. Ante Čović navodeći kako su zbog istih imali puno problema u komunikaciji s kolegama iz Hrvatske, i inozemnim partnerima, koji su ih nazivali i ispitivali o predmetnim događajima, slijedom čega su im morali objašnjavati da tužitelj ne radi protivno zakonu i da neće biti nikakvih restrikcija i otpuštanja radnika, već upravo suprotno, da će zapošljavati nove radnike. Nadalje, prema iskazu zakonskog zastupnika tužitelja nakon štrajka i negativnih medijskih komentara broj upisanih studenata u idućoj akademskoj godini znatno je pao, i to otprilike od cca 130 studenata na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Isti je kao pročelnik dobivao i upite roditelja neupisane djece hoće li se tužitelj ukinuti, stoji u presudi suda.

Uz to, utvrdila je sutkinja Ruža Garac, tuženik, odnosno Sindikat, nije uspio dokazati da su ‘izjave koje je za vrijeme organiziranja i poduzimanja štrajka iznosio u javnosti točne, iz čega proizlazi da isti nije imao namjeru javnosti plasirati točne, potpune i istinite izjave, već da je imao namjeru diskreditirati tužitelja u očima javnosti. Stoga su ispunjene pretpostavke odgovornosti za štetu.’

Sindikat ima pravo žalbe

Izdvojeni članak

Uprava Sveučilišta u Zagrebu pokrenula sudski postupak za zabranu štrajka na Hrvatskim studijima

– Za povrjedu ugleda Sud je, procijenivši da težina povrijede i okolnosti slučaja to opravdavaju, dosudio pravičnu novčanu naknadu. Težina povrijede ogleda se u samom zakonskom pravu poslodavca da mu se naknadi šteta u slučaju nezakonitoga štrajka i činjenici da su sporne izjave Sindikata u javnosti prikazale Sveučilište kao nezakonitu i neakademsku instituciju, tako da čitatelji nisu mogli posumnjati u njihovu autentičnost. Sveučilište u Zagrebu institucija je osnovana 1669., broji oko 70 tisuća studenata, ima oko sedam tisuća djelatnika, najveće je i najuspješnije sveučilište u Hrvatskoj; sporne izjave Sindikata davane su višekratno i intenzivno u razdoblju od 20. ožujka 2017. do 15. travnja 2017., a Sveučilište i Hrvatski studiji zbog količine i brzine plasiranja izjava Sindikata nisu mogli otkloniti njihov negativan učinak, priopćili su s Hrvatskih studija odakle napominju i kako je ovo je prva presuda donesena u Republici Hrvatskoj prema kojoj je neki sindikat dužan naknaditi štetu zbog nezakonitoga štrajka.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a Sindikat ima pravo u roku od osam dana na nju uložiti žalbu. Hoće li to učiniti iz Sindikata nam do zaključenja ovog teksta nije odgovoreno, kao niti kako ondje komentiraju ovu presudu.

Čitavu presudu Općinskog suda možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

[scribd id=377377301 key=key-iD6K8zPaALZOwqa4KfwA mode=scroll]

Studenti govore osvrnuli se na iskaz privremenog pročelnika

Tijekom suđenja, privremeni pročelnik Hrvatskih studija, u ovom slučaju zakonski zastupnik tužitelja, Mario Grčević osvrnuo se i na blokadu koju su organizirali studenti.

Izdvojeni članak

Pobjeda studenata: Vraćene kvote za filozofiju na Hrvatskim studijima, štrajk privremeno prekinut

– U ožujku 2017. bila je organizirana i kratka blokada nastave u trajanju od 10-ak dana, a koju blokadu su organizirali grupa studenata i čelnici sindikalne podružnice tuženika. (…) Što se tiče dolaska policije kod tužitelja u vrijeme održavanja blokade nastave organizirane od strane grupe studenata i čelnika sindikalne podružnice tuženika, istaknuo je da policiju nije pozvao tužitelj, već da je policija bila pozvana zbog sukoba do kojeg je došlo između studenata koji podržavaju i onih koji ne podržavaju blokadu, stoji u presudi suda u dijelu u kojemu se navodi Grčevićev iskaz.

Inicijativa Studenti govore osvrnula su upravo na taj dio iskaza privremenog pročelnika, i to putem Facebook stranice. Njihovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Hrvatski studiji i Sveučilište pohvalili su se da su dobili tužbu protiv sindikata zbog povrede časti i ugleda HS-a i Sveučilišta. Kako se pročelnik u svom svjedočenju dotakao i blokade na HS-u, evo malo razjašnjenja:

1. NIJE ISTINA da je blokada organizirana u suradnji sa sindikalnom podružnicom na Hrvatskim studijima. Blokadu su organizirali i proveli studenti Hrvatskih studija.

2. NIJE ISTINA da je policija na Hrvatske studije došla nakon sukoba dvojice studenata. Policija je na Hrvatskim studijima bila već ujutro, prije prvog okupljanja studenata na Studentskom saboru. Na upit studentice što tu rade, rekli su da su pozvani. Sukob dvojice studenata dogodio se nekoliko sati kasnije.

Kako se ono zove kada na sudu lažno svjedočiš? To je naše prvo pitanje.

Drugo se odnosi na ovu povredu časti i ugleda. Da ne pitamo sada koja čast i koji ugled, dosta nam je postavljanja pitanja na koje ne postoje odgovori, pitamo samo hoće li se pročelnik i Sveučilište samooptužbi na sudu zbog povrede časti i ugleda Sveučilišta:

– s onim slavnim plagiranjem znanstvene strategije
– sa slavnom i bez presedana tužbom protiv studenta
– s crtanjem natječajnih uvjeta, ovisno o tome kome je natječaj namijenjen
– sa zapošljavanjem lošijih i najlošijih među prijavljenima
– s isključivanjem 22 zaposlenika iz Znanstveno-nastavnog vijeća i uključivanjem knjižničarki
– …

Kad smo već u džihadu za čast i ugled Sveučilišta, poručili su studenti Hrvatskih studija.