Pretraga

Sveučilište u Zadru dodijelit će počasni doktorat jednom od naših najuspješnijih znanstvenika

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, pokrenula je proceduru dodjele počasnog doktorata jednom od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu Nenadu Šestanu, koji će mu biti uručen na proslavi Dana Sveučilišta 25. ožujka.

Sveučilište u Zadru | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Nenad Šestan profesor je neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na Sveučilištu Yale i bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1995. godine. Bio je doktorand Paška Rakića, također s Yalea, gdje je doktorirao 1999. godine. Kontinuirano publicira u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima i do danas je citiran preko deset tisuća puta. 

Nenad Šestan / Foto: medicine.yale.edu

Šestan je rodom iz Zemunika Donjeg pokraj Zadra, a Sveučilište u Zadru pokrenulo je proceduru dodjele počasnog doktorata ovom vrhunskom znanstveniku kojemu je svojevremeno Barack Obama dodijelio 15 milijuna dolara za znanstvena istraživanja mozga na Yaleu. Kao vođa tima neuroznanstvenika razvio je BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti. 

U Zadru se susreo s rektoricom Vican jer je došao na 7. Hrvatski kongres neuroznanosti.

Izdvojeni članak

Napokon će početi gradnja novog studentskog doma u Zadru, a zna se i kada će biti zgotovljen

– Počašćen sam i iznenađen ovim priznanjem te otvoren za buduću suradnju, bilo kroz predavanja studentima ili kroz razvijanje suradnje u nekim projektima. Do sada je kroz moj laboratorij na Yaleu prošlo 30 osoba iz Hrvatske. Ako postoje talentirani studenti iz Zadra kojima treba pomoć, bit ću na raspolaganju. Moj cilj je osposobiti što više stručnjaka koji će nadmašiti moje rezultate, rekao je ovom prilikom Šestan te najavio ponovni dolazak 25. ožujka kada će mu počasni doktorat biti uručen.

Rektorica Vican je nekoliko puta prilikom susreta naglasila važnost poticanja izvrsnosti na bilo kojem području.

– Počasni doktorat je priznanje koje dajemo onima za koje smatramo da su iznad nas. Čast nam je što ste ovdje, znamo da ste tu rođeni i da ćete s radošću pomoći onima kojima je to potrebno. Ljudi u Hrvatskoj trebaju dobre uzore, a boljega od Vas ne mogu imati, istaknula je rektorica.

Sveučilište u Zadru dodijelit će počasni doktorat jednom od naših najuspješnijih znanstvenika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap