Pretraga

Sveučilište u Zagrebu potpisalo sporazum: Gradi se novi studentski dom s menzom

A- A+

Već je godinama Petrinja studentski grad, a tamošnji studenti dobivaju svoj prvi studentski dom. Sporazum o njegovoj izgradnji u utorak su potpisali župan Sisačko-moslavačke županije, Ivo Žinić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Sporazumom je predviđeno da Sisačko-moslavačka županija izradi glavni projekt izgradnje Doma, a Sveučilište u Zagrebu prijavi projekt na EU fondove.

Foto: www.smz.hr

Već je ranije dogovoreno da se prvi studentski dom u Petrinji gradi na dijelu parcele Osnovne škole Dragutin Tadijanović, koji se nalazi u neposrednoj blizini Učiteljskog fakulteta. Županija je dala suglasnost na odluku školskog odbora o dodjeli zemljišta.

Menza i sedamdeset kreveta

Izdvojeni članak

Pogled iz snova i ultramoderne sobe: Ovako će nakon obnove izgledati Studentski dom Bruno Bušić

Dom će imati kapacitet od sedamdesetak kreveta i studentsku menzu, priopćeno je iz Sisačko-moslavačke županije.

– Potpisujemo sporazum o izgradnji studentskog doma kapaciteta 70 kreveta, gdje će Sisačko-moslavačka županija po tom sporazumu izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju, a Sveučilišta u Zagrebu, Učiteljski fakultet, bit će prijavitelji ovog projekta na fondove Europske unije. Očekujemo da je ovaj projekt vrijednosti negdje 20-ak milijuna kuna. Osim što će imati smještajne kapacitete, doći će do proširenja i do kvalitetnije studentske menze u samom domu. Naravno, uredit će se i okoliš i prostor oko studentskog doma, kazao je prilikom potpisivanja ugovora župan Ivo Žinić.

Želja je uvesti i neke druge studije na području županije

Inače, na odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji ovog trena studira 322 studenta, od čega njih 256 nije s područja Siska ili Petrinje, nego putuje.

Izdvojeni članak

Sutra se otvara najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj: Bacite oko na prve fotografije njegova interijera

– Potrebe su doista velike. Studenti su sada smješteni u privatnim smještajima i izgradnjom ovog studentskog doma unaprijedit ćemo kvalitetu studiranja, istaknuo je Žinić i dodao kako je ideja na području županije uvesti i neke druge studije jer za time postoji potreba.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, kazao je kako se Sveučilište brine o tome da onima koji žele otići studirati na tzv. male fakultete to bude i omogućeno, što je prva pretpostavka kvalitetnog obrazovanja.

– Sa svojim sveučilišnim odjelima, županija je postala pouzdan partner Sveučilišta u ostvarenju obrazovnih programa. Briga o mladima i njihovom obrazovanju, što je najvažnije za napredak, tako je postala zajednička zadaća, istaknuo je Boras.

Kako je prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo župan Žinić, projekt studentskog doma u Petrini trebao bi trebao biti dovršen kroz godinu do dvije.

Sveučilište u Zagrebu potpisalo sporazum: Gradi se novi studentski dom s menzom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap