Pretraga

Transferi studenata: Najviše Osječana se prebacuje na Medicinu u Zagrebu

A- A+

Kao što postoje određeni uvjeti za prebacivanje iz jedne srednje škole u drugu, istu mogućnost imaju i studenti kojima je, pak, situacija dosta fleksibilnija. Zbog bolonjskog sustava mogu čak prelaziti i s jednog studijskog programa na drugi koji nije usko vezan s prvotnim izborom. No mi smo se ovaj put odlučili baviti mijenjanjem gradova zbog činjenice da iste fakultete na drugačijim lokacijama karakteriziraju i različiti kriteriji. S obzirom da u Hrvatskoj postoje četiri medicinska fakulteta, doznali smo kako izgledaju pravci prijelaza te iz kojeg grada odlazi najviše budućih liječnika.

Razlozi zbog kojih se studenti s upisanog fakulteta prebacuju na isti studijski program u nekom drugom gradu su višesturki. Ponekad se radi o preseljenju, lakšim kriterijima i boljim uvjetima studiranja, a određeni broj fakultetlija ‘napuca’ prosjek kako bi studirali u mjestu koje im je od samog početka bilo prioritetno, no nisu ostvarili pravo upisa. Oni koji se odluče za medicinu mogu birati Zagreb, Osijek, Rijeku ili Split, stoga smo provjerili iz kojeg grada se najviše studenata ispisuje i odlazi na neku od preostale tri obrazovne institucije.

Izdvojeni članak

Strana studentica na Medicini: Lakše se upisati nego na Zapadu, nije jeftino, a na kvaliteti se može još dosta poraditi

Ne prate se kretanja bivših studenata

Većina visokoobrazovnih institucija ne prati kretanje bivših studenata, stoga ne znaju što se događa s onima koji se iz nepoznatih razloga ispišu s fakulteta. Drugačije nije ni s medicinskim fakultetima. Stoga su nam iz Zagreba, Osijeka i Rijeke odgovorili da ne znaju prelaze li studenti koji kod njih podignu dokumente na neke druge studije ili u druge gradove.

– Podatke o prebacivanju na druge medicinske fakultete u RH nemamo, jer se kod ispisivanja ne vodi evidencija na koji studij ili fakultet se prebacuju, ili možda odustaju od studija, napisala prodekanica za nastavu Jagoda Ravlić-Gulan s Medicine u Rijeci.

Prateći podatke u posljednjih pet godina, prodekanica nam je napisala da se iz Osijeka prebacio jedan student, kao i jedan iz Vukovara sa studija Fizioterapije, dok je znatan broj došao iz Mostara. Kako Ravlić-Gulan tvrdi, najveći priljev na njihovom fakultetu je na drugoj godini, a po završetku iste se najviše studenata ispiše.

Izdvojeni članak

Skandal na zagrebačkog Medicini: Predavače godinama zapošljavali protustatutarno

Najviše Osječana odlazi na Medicinu u Zagreb

S obzirom da je zagrebačka Medicina na glasu kao najbolja, logično se nameće pretpostavka da ista ima najviše pridošlica, ali i to da zbog zahtjevnosti najveći broj studenata odlazi u druge gradove. Međutim, u posljednjih nekoliko akademskih godina radi se o neznatnom broju prelazaka.

– U zadnjih pet godina sa studija MF Osijek prešlo je sedam studenata, a s MF Split 4četiri studenata, odgovorila nam je Ivana Kapović iz studentske referade zagrebačke Medicine. Dodala je kako je najveći interes Osječana na drugoj i trećoj godini, dok splitski studenti u najvećem broju dolaze na četvrtoj ili petoj godini.

Izdvojeni članak

Top sveučilišta za studiranje medicine

Najveći priljev iz Mostara

S osječke Medicine dobili smo podatke samo za akademsku godinu 2012./2013. te doznali da je s prijelazima slična situacija kao i sa studijem u Rijeci. Naime, kako su nam rekli iz studentske referade, najviše pridošlica bilo je iz Mostara, a zatim slijedi troje riječkih studenata. S tim da prošle akademske godine nijedan student iz Osijeka nije odustao pa shodno tome ni prebacio na druge fakultete.

– Iz Splita i Zagreba nam nitko nije došao, ali i kad se prebacuju studenti, u Osijeku dobivamo samo one s dobrim prosjekom. Uvjet da mogu prijeći na naš fakultet jest da su redovno upisali godinu na matičnom fakultetu, to jest da nisu ponavljači i to je moguće tek na drugoj godini. Također moraju imati minimalan prosjek 3,8, objasnili su nam iz referade u osječkoj Medicini.

Transferi studenata: Najviše Osječana se prebacuje na Medicinu u Zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap