Pretraga

Top sveučilišta za studiranje medicine

A- A+

Ranije ove godine izašla je rang lista svih svjetskih sveučilišta, objavljena na web stranici Top Universities. Iz te liste izvučeno je deset najboljih sveučilišta za one koji žele studirati i prakticirati medicinu.

Želite li studirati medicinu, normalno je da biste to željeli činiti na najboljim mogućim sveučilištima. Top Universities objavio je rang listu najboljih deset sveučilište na kojima je program medicinskog fakulteta izvrstan, a među tih deset nalazi se i oni koji su iznjedrili impresivan broj dobitnika Nobelove nagrade. Na svima se objavljuje veliki broj istraživanja, koja pokrivaju sve moguće teme. Donosimo top listu najkvalitetnijih i najinovativnijih sveučilišta gdje je odlično studirati medicinu.

Izdvojeni članak

Izašla ovogodišnja rang lista najboljih svjetskih sveučilišta! Pogledajte kako se Zagreb plasirao!

1. Harvard University

Da je legendarni Harvard zauzeo prvo mjesto i ne čudi baš previše, iako je u vrijeme svojeg skromnog početka Harvard Medical School imao samo tri studenta. Otada je proizveo tisuće vodećih znanstvenika medicina, a dobiveno je i devet Nobelovih nagrada.

2. University of Oxford

 Oxford Medicine je sakupio čak 16 Nobelovih nagrada tijekom godina, a hodnicima ovog sveučilišta prošlo je mnoštvo pionira medicine.

3. University of Cambridge

Na ovom sveučilištu studirali su brojni znanstvenici koji su kasnije promijenili medicinu na bolje i osvojili brojna priznanja. Najvažnije istraživanje na sveučilištu u zadnje vrijeme je produkcija trodimenzionalnog modela strukture HIV RNA signala, koje prije nije bilo moguće zbog tehnoloških zapreka.

4. Johns Hopkins University

Ova škola medicina osnovana je 1893. godine, četiri godine nakon otvaranja Johns Hopkins bolnice, koja je bila na prvom mjestu čak 21 godine za redom. Znanstvenici s ovog fakulteta dobili su čak 19 Nobelovih nagrada. Zadnje važno istraživanje tiče se sprečavanja dijabetesa tipa 2.

5. Stanford University

Na ovom su se sveučilištu školovala četiri Nobelovca. Stanford se općenito nalazi prvi vrhu svih sveučilišta svijeta, stoga ne čudi vrlo dobar plasman njihove medicinske škole.

Izdvojeni članak

Ovo su fakulteti na kojima se najviše tulumari

6. Yale University

The Yale School of Medicine osnovana je 1810. godine, što znači da je šesta najstarija fakultetska ustanova u Americi. Istraživači s Yalea bili su prvi koji su koristili kemoterapiju za tretiranje raka.

7. University of California, Los Angeles (UCLA)

Ova je škola stara tek pola stoljeća, a svejedno je u razini mnogo starijih institucija. U tih pedesetgodina i njihovi znanstvenici uspjeli su zaraditi Nobelovu nagradu, a novih istraživanja na ovom sveučilištu nikako ne nedostaje.

8. Imperial College London

The Imperial College Faculty of Medicine sakuplja osam velikih West London medicinskih škola u jednu instituciju. S ovog je sveučilišta bio i Sir Alexander Fleming, zaslužan za otkriće penicilina, za što je dobio i Nobelovu nagradu koju je podijelio s još dvojicom znanstvenika. Ni na ovom sveučilištu nisu stali s istraživanjima, a trenutno se bave ‘inteligentnim nožem’ koji može otkriti koji je dio tkiva zaražen tumorom.

9. University of Melbourne

The Melbourne Medical School je bila prva institucija koja je obrazovala liječnike u Australiji, počevši s 1862. godinom. Troje alumna ovog fakulteta je osvojilo Nobelovu nagradu, a istraživači s ovog sveučilišta nedavno su razvili i testirali uređaj koji može biti ugrađen u mozak kako bi predvidio epileptične napade.

10. Karolinska Institute

Karolinska Institute je medicinsko sveučilište na kojem se odvija čak polovica svih istraživanja u Švedskoj. Ovo je dom Nobel Assemblyja koji selektira Laureate u psihologiji i medicini još od 1901. godine.

Top sveučilišta za studiranje medicine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap