Pretraga

Sveučilište u Zagrebu se opet opravdava za nazadovanje na svjetskim listama: I ovaj pokušaj im je očajan

A- A+

Na posljednje tri važne ljestvice rangiranja sveučilišta značajan napredak ostvaruje jedno hrvatsko – Sveučilište u Splitu. Istovremeno, nazaduje Sveučilište u Zagrebu. Posljednja ljestvica organizacije Times Higher Education rangirala je sveučilišta u 13 zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. Na toj je ljestvici splitsko Sveučilište zauzelo visoko osmo mjesto, a od 53 institucije, zagrebačko Sveučilište tek je između 31. i 40. mjesta. U petak je na stranici Sveučilišta u Zagrebu osvanula obavijest o ‘uspjehu’ Sveučilišta na ljestvici jedne ruske agencije. Slučajno ili ne, ta vijest objavljena je tek nakon što je u javnosti odjeknula vijest o novom uspjehu UniSt-a i nazadovanju UniZg-a, iako su rezultati istraživanja objavljeni još 9. travnja.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

U rujnu prošle godine organizacija Times Higher Education objavila je rang listu kvalitete sveučilišta, prema kojoj je Sveučilište u Zagrebu smješteno tek između 800. i 1000. mjesta. Daleko ispred njega, između 500. i 600. pozicije, našlo se Sveučilište u Splitu.

Tekst opravdanja za prethodne neuspjehe mjesecima nije silazio s naslovne stranice Sveučilišta u Zagrebu

Izdvojeni članak

Prestižna organizacija objavila novu ljestvicu kvalitete: Splitsko sveučilište još jednom je uvjerljivo prešišalo zagrebačko

Svoj neuspjeh i nazadak na Šangajskoj ljestvici tada je zagrebačko Sveučilište pokušalo opravdati tekstom naslovljenim kao ‘Informacije o znanstvenoj produktivnosti Sveučilišta u Zagrebu’. U tekstu su neuspjeh obrazložili malim brojem radova objavljenima u najprestižnijim znanstvenim časopisima ‘Nature’ i ‘Science’, iako kriterij citiranosti u dva časopisa koja Sveučilište navodi čini svega 20 posto ocjene. Zaključili su i kako najutjecajnija ljestvica na svijetu, Šangajska, nije jedina relevantna, iako se godinu prije Boras hvalio rezultatom unutar nje.

Tekst opravdanja mjesecima je bio prva vijest na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, a u međuvremenu su objavljene još dvije ljestvice na kojima ga je po kvaliteti Splitsko Sveučilište preteklo. Na U.S. News & News Report ljestvici globalnih sveučilišta iz prosinca prošle godine splitsko je Sveučilište zauzelo 487., a zagrebačko 526. mjesto.

Posljednja ljestvica na kojoj je Splitsko sveučilište uvjerljivo bolje rangirano ona je organizacije Times Higher Education. Ovoga puta rangirana su sveučilišta u Novoj Europi, odnosno 13 zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. Sveučilište u Splitu na toj je ljestvici zauzelo visoku osmu poziciju, dok je najveće u Hrvatskoj, zagrebačko, tek između 31. i 40. mjesta.

Na ljestvici kojom se Sveučilište u Zagrebu hvali, nije ni u prvih 500

Izdvojeni članak

Sramotni ‘uspjeh’ na listama najboljih Sveučilište u Zagrebu već drugi put opravadava istim tekstom

Novi uspjeh splitskog i novo potonuće zagrebačkog Sveučilišta prenijela je nekolicina medija, a Sveučilištu u Zagrebu to je, čini se, zapelo za oko. Pa su se brže-bolje u petak pohvalili svojim ‘uspjehom’ na ljestvici koju je izradila nezavisna agencija sa sjedištem u Rusiji, Round University Ranking, a čiji su podaci objavljeni još 9. travnja.

– Sveučilište u Zagrebu zauzelo 344. mjesto u kategoriji poučavanja na svjetskoj ljestvici prema metodologiji ‘Round University Ranking’, stoji u naslovu vijesti na stranicama UniZg-a.

Međutim, već iz prve rečenice vidljivo je da Sveučilište u Zagrebu i na ovoj ljestvici nije u prvih 500, od ukupno 783 sveučilišta koja su rangirana ove godine.

– Sveučilište u Zagrebu postiglo je 533. mjesto na ovogodišnjem rangiranju prema metodologiji Round University Ranking (RUR) čime potvrđuje da se nalazi na popisu elitnih svjetskih sveučilišta, stoji u prvoj rečenici teksta na stranici Sveučilišta.

Dakle, Sveučilište je u naslov svoje vijesti izdvojilo podatak, ne o ukupnom, već o rangu u jednoj od četiri kategorije koje se ocjenjuju. Da su kojim slučajem mediji stavili u naslov kako je Sveučilište u Zagrebu na istoj ljestvici tek 720. od 783. u kategoriji internacionalne raznolikosti, takav bi oblik izvještavanja nedvojbeno bio okarakteriziran kao maliciozan potez medija.

Screenshot: službena stranica Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu se opet opravdava za nazadovanje na svjetskim listama: I ovaj pokušaj im je očajan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap