Pretraga

Svi problemi koje novi Zakon o studentskom radu mora riješiti

A- A+

Novi Zakon o studentskom radu, čiji će nacrt biti završen u rujnu, trebao bi otkloniti brojne nedostatke postojećeg, smatraju iz raznih institucija. Kako HRT izvještava u sinoćnjem Dnevniku, neki od tih problema tiču se premale satnice, izrabljivanja i neisplaćivanja plaća studentima. Sindikalisti tome nadodaju i nužne sankcije za poslodavce koji za stalno zapošljavaju studente jer im je to jeftinije, a istovremeno se to kosi s idejom o povremenom studentskom radu. Nešto više o svemu rekli su ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak, Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata, ali i predstavnici studenata.

Foto: Google Street View

Neki su imali sreće sa studentskim radom pa se nisu osjećali ugroženo. Jedna od njih je i Larisa, studentica animacije koja već neko vrijeme radi preko Student servisa. No, napominje da nisu svi u istoj poziciji kao ona i da joj se poznanici često žale, izvještava HRT.

Izdvojeni članak

Forum SDP-a predlaže minimalnu studentsku satnicu i niz drugih promjena u studentskom radu

– Hajde ja imam neke sreće, ali znam neke koji mi se žale da ih ne plate, a oni rade. Ili ih izrabljuju, kazala je Larisa za HRT.

Jedan od najvećih problema je premala satnica, neki poslovi plaćaju se svega 14 kn po satu

Jedan od, ako ne i najveći problem studentskog rada za neke su i premale satnice. Iako se prosječna satnica za studentski posao kreće između 18 i 35 kuna, neki studenti rade za svega 14 kuna po satu. Predstavnici studenata u radnoj skupini za izradu novog Zakona o studentskom radu, izvještava HRT, borit će se za pravednu satnicu.

Član Hrvatskog studentskog zbora Marko Lepoglavec za HRT kaže kako se zalažu za zakonsko određenje minimalne satnice koju poslodavac mora isplatiti studentu za odrađeni posao.

– Minimalna naknada vrijedila bi godinu dana, a prema nekim našim računicama ona bi iznosila negdje između 18 i 19 kuna, rekao je Lepoglavec.

Neisplaćene plaće od poslodavaca studenti često traže i preko suda, no neuspješno

U studentskom radu, nažalost, nije tako rijedak slučaj da netko ne dobije plaću iako je odradio posao. U tom slučaju, studenti znaju preko suda, a posredstvom Student servisa, utjerivati dug od poslodavca. No, to je često neuspješno jer tvrtke poslodavci u tom trenutku već budu likvidirane. Ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak osvrnuo se na to kazavši kako je bitno zaštititi interes studenata.

Izdvojeni članak

Sjajne vijesti za studente radnike: Ministarstvo obrazovanja najavilo novitet koji će mnoge obradovati

– Najvažnije je zaštiti interes studenata u smislu da je poslodavac obavezan platiti studentski rad i da se poslodavca treba u suprotnom slučaju sankcionirati, kazao je Bošnjak za HRT.

‘Velik broj poslodavaca izrabljuje studente zato što im je studentski rad jeftiniji’

Osim sankcija za poslodavce koji ne isplaćuju plaće studentima, smatraju sindikalisti, treba sankcionirati i one koji studente zapošljavaju za stalno i tako ih iskorištavaju. To se kosi s idejom o povremenom studentskom radu, a stvara i nelojalnu konkurenciju između studenata i radnika na tržištu rada. Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske smatra da mnogi poslodavci izrabljuju studente jer su im jeftini.

– Evidentno je da veliki broj poslodavaca danas izrabljuje studente zato što im je studentski rad jeftiniji nego što li je to ugovor o radu zaposlenih radnika, privremenih ili trajno zaposlenih, izjavio je Sever.

S poslodavcima koji traže studenta svakodnevno po više od samo nekoliko sati susrela se i studentica Mirna. Ako studirate, smatra Mirna, nemoguće je raditi svakodnevno i po danu.

Izdvojeni članak

Mladež HNS-a i HDZ-a zauzeli zajednički stav o studentskom radu

– Nalazim hrpu poslova gdje se traži izričito mjesec dana da se radi ili više, i to satnica po danu, što je nemoguće ako već studirate, rekla je za HRT studentica psihologije Mirna.

Ipak, prema analizi studentskih centara, kontinuirani studentski rad povremena je, a ne stalna pojava. Smatraju da bi situaciju pomoglo razriješiti više provjera u tvrtkama i umrežene institucije koje prate studenta od student servisa pa do radnog mjesta.

 

Svi problemi koje novi Zakon o studentskom radu mora riješiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap