Pretraga

Sveučilište oduzima diplomu sumnjivoj liječnici iz BiH koja je studirala i u Zagrebu

A- A+

Sebija Izetbegović izgubit će titulu magistra znanosti zbog toga što nije ispunila sve propisane obveze na poslijediplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Zaključak je to posebne komisije koju je ustrojilo Sveučilište u Sarajevu kako bi preispitali akademski put bosansko-hercegovačke liječnice i sveučilišne profesorice. Izetbegović kaže kako je to politička hajka bez činjenica te najavljuje tužbe protiv rektora Rifata Škrijelja i članova predmetne komisije.

sebija izetbegović

Foto: Youtube screenshot; FACE HD TV

Sebija Izetbegović, bosansko-hercegovačka liječnica i političarka već je neko vrijeme glavna tema regionalnih medija. Točnije, njena sumnjiva diploma na specijalističkom studiju zbog koje je pokrenut niz postupaka, a očitovao se i Medicinski fakultet u Zagrebu na kojem je dotična 1993. upisala poslijediplomski studij.

Sad je ta priča dobila epilog. Posebna komisija Sveučilišta u Sarajevu (UNSA) analizirala je dokumentaciju i donijela zaključak da Sebija Izetbegović nije ispunila sve ispitne obveze na poslijediplomskom studiju pri Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način utvrđen propisima koji su tada vrijedili.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet u Zagrebu

Pitali smo Medicinski faks što će s bosanskom liječnicom o čijoj sumnjivoj diplomi svi bruje

Oduzet će joj titulu magistra

Shodno tome, stoji u odluci Senata objavljenoj na stranicama Sveučilišta, dotična liječnica nije ispunila uvjete za stjecanje stručnog naziva – magistar znanosti – pa se zadužuje Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog sveučilišta da joj oduzme magisterij. Sveučilišne službe moraju u tamošnjim narodnim novinama objaviti poništenje predmetnog upisa za dotičnu liječnicu, a sastavnice UNSA-e pozvane su da bez odlaganja, u najkraćem roku, provjere i ažuriraju matične knjige i evidencije studenata, a Senatu dostave izvješće o provedenom.

Što ovo znači? Sebija Izetbegović više neće imati titulu magistra znanosti pa je upitno kako će se u nastavku faks odnositi prema njenom doktoratu znanosti, jer mu magisterij prethodi. No, ono što je sigurno je da je Izetbegović i dalje diplomirana liječnica. Ona kaže da je odluka o oduzimanju njenog magisterija motivirana isključivo političkim razlozima. Nije dano nikakvo, kaže, ‘obrazloženje o dokazima i činjenicama koje su utvrđene u postupku koji je prethodno vođen’. Objektivno sagledavanje činjenica, nastavlja, ne bi dalo temelj za donošenje te odluke.

Cijelu odluku Senata sarajevskog sveučilišta pogledajte u dokumentu ispod. Ako vam se ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tužit će rektora i članove predmetne komisije

Protiv ove odluke Senata sarajevskog sveučilišta Izetbegović neće moći uložiti žalbu, ali u narednih mjesec dana može pokrenuti postupak pred nadležnim sudom u Sarajevu. Učinit će i puno više od toga jer, kako je najavila na društvenim mrežama, protiv rektora Škrijelja i članova posebne komisije koja je analizirala njene diplome i isprave sa studija, podignut će kaznene prijave.

– Obavještavam javnost da ću danas pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju moje diskreditacije kao redovnog profesora UNSA. Ovo se prvenstveno odnosi na rektora Rifata Škrijelja, ali i sve članove njegove komisije ukoliko nastave da namjerno i tendenciozno zanemaruju uredan nalaz Kantonalne inspekcije za visoko obrazovanje, Ad hoc komisije Medicinskog fakulteta kao i jednoglasne odluke NNV Medicinskog fakulteta UNSA, kojima je neopozivo potvrđeno da je moj akademski put uredan, objavila je Izetbegović na društvenim mrežama.

Napomenimo kako Sebija Izetbegović sveučilišnoj komisiji nije na uvid predala indeks. Ona tvrdi da su neki dokumenti nestajali u ranijim procesima i da se bojala da će tako nestati i indeks ili da će biti uništen.

‘Bit će zaustavljeni sudskim epilogom’

Dodaje kako sarajevski rektor uporni provodi ‘političku hajku’ nad njom ‘zloupotrebljavajući poziciju koju obnaša’. Sve to čini kako bi, tvrdi kontroverzna liječnica, skrenuo pozornost javnosti s ‘vlastitog spornog akademskog napredovanja’.

– Neprofesionalni i agresivni istupi rektora Škrijelja, i svih onih koji ga prate u tome, bit će zaustavljeni sudskim epilogom, napisala je Sebija Izetbegović.

Uvjerena je, navodi u drugoj objavi, kako će u postupcima koji se budu vodili na sudu biti dokazana nezakonitost ove odluke Senata te da će se razotkriti politička pozadina postupka koji je vođen protiv nje.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

AZVO priznao 1.088 diploma spornih fakseva iz BiH i Srbije: ‘Ako se potvrdi da su krivotvorene, poduzet ćemo radnje’

Najsporniji su ispiti navodno položeni u Zagrebu

Izetbegović je, kako smo pisali, 1993. upisala poslijediplomski studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a već 1994. prešla je na Sveučilište u Sarajevu. Tamo su joj priznali položene ispite, ona je riješila još dio pa tako dovršila specijalizaciju. No, prošle godine u javnost su dospjeli detalji te sumnjive ‘transakcije’.

Ispiti koje je navodno položila u Zagrebu na faksu u Sarajevu priznati su na temelju komada papira na kojem su rukom bile ispisane ocjene. To je, izgleda, jedino što je Sebija donijela na faks, jer službenu potvrdu da je ispite uistinu položila i da je njen indeks vjerodostojan, Medicinski faks u Zagrebu nije mogao dati. Nemaju dokumentaciju koja to potvrđuje, kako je poručio bivši dekan Marijan Klarica. Mi smo nedavno ponovno upitali Medicinski fakultet i dobili odgovor da njeno ime nisu našli u evidenciji o završenim ili diplomiranim studentima.

Problem je nastao i u registru Medicinskog faksa u Sarajevu gdje je dobila upisni broj 836. Problem je što pod tim brojem već djeluje drugi liječnik. Kada je inspekcija sve krenula češljati, sarajevski se faks pravdao da je do toga vjerojatno došlo jer su neuredno vodili knjige.

Copy link
Powered by Social Snap