Pretraga

Sveučilište u Rijeci podijelilo novi počasni doktorat: Dobitnik je čelnik mreže kojoj su se priključili

A- A+

Profesor Martin Paul, rektor Sveučilišta u Maastrichtu i šef YUFE-a, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci. Paulu je ovo treće počasno zvanje počasnog doktora, a dobio ga je za ‘osobni doprinos razvoju visokog obrazovanja i znanosti Sveučilišta u Rijeci’.

Martin Paul, doktorat | foto: YUFE; UniRi

– Počasni doktorat  – gradus Doctoris Honoris Causa, najviše je priznanje koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje od 1995. godine istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama za poseban doprinos od trajnog značenja kako Sveučilištu tako i široj društvenoj zajednici u pojedinim područjima znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a na temelju Statuta i Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta u Rijeci. Do sada je ovo najviše počasno priznanje dodijeljeno osmorici uglednih znanstvenika iz Republike Hrvatske i inozemstva, kažu sa Sveučilišta u Rijeci.

Pridružili se mreži pa njezinom čelniku dodijelili doktorat

Ove godine počasni doktorat riječkog sveučilišta, u ponedjeljak je, na Dan Sveučilišta u Rijeci, dodijeljen uglednom znanstveniku i profesoru prof. dr. sc. Martinu Paulu, profesoru kliničke farmakologije te rektoru nizozemskog Sveučilišta u Maastrichtu. Za promotoricu je rektorica imenovala prof. dr. sc. Martu Žuvić, prorektoricu za studije, studente i osiguranje kvalitete.

– U skladu s propisanom procedurom imenovano je stručno povjerenstvo za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnog doktorata, izabran promotor, a konačno izvješće prihvatio je Senat Sveučilišta u Rijeci. Počasno se zvanje ceremonijalno dodjeljuje za Dies Academicus, Dan Sveučilišta, u prisutnosti Senata i gostiju uz čitano izvješće promotora, a laureat ga svojim potpisom u Knjigu počasnih doktora znanosti Sveučilišta u Rijeci i potvrđuje, pojašnjavaju sa Sveučilišta.

Kako stoji na službenim stranicama Sveučilišta u Maastrichtu, Paul je počasni doktorat dobio za “osobni doprinos razvoju visokog obrazovanja i znanosti Sveučilišta u Rijeci”. Inače, Martin Paul nalazi se na čelu YUFE-a, Mreže Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe (Young Universities for the Future of Europe), kojoj se priključilo i riječko sveučilište.

Dobitnik tri počasna doktorata

Paulu je ovo treći počasni doktorat. Prije Rijeke, tom su ga titulum nagradili Sveučilište Würzburg (Njemačka) i Sveučilište Lobachevsky u Nižnjem Novgorodu (Rusija).

Prof. dr. sc. Martin Paul, kako piše u njegovu životopisu, rođen je 7. ožujka 1958. u St. Ingbertu u Njemačkoj. Diplomirao je medicinu (summa cum laude) i potom stekao doktorat na Sveučilištu u Heidelbergu, a tijekom studiranja dvije je godine proveo kao istraživač na Zavodu za farmakologiju Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, SAD. Predsjednikom Sveučilišta u Maastrichtu postaje 2011. godine, a 2019. izabran je za predsjednika YUFE-a. Već se 25 godina kontinuirano bavi kliničkom farmakologijom te provodi eksperimentalna i klinička kardiovaskularna istraživanja, a njegov rad kontinuirano dobiva potporu i sredstva Europske komisije, njemačkog Ministarstva obrazovanja, istraživanja i tehnologije te Njemačke zaklade za istraživanje. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj istraživački rad o hipertenziji i kardiovaskularnih bolesti.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap