Pretraga

Sveučilište u Zagrebu na optuženičkoj klupi zbog promjene statusa Hrvatskih studija

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja početkom veljače podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u vezi promjene statusa Sveučilišnog centra Hrvatski studiji u Sveučilišni odjel Hrvatski studiji. U zastupanju svojih članova, Sindikat traži da se odluka Senata o promjeni statusa proglasi ništavom zbog toga što se protivi odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kao i Statutu Sveučilišta u Zagrebu.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Tužba Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja podnesena je Upravnom sudu u Zagrebu još 10. veljače ove godine. Temeljna primjedba odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija, kako kažu iz Sindikata, leži u činjenici da je u direktnom sukobu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a usto se protivi i odredbama Statuta SuZg čiji su Hrvatski studiji sastavnica. Cijelu tužbu možete pročitati u nastavku.

Upravna tužba zbog Odluke Sveučilišta u Zagrebu o promjeni statusa Hrvatskih studija by srednja.hr on Scribd

Sindikat ovom tužbom traži od Upravnog suda da odluku Sveučilišta o promjeni statusa HS-a proglasi ništavnom. Prema riječima pravnice Ane Petošić, Odluka koju sud oglasi ništavom nema nikakve pravne učinke od trenutka od kada je donesena, odnosno smatra se kao da nikada nije donesena.

Izdvojeni članak

Studenti ‘sahranili’ Hrvatske studije na prosvjedu: Senat pretvorio HS u sveučilišni odjel

Prema ZZDVO-u Sveučilišni odjel izvodi studije u jednom znanstvenom polju, a Hrvatski studiji trenutno izvode studije u sedam polja

Hrvatski studiji su do sada izvodili sveučilišne preddiplomske i diplomske studije u sedam znanstvenih polja i ukupno u tri znanstvena područja: društveno, humanističko i interdisciplinarno. Status Sveučilišnog centra koji su imali zadnjih 20-ak godina to im je zakonski omogućavao. Međutim, odlukom o promjeni statusa Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel, napominju iz Sindikata, nastaje problem.

Naime, prema članku 64., stavak 1 ZZDVO-a, ‘Sveučilišni odjel se osniva kao sastavnica sveučilišta koja sudjeluje u izvedbi studijskih programa te razvija znanstveni, umjetnički i stručni rad u jednom znanstvenom polju ili interdisciplinarnom području te sudjeluje u izvedbi studija’. To znači da bi Hrvatski studiji, kako bi odgovarali zakonskom okviru, trebali izvoditi studije u samo jednom znanstvenom polju ili interdisciplinarom području, no u stvarnosti to nije slučaj. Zakon možete pročitati ovdje.

U odluci Senata o promjeni statusa Hrvatskih studija, koju možete pročitati ovdje, stoji da ‘Sveučilišni odjel nastavlja znanstveni i/ili nastavni rad na poljima i granama koji su do sada bili zastupljeni na Hrvatskim studijima’.

Pravnica Sindikata, Ana Petošić upozorava da pravno nije moguće da Hrvatski studiji kao novoosnovani Sveučilišni odjel nastavi izvoditi studije u više znanstvenih polja, kao ni u više znanstvenih područja jer je to protivno odredbama ZZDVO-a.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji stavili svoju sudbinu u ruke Senata Sveučilišta u Zagrebu

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u sukobu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu

Petošić dodatno napominje kako se Statut SuZg, koji možete pregledati ovdje, po pitanju definiranja Sveučilišnog odjela sukobi s odredbom ZZDVO-a. U članku 45., stavak 1 Statuta navodi se da Sveučilišni odjel ‘ustrojava i izvodi znanstveni ili umjetnički, nastavni i stručni rad u jednom znanstvenom ili umjetničkom polju, ili u više srodnih polja’. Dakle, u Statutu je dodatno proširena odredba koja se tiče Sveučilišnog odjela.

Iz Sindikata kažu kako to proširenje nema nikakvu pravnu osnovu jer članak 54. Stavak 1 ZZDVO-a navodi da se sastavnice Sveučilišta moraju osnivati u skladu s odredbama navedenog zakona, a stavak 2 istog članka kaže kako Statut određuje način upravljanja sastavnicama, a ne predviđa proširenje zakonskih odredbi ZZDVO-a.

– Odredbe ZZDVO ne ovlašćuju sveučilišta da proširuju ili mijenjaju zakonom zadani opseg znanstvenih polja u kojima sastavnice izvode studije i razvijaju znanstveni ili stručni rad, pojašnjava Petošić.

Proširenje Statuta i dalje nije dovoljno za osiguravanje zakonitosti odluke o promjeni statusa HS-a

Čak i da nekim slučajem zanemarimo odredbe gore spomenutog zakona, Odluka o promjeni statusa Hrvatskih studija protivi se i samom Statutu SuZg. Bez obzira na proširenje koje ‘dozvoljava’ Sveučilišnom odjelu izvedbu studija u više srodnih polja, teško je pronaći srodnost između pojedinih studijskih smjerova koji su trenutno prisutni na Studijima.

– Primjerice, polje kroatologije pripada interdisciplinarnom znanstvenom području, i isto nije srodno grani komunikologije koja se nalazi unutar polja informacijskih i komunikacijskih znanosti, koje je pak unutar područja društvenih znanosti. Slično je i s poljem religijskih znanosti koje predstavlja interdisciplinarno polje unutar područja humanističkih znanosti, dok druga znanstvena polja npr. psihologija ili sociologija, pripadaju području društvenih znanosti. U tom smislu, pobijana Odluka protivna je i zakonu i statutu Sveučilišta, napominje Petošić.

Poslali smo upit Sveučilištu u Zagrebu tražeći komentar na sadržaj tužbe Sindikata, no do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor.

Krajem siječnja ove godine, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je dopis rektoru Damiru Borasu. U dopisu su upozorili na nepravilnosti pri promjeni statusa Hrvatskih studija, mogućim problemima prijenosa ugovora i radnih obveza djelatnika, a između ostalog i navode pokretanje upravnog spora u svrhu zaštite svojih članova koji su djelatnici HS-a. Cijeli dopis možete pročitati dolje.

Dopis Sveučilištu u Zagrebu povodom Odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija by srednja.hr on Scribd