Pretraga

Sveučilište u Rijeci studentima isplatilo pomoć, dodijeljeno gotovo tristo tisuća kuna

A- A+

Studenti  koji dolaze s mjesta stradalih u potresu dobili su pomoć od Sveučilišta u Rijeci. Svatko je dobio po 3.500 kuna, a neki, kojima su kuće potpuno srušene, dobili su i dodatnu financijsku pomoć.

potres petrinja

Screenshot: MUP

Kako smo već izvijestili, Senat riječkog sveučilišta je u siječnju ove godine donio odluku o osnivanju Fonda za pružanje pomoći studentima koji dolaze iz područja pogođenih razornim potresima. Prvi javni poziv za dodjelu jednokratne financijske pomoći studentima, objavljen je u ožujku, a isplaćena su sredstva za tridesetero studenata.

Dva poziva

Tridesetero studenata riječkog sveučilišta, koji su našli unesrećenima u razornim potresima koji su prošle godine u više navrata pogodili središnju Hrvatsku, dobili su po 3.500 kuna pomoći. No, Fondu koji je osnovan s izričitom svhrom da takvim studentima pomaže ostalo je još novca. Pretpostavlja se i da se u prvom krugu nisu javili svi koji mogu ostvariti pravo na ovu pomoć pa je u travnju raspisan drugi natječaj temeljem kojeg je, javljaju s riječkog sveučilišta, isplaćeno 75 pomoći u iznosu od 3.500 kuna.

Svi su studenti, neovisno o stupnju unesrećenosti i oštećenosti nekretnina u kojima žive, dobili jednak iznos. Zbog toga je riječko sveučilište donijelo odluku za ukupno osmero studenata koji su se javili na prvi i drugi poziv, a čiji su stambeni objekti uslijed potresa ostali potpuno neupotrebljivi. Njima je Sveučilišta odlučilo dodijeliti dodatnu jednokratnu pomo u iznosu od 2.500 kuna po studentu.

Ostalo novca

Time je u drugome krugu od raspoloživih 400.000 kuna iz Fonda, pojašnjavaju s riječkog sveučilišta, dodijeljeno osamdeset i tri pomoći studentima, na što je potrošeno ukupno 282.500 kuna. U prvome i drugom krugu ukupno je isplaćeno 387.500 kuna. Drugim riječima, novac još nije utrošen.

Neraspoređenea sredstva Fonda stoga je riječko sveučilište odlučilo koristiti za financiranje ostalih oblika pomoći prema svojim studentima koji dolaze iz područja stradalih u potresu. Podsjetimo, zagrebačko sveučilište dodjeljivalo je studentima stradalima u potresu ukupno 100 stipendija, a pozamašnu svotu novca dao je i Studentski zbor zagrebačkog svuečilišta.

Sveučilište u Rijeci studentima isplatilo pomoć, dodijeljeno gotovo tristo tisuća kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap