Tisuće ljudi potpisalo peticiju koja traži Borasovu ostavku: ‘Još jednom je osramotio instituciju, studente i zaposlenike’

Senat Sveučilišta u Zagrebu uskratio je suglasnost na program rada predloženiku za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nevenu Jovanoviću. Bio je jedini kandidat na izborima Filozofskog, a o sudbini njegova programa odlučivalo se na elektroničkoj sjednici putem koje nije imao prilike odgovarati na pitanja članova Senata o eventualnim nejasnoćama u programu. Izazvalo je to nezadovoljstvo u široj akademskoj zajednici, a pokrenuta je i peticija kojom se traži neopoziva ostavka rektora Damira Borasa, uz opasku da ‘o granicama njegove samovolje i nedemokratskog ponašanja’ odlučuju studenti i profesori na sveučilištima, kao i građani. Istovremeno, iz Inicijative za Filozofski izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da od uskrate suglasnosti Boras nije želio davati izjave za medije.

rektor Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Hoće li rektoru Borasu za rukom poći još jedna nedemokratska radnja bez presedana? Hoće li mu poći za rukom ušutkati kritičke glasove s Filozofskog fakulteta, institucije koja se od svog osnutka do danas ponosi upravo onim vrijednostima po kojima rektor Boras nemilice gazi: slobodom mišljenja i izražavanja? O granicama njegove samovolje i nedemokratskog ponašanja odlučujemo samo mi: kako profesori i studenti zagrebačkog i ostalih hrvatskih sveučilišta, tako i svi ostali građani Republike Hrvatske, stoji u zaključku peticije koju je do trenutka pisanja ovog teksta (4. svibnja u 16:11h) potpisalo 5.850 osoba.

‘Rektor je još jednom javno osramotio instituciju kojoj je na čelu’

Televisa presenta: Opet drame s Filozofskim i Borasom. Kao da smo vraćeni u 2016. - u igri je i Previšić

Njome se traži neopoziva ostavka rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, a objavljena je nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu na elektroničkoj sjednici uskratio suglasnost na program rada predloženiku za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nevenu Jovanoviću. Budući da u takvom obliku sjednice nije bilo prilike da članovi Senata postavljaju pitanja Jovanoviću o eventualnim nejasnoćama u programu, nepoznati pokretač peticije Borasov je postupak nazvao nedemokratskim.

– Rektor Sveučilišta u Zagrebu još je jednom javno osramotio instituciju kojoj je na čelu, sve njezine sastavnice, zaposlenike i studente. Kulminacija je to višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata. Riječ je prvom rektoru u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja koji je tužio studenta vlastitog sveučilišta, a zatim ga ucijenio da će povući tužbu ako mu se student javno ispriča. Riječ je o prvom rektoru koji nadležnim institucijama Republike Hrvatske, pozivajući se na autonomiju sveučilišta koju ne shvaća kao slobodu mišljenja, govora i istraživanja, već opravdanje za samovoljno ponašanje, odbija predočiti financijsku dokumentaciju o svome poslovanju. Riječ je o rektoru koji klijentelistički raspolaže državnim sredstvima i politizira dodjelu počasnih zvanja, o čemu najbolje svjedoči njegova politika dodjele počasnih doktorata: Dok su u prošlosti tu titulu Sveučilišta u Zagrebu nosili cijenjeni međunarodni znanstvenici poput Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke ili Wernera Heisenberga, rektor Boras ju je pokušao dodijeliti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, osumnjičenom za korupciju, a uspio ju je dodijeliti Draganu Čoviću, osumnjičeniku za organizirani gospodarski kriminal, ne obazirući se pritom nimalo na proteste javnosti i akademske zajednice, stoji u opisu ove peticije.

Inicijativa za Filozofski: ‘U međuvremenu se pojavio i Kim Jong-un, ali ne i Damir Boras’

Protekle nedjelje obilježen je Svjetski dan slobode medija, a iz Inicijative za Filozofski stigla je izjava kojom upozoravaju na činjenicu da se rektor Boras još uvijek nije javno očitovao o slučaju Filozofskog. Podsjetimo, i portal srednja.hr upit o uskrati suglasnosti poslao je čim se ta točka našla na dnevnom redu sjednice Senata, 25. travnja, ali odgovor nismo dobili. Priopćenje Inicijative za Filozofski o nekomuniciranju rektora s javnosti u nastavku prenosimo u cijelosti:

Očekivano, Senat je podržao Borasa: Uskratili su suglasnost predloženiku za novog dekana Filozofskog

Nakon što je optužnica prijekog suda objavljena u obliku obrazloženja „uskrate“ kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, stvari su potpuno jasne. U međuvremenu se pojavio i Kim Jong-un, ali ne i Damir Boras. Brojni novinski tekstovi, televizijski i radijski prilozi zadnjih deset dana završavaju riječima „očitovanje rektora nismo dobili“, „rektor je nedostupan“ ili „naša pitanja naišla su na muk iz rektorata“. Nakon „uskrate“ uslijedila je „ogluha“. Stoga ovom prilikom podsjećamo:

1. Rektor, navodno iznimno zabrinut za javnu i medijsku sliku Sveučilišta ulaže ogromnu količinu javnog novca u dva jalova idolatrijska biltena i jednu televizijsku emisiju, kao i u vlastitu odnosno sveučilišnu PR-službu – šuti kao zaliven još od petka poslijepodne.

2. Bilten Universitas izlazi jednom mjesečno kao dodatak dnevnim izdanjima Hanza medije (Jutarnji List, Slobodna Dalmacija) u čijem je Izdavačkom savjetu jedan od članova Damir Boras. To je onaj novinski prilog poznat javnosti po količini fotografija rektora po jedinici grafičkog prostora. Sveučilište u Zagrebu, zajedno sa Sveučilištem u Splitu, izdvaja za tu tiskovinu dva milijuna kuna javnog novca.

3. U siječnju 2019. odlukom rektora Borasa smijenjen je Ivica Profaca s mjesta glavnog urednika Universitasa jer je prema zakonskim odredbama i pravilima struke kanio objaviti demanti Filozofskog fakulteta na jedan huškački tekst u formi apologije prorektora Čovića. Drugi bilten, Akademski glasnik, nije vrijedan spomena.

4. Sveučilište u Zagrebu i Z1 televizija dobili su 15. siječnja 2020. – potpisom kandidata za počasni doktorat Milana Bandića – iz Gradskog ureda za obrazovanje 456.250 kuna za produkciju tv-emisije Sveučilišni Zagreb. Tu polusatnu amatersku reviju, u tjednom ritmu jedne premijere i dviju repriza, uređuje i iz studija vodi jedan od Borasovih prorektora, a njezina je svrha „praćenje svih važnih događaja u organizaciji sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavljanje značajnih projekata i izvannastavnih aktivnosti koje na sastavnicama provode studenti i nastavnici te svih gospodarskih subjekata s kojima sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ostvaruju suradnju“. Pregovori o uplati započeli su nekoliko mjeseci ranije, baš nekako u vrijeme kad je Bandić osvanuo kao predloženik za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

KSFF pisao Borasu: 'Neki studenti koji su ostali bez posla doslovno gladuju, a Vi se bavite dvorskim spletkama'

5. Na web-stranicama Sveučilišta u Zagrebu postoji zanimljiva rubrika Novosti i Press, u kojoj zainteresirana javnost može pročitati i pogledati spomenute medijske proizvode. Na tom mjestu, jednako tako, postoji i podrubrika Mediji o nama koja već godinama zjapi potpuno prazna, bez ikakvih priloga i sadržaja. Očevidno još nije objavljen ni jedan medijski prilog ili sadržaj o Sveučilištu koji bi zaslužio da bude uvršten. To nije slučajno. Zna se kako se može pisati ili izvještavati o Sveučilištu u Zagrebu – samo i jedino onako kako to čini Universitas ili Sveučilišni Zagreb. To je još jedan aspekt nakaradnog koncepta autonomije rektora Borasa: dajte nam vašu lovu za naše amatersko veličanje lika i djela i nemojte nas ništa pitati. Zadnji financijski izvještaj dostupan na stranicama Sveučilišta u Zagrebu jest onaj za 2017. godinu. Bahatu šutnju u međuvremenu plaćamo dva i pol milijuna kuna javnog novca.

Stoga posve razumijemo medijske profesionalce koji već danima nazivaju rektorat i nailaze na muk. Podupiremo njihova nastojanja za pravodobnim i objektivnim informiranjem javnosti i izražavamo ogorčenje što im bahatost i samovolja čovjeka koji obnaša javnu funkciju priječi normalan rad. Ponavljamo, čak se i Kim Jong-un u međuvremenu pojavio, ali ne i Damir Boras. Demokracija je nezamisliva bez svog četvrtog stupa. Javnost ima pravo znati!

Odgovori