Pretraga

I Sveučilište u Osijeku ima svoju priopćajnicu: Doznali smo koliko građane košta svaki novi broj Sveučilišnog glasnika

A- A+

Sveučilišta u Zagrebu i Splitu za svoju propagandu koriste podlistak koji se naziva Universitas, a odnedavno sva hrvatska sveučilišta o aktivnostima svojih rektora izvještavaju i kroz tiskanu priopćajnicu pod nazivom Hrvatska sveučilišta. No, i prije Universitasa, a i Hrvatskih sveučilišta, Sveučilište J. Jurja Strossmayera u Osijeku imalo je svoj podlistak od 16 strana na kojeg se, kako doznajemo mjesečno troši nešto više od tisuću kuna po stranici.

Sveučilišni glasnik|screenshot: http://www.unios.hr

Ako otvorite web stranicu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, nećete naići na mnogo novih i svježih informacijama. Na naslovnici se ‘vrte’ vijesti iz 2016. godine, a iz 2018. ondje su samo tri najave od kojih je samo jedna o nadolazećoj aktivnosti na Sveučilištu. Da biste doznali informacije o aktualnostima Sveučilišta, morate posegnuti u džep i kupiti sredinom mjeseca Glas Slavonije, u kojemu izlazi podlistak pod nazivom Sveučilišni glasnik.

Izdvojeni članak

Širi se propaganda sveučilišta: Universitas će izlaziti i uz Večernji list

Taj podlistak, s informacijama koje postaju dostupne na stranicama Sveučilišta tek kada je tiskovina skenirana, financira se javnim sredstvima. Prema ugovoru kojega Sveučilište ima s Glasom Slavonije, za njega se po stranici izdvaja nešto više od tisuću kuna.

– Sveučilišni glasnik Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku kao podlistak Glasa Slavonije izlazi od ožujka 2015. godine. Glasnik izlazi jednom mjesečno (11 brojeva). Cijena po broju je 17.000,00 kn, kažu nam sa Sveučilišta u Osijeku i dodaju kako se i u 2018. godini planira tiskanje istom dinamikom.

Ako uzmemo u obzir da su do sada izdana 32 broja, Sveučilište u Osijeku na ovaj je oblik propagande do sada utrošilo 544.000 kuna javnog novca.

Kao što smo spomenuli, Sveučilišta u Zagrebu i Splitu uz Jutarnji list izdaju podlistak Universitas, čiju cijenu nikada nismo uspjeli doznati. No, usporedbe radi, tiskovina Hrvatska sveučilišta, koja izlazi uz Večernji list, mjesečno košta 30.000 kuna plus PDV.

Sve, osim posljednjeg broja Sveučilišnog glasnika, možete prolistati na ovoj poveznici. Vrijedi li podlistak uistinu 1.062 kune po stranici, prosudite sami.

Copy link
Powered by Social Snap