Pretraga

‘Tijekom rokova nemamo gdje učiti niti jesti’: Zagrebački studenti zahtijevaju otvaranje menze u NSK

A- A+

Putem platforme citizengo.org, student Luka pokrenuo je peticiju putem koje potpisnici od ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ministrice Blaženke Divjak traže otvaranje studentskog restorana u istoj knjižnici. Kako stoji u opisu peticije, studenti tijekom rokova nemaju gdje učiti niti jesti, jer radno vrijeme NSK nije prilagođeno svim njihovim obavezama, pa sukladno tomu zahtijevaju svojom peticijom i njegovo produljenje.

Nacionalna i sveučilištna knjižnica| foto: srednja.hr

Tijekom ispitnih rokova studenti, posebice oni koji stanuju u studentskim domovima, često odlaze na učenje u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Za tom praksom posežu i oni čija se literatura iz knjižnice ne smije iznositi. Kako Sveučilište u Zagrebu broji 79 tisuća studenata, oni koji koriste usluge knjižnice nisu malobrojni, a dio njih volio bi ondje učiti i vikendom, no radno vrijeme knjižnice to ne dopušta.

Problematično radno vrijeme tijekom vikenda

Izdvojeni članak

NSK nema novca za toaletni papir i sapun: Studenti cijelu godinu donose role i maramice

Uz to, u knjižnici, iako ju koriste brojni studenti, ne postoji menza. Postoji restoran u kojem studenti mogu jesti, ali bez x-ice, što im, kako kažu, financijski baš i nije prihvatljivo pa nerijetko tijekom učenja u NSK ostaju gladni. Iz navedenih razloga pokrenuli su peticiju upućenu Tatijani Petrić, glavnoj ravnateljici NSK i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

– U ime šire akademske zajednice htio bih istaknuti jedan veliki problem koji susrećemo. Naime, studenti Sveučilišta u Zagrebu, kojih je oko 75.000, tijekom rokova nemaju gdje učiti niti jesti. Knjižnica koja je za život jednog studenta ono što je Rimljanima bio rimski forum trebala bi svakako imati riješeno pitanje jela što bi pridonijelo kvaliteti učenja te bi povećalo broj ljudi koji svakodnevno dolaze u knjižnicu. Ni jedna knjižnica u Zagrebu ne radi vikendom osim Nacionalne sveučilišne knjižnice koja radi prekratko (od 9 do 14 sati i to isključivo subotom). Tijekom tjedna mnogi su zauzeti fakultetskim obavezama, a ima i onih koji uz fakultet nešto i rade, stoga svi željno iščekuju vikend ne bi li mogli odvojiti malo više vremena za učenje, pojašnjava student Luka koji je pokrenuo peticiju.

Dodaje, najveća potreba za knjižnicom javlja se u vrijeme rokova jer su učionice u studentskim domovima u tom razdoblju pretrpane, budući da studenti imaju potrebu učiti na mirnom mjestu.

– Kad ovolikom broju studenata pridodate osobe koje uče za pravosudni ispit ili osobe koje pišu razne radove (od seminarskih preko znanstvenih i diplomskih radova pa sve do doktorata) postaje jasna potreba za produljivanjem radnog vremena najveće knjižnice u Hrvatskoj tijekom rokova, stoji u tekstu peticije.

Peticiju u tjedan dana potpisalo preko dvije tisuće osoba

Izdvojeni članak

Broj članova NSK u tri godine smanjen za 3.000: Doznajete koje su knjige bile najposuđivanije u 2017.

U istom tekstu, studenti su saželi tri svoja zahtjeva, koje je do trenutka pisanja ovoga teksta potpisalo 2.130 osoba.

– U ime svih potpisnika ove peticije izričemo sljedeće zahtjeve koji se tiču rada Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK):

1. Produljivanje radnog vremena cijele knjižnice (osim knjižničnih odjela kao npr. posudba, itd.) ili barem 2 kata za učenje u razdoblju od 8.1. do 1.3., od 1.6. do 15.7. te od 20.8. do 20.9. na 8h do 24h na sve dane u tjednu (uključujući vikende) bez posebnog „režima“ noćnog rada nakon 21h (kao što je to trenutno)

2. Produljivanje radnog vremena NSK izvan perioda navedenih u točki 1 na sve vikende u godini najmanje od 9h do 21h

3. Otvaranje studentskog restorana (menze) na 5. katu NSK. Taj kat zadovoljava sve tehničke uvjete za isti jer na tom katu u trenutku pisanja peticije postoji restoran, ali u restoranu se NE može jesti na iksicu, a i restoran ZATVARA kroz dva tjedna zbog previsoke cijene najma te studenti ostaju bez ikakve mogućnosti bilo kakve normalne prehrane. S obzirom da je NSK državno vlasništvo, mislimo da za jednu državnu studentsku menzu „visoka cijena najma“ ne bi smjela predstavljati problem, a također možda postoje privatne zainteresirane strane koje su spremne sklopiti ugovor sa Studentskim centrom kako bi se omogućilo korištenje “studentske iksice” u tom restoranu kao što je slučaj s restoranima na FER-u i Arhitekturi. Mišljenja smo da bi otvaranjem menze na 5. katu NSK prodisao jednako kao i novčanici već ionako siromašnih studenata, stoji u tekstu peticije uz nadu da će ovi zahtjevi biti razmotreni i ispunjeni.

Peticiji studenata kojom traže promjenu vremena NSK i otvaranje menze možete pristupiti ovdje.