Pretraga

Sveučilište spiskalo javni novac na vjersko hodočašće u Izrael, a javnosti ga predstavili kao službeni put: Cijenu nam ne žele otkriti

A- A+

U posjedu smo programa putovanja u Izrael koji se neodoljivo podudara s onim na koji se prije mjesec dana odvažila delegacija Sveučilišta u Splitu. Na naše upite ne odgovaraju, nego nas upućuju na sveučilišni bilten Universitas gdje su putovanje u Izreal predstavili kao isključivo službeno. Zaboravili su, međutim, napomenuti da je put organizirala agencija za kršćanska hodoćašća i vjerska putovanja te da je službeni posjet institucijama uzeo tek manji dio vremena, dok je ostatak bio rezerviran za Svete Mise, obilazak crkava, kapela, marijanskih svetišta, svetišta vezanih uz Isusovo rođenje i smrt. Ništa od ovoga ne bi bio toliki problem da Sveučilište ovo putovanje nije predstavilo kao službeno i da na naše upite o troškovima daju nekakav odgovor.

Foto: Pixabay

Izdvojeni članak

Poslali smo upit Sveučilištu u Splitu, a oni nas uputili na sveučilišni bilten: ‘Informacije koje tražite možete naći u Universitasu’

Prije nekoliko tjedana kontaktirali smo Sveučilište u Splitu tražeći ih dodatne informacije o službenom putovanju delegacije Sveučilišta u Izrael. Kao odgovor dobili smo uputu da se informacije koje tražimo nalaze u sveučilišnnom propagandnom listu Universitas. O takvom načinu ophođenja s novinarima objavili smo tekst, budući da ni nakon drugog upita nismo dobili adekvatan odgovor na pitanja. No, prije par dana došli smo u posjed letka programa puta Split – Izrael.

Kako smo shvatili da se radi o istom putovanju

Čim smo shvatili da nas je program puta u nekim dijelovima neodoljivo podsjetio na službeno putovanje u Izrael opisano u Universitasu, odlučili smo detaljno usporediti tekst iz sveučilišnog biltena i program puta do kojeg smo došli. Tek nekoliko specifičnih detalja dovelo nas je do zaključka da se zapravo radi o istom putu.

Prvo, datum se podudara. I program puta i tekst u Universitasu pišu o putovanju od 14. do 19. siječnja 2018. godine. Druga stvar po kojoj nam je odmah bilo jasno o čemu je riječ sadržajne je prirode. Naime, cijeli tekst u Universitasu predstavljen je kao put službenog izaslanstva Sveučilišta u Izrael gdje su oni gradili partnerstvo sa znanstvenim i visokoškolskim institucijama. Među posjećenim institucijama, sveučilišne novine navode Weizzman Institute of Science , Technion – Israel Institute of Technology te Peres Center for Peace and Innovation. Program puta koji imamo također uključuje posjet Weizmannu i Technionu.

Nakon što smo shvatili da se radi o istom putovanju, proučili smo program puta, budući da Universitas, povrh posjeta trima institucijama detalje puta nije odlučilo podijeliti s čitateljima.

Tekst prof. Branka Matulića o putovanju u Izrael, objavljen u Universitasu 29.1.2018.

Putovanje organizirala agencija za kršćanska hodoćašča i putovanja vjere i kulture

Izdvojeni članak

Komentar: Promašeni promotivni video Sveučilišta u Splitu

Iako tekst u Universitasu put u Izrael predstavlja kao gradnju znanstvenog i obrazovnog partnerstva, organizirala ga je agencija specijalizirana za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja vjere i kulture – Ichtis travel. U nastavku donosimo plan puta po danima, izuzev prvog i posljednjeg dana koji su rezervirani za dolazak u Tel Aviv, odnosno povratak u Split i Zagreb.

Drugi dan puta počinje posjetom Weizzman institutu (koji se spominje u Universitasu). Međutim, ono što nedostaje jest informacija da nakon posjeta institutu slijedi obilazak niza crkvenih i vjerskih objekata. Tako je, prema programu, odmah nakon planiran odlazak u Nazaret i razgled bazilike Navještenja, crkve sv. Josipa i sv. Obitelji te Gospin izvor. Tada je planirano i prisustvovanje Svetoj Misi.

Treći dan delegacija je, prema planu, posjetila Technion – Israel Institute of Technology (što je također navedeno u Universitasu). Ako im je ostalo dovoljno vremena nakon Techniona posjetili su svetište Stella Maris – Karmel u Haifu.

Dva cijela dana rezervirana samo za posjete svetišta, bazilika i Svete Mise

Četvrti je dan puta prema programu u potpunosti rezerviran za obilazak vjerskih  svetišta i znamenitosti. Na repertoaru prvo slijedi odlazak na Genezaretsko jezero: Tabgha (svetište Umnažanja kruhova), zatim Kafarnaum (Petrovo prvenstvo) gdje se sluša Sveta Misa. Slijedi posjet Brdu Blaženstava nakon čega se odlazi u pravcu Judeje. Tamo delegacija posjećuje ulazak u Jerihonsku oazu, pogled na Brdo kušnje te nastavlja prema Jeruzalemu.

Peti, predzadnji dan puta također je u cijelosti ispunjen obilascima vjerskih znamenitosti. Tada odlaze u Betlehem gdje posjećuju baziliku i špilju Isusova rođenja, crkvu sv. Katarine te špilju sv. Jeronima i špilju Mlijeka. Zatim slijedi posjet Jeruzalemu gdje obilaze baziliku sv. Groba i tamo slušaju još jednu Svetu Misu. Usto još slijedi obilazak Masilnske gore kao mjesta Isusova uzašašća, crkve Očenaša (Pater noster), kapele Gospodin je plakao, crkve Gospina groba, Getsemanskog vrta i bazilike Isusove agonije. Naposljetku slijedi obilazak Židovske četvrti i posjet Zidu plača.

Valja napomenuti da se u tekstu objavljenom u Universitasu, osim Weizmann i Technion instituta, spominje i posjet instituciji Peres Center for Peace and Innovation. Pretpostavljamo da je posjet Peres Centeru negdje uklopljen ili je ubačen umjesto obilaska jednog od brojnih vjerskih znamenitosti koje je posjetila splitska delegacija. Cijeli plan puta možete vidjeti na fotografiji pri dnu teksta.

Sveučilište nam ne želi reći koliko je sve koštalo

Osim vjerskih detalja, u programu puta, za aranžman od 25 – 45 ljudi cijena iznosi 4.390 kuna. Međutim, u Universitasu je nabrojana delegacija od 23 člana pa smo stoga upitali Sveučilište da se očituje i o tome, međutim, odgovor još nismo dobili. Osim toga, upitali smo ih i da nam odgovore tko je putovanje platio i koliko. To nas je zanimalo prvenstveno zbog toga što nam se spomenuta cijena činila preniska da bi u nju bili uključeni i troškovi leta.

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, samo je pitanje za koga je istinito i bitno

Osim toga, kako Universitas u prva dva paragrafa teksta zapravo nudi svoje opravdanje putovanja, ističući gradnju partnerske mreže i strateško povezivanje na koje je izaslana delegacija, shvatili smo da se nedvojbeno radi o službenom putovanju. Osim što je zdravorazumno zaključiti da je službeno putovanje platila službena institucija – Sveučilište u Splitu – poznato je i da se za službena putovanja može tražiti isplata dnevnica u devizama. O tome jesu li članovi delegacije tražili isplatu dnevnica i u kolikom iznosu, također smo upitali Sveučilište, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Podaci koji su izneseni u Universitasu zapravo su nam potvrdili sumnje da se radi o financiranju vjerskog putovanja javnim novcem pa se čini kako je točna ona tvrdnja da sve ‘istinito i bitno lijepo piše u Universitasu’.

Letak s programom puta Split-Izrael