Pretraga

Promjene na zagrebačkom faksu: Dekan iznenadno dao ostavku, postavljena privremena dekanica

A- A+

Tehničko veleučilište u Zagrebu umjesto redovnog čelnika, dobilo je privremenu dekanicu Janu Žiljak Gršić. Dogodilo se to nakon što je dosadašnji redovno izabrani dekan Goran Malčić koncem prošlog tjedna predao ostavku na to mjesto iz, kako nam je rekao, osobnih razloga.

jana žiljak gršić

Jana Žiljak Gršić, novoimenovana privremena dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu
Foto i obrada: Screenshot Mreža TV | srednja.hr

Tehničko veleučilište u Zagrebu koje izvodi neke od popularnijih stručnih studija među maturantima, našlo se u nesvakidašnjoj situaciji.

Predao ostavku iz osobnih razloga

Koncem prošlog tjedna dekan tog faksa Goran Malčić, inače viši predavač na Odjelu za elektrotehniku, podnio je ostavku na svoju funkciju. Kako nam je potvrdio u kratkom telefonskom razgovoru, to je učinio iz osobnih razloga.

Tehničko veleučilište, budući da je veleučilište, ima malo drugačije strukture vlasti nego, recimo, javna sveučilišta. Tako je njegovu ostavku moralo potvrditi Upravno vijeće, temeljno upravljačko tijelo TVZ-a u koje čak troje od petero članova imenuje resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Postavljena privremena dekanica

Kako doznajemo, Upravno vijeće TVZ-a prihvatilo je Malčićevu ostavku, a na njegovo mjesto imenovalo Janu Žiljak Gršić kao vršiteljicu dužnosti dekanice Tehničkog veleučilišta. Danas je obavljena primopredaja dužnosti. Žiljak Gršić na ovu funkciju stupa slijedom ostavke dekana, a u svojem će privremenom ‘mandatu’ raspisati redovne izbore za čelnu osobu TVZ-a.

Novoimenovana privremena dekanica profesorica je Tehničkog veleučilišta, a predaje niz obveznih i izbornih kolegija na studiju informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Dobitnica je državne nagrade za znanost 2010. godine. Precizno, nagrađena je, zajedno sa suradnicima, za otkriće i tehnologiju upravljanja bojilima i informacijama u vizualnom i bliskom infracrvenom spektru pod zaštićenim nazivom Infraredizajn.

Diplomirala je Arhitekturu, a doktorirala na Grafičkom fakultetu zagrebačkog sveučilišta. Redovna je članica Hrvatskog dizajnerskog društva te suradnički član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Stalna je sudska vještakinja za grafičku tehnologiju, dizajn, rukopise, dokumente, vrijednosne papire, novac, slike, kreditne i druge kartice.

Studenti se nadaju dobroj suradnji

Razgovarali smo s Tinom Panadićem, predsjednikom Studentskog zbora TVZ-a. Nakon primopredaje i sam je od tajništva faksa dobio potvrdu da je izabrana privremena dekanica. Pitali smo ga i što to znači za studente, dolazi li do kakvih promjena i ako da, o kakvim točno. Istaknuo je kako je Studentski zbor, kao temeljno predstavničko tijelo studenata, s dekanom Malčićem i čitavom upravom imao odličnu suradnju. Takvoj se suradnji, kaže nam Panadić, nadaju i kad je u pitanju nova, privremena uprava.

– Tehničko veleučilište u Zagrebu je u posljednjih par godina progresivno napredovalo i puno se toga za studente promijenilo na bolje. Ako nova uprava nastavi u istom tonu, vjerujemo da će to voditi k napretku i poboljšanju uvjeta studiranja. Došlo je do ostavke cjelokupne uprave, što znači da će vjerojatno biti promjena na mjestu Prodekana za nastavu. Tko će ta osoba biti? To još ne znamo, čekamo odluku nove dekanice, govori Panadić.

Bez obzira tko postane novi prodekan za studente, pojašnjava, Studentski zbor će kao i do sada nastojati ostvariti najbolju moguću suradnju u cilju poboljšanja nastave, uvjeta studiranja i povlastica naših studenata.

jana žiljak gršić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap