Pretraga

Treba li vam bezglutenska prehrana? Studenti se idući tjedan ispred menze mogu besplatno testirati na celijakiju

A- A+

Tijekom idućeg tjedna u predvorju Studentskog centra u Zagrebu mladi liječnici iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i studenti održat će testiranje na celijakiju koje je namijenjeno studentskoj populaciji, a sve u okviru europskog projekta CD Skills. Testiranje pod sloganom ‘Provjeri i TI jesi li ‘gluten-free’!’ je dobrovoljno, a rezultate studenti dobivaju kroz nekoliko minuta.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Idućeg tjedna, od 5. do 9. prosinca od 14 do 17 sati u predvorju Studentskog centra u Zagrebu provodit će se dobrovoljno testiranje na celijakiju, a namijenjeno je studentima.

Za test je dovoljna kapljica krvi, a rezultati stižu u par minuta

Provode ga mladi liječnici i studenti, a iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu ističu da će ono biti održano prema svim etičkim načelima provođenja znanstvenog istraživanja. Testiranje se provodi iz jedne kapljice krvi te su rezultati vidljivi gotovo odmah, tijekom pet minuta.

– Testiranje je predviđeno za studentsku populaciju stariju od 18 godina kako bi pokušali utvrditi prevalenciju (pojavnost) celijakije u toj populaciji. Celijakija se u općoj europskoj populaciji pojavljuje u otprilike jedan posto populacije, dok za Hrvatsku nema jasnih epidemioloških podataka, što pokušavamo promijeniti, navode iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Inače, ova klinika sudjeluje u projektu EU Interreg Danube Transnational Program ‘CD SKILLS – Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge, and developing better skills’. Vodeći partner projekta je Sveučilišna bolnica u Mariboru, a kao partner sudjeluje i Klinika za dječje bolesti Zagreb (suradnici Mario Mašić, dr.med. i doc.dr.sc. Zrinjka Mišak, dr.med.), uz partnere iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Srbije, Rumunjske, Bugarske i Moldavije.

Izdvojeni članak

Iksicu uglavnom ‘peglaju’ za pileći file i hrenovke: Studenti koji ne smiju jesti gluten prepušteni sami sebi

Što je celijakija?

– Celijakija je doživotna, imunološki posredovana, sistemska bolest za koju se smatra da nije dovoljno prepoznata. Uvjetovana je unosom glutena koji možemo pronaći u pšenici, raži i ječmu, a javlja se samo u osoba koji imaju naslijeđenu genetsku predispoziciju. Bolest se može prezentirati različitim probavnim tegobama kao što su nadutost, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu i slično. Može se prezentirati i različitim tegobama koje nisu vezane uz probavni sustav kao što su slabokrvnost, glavobolja, osjećaj umora, različitim kožnim promjenama i drugim tegobama. Ono što je vrlo bitno jest da bolest može biti potpuno bez simptoma, a da postoji oštećena sluznica crijeva. Oštećena sluznica crijeva, tj. neliječena celijakija rezultira brojnim komplikacijama, pojašnjavaju iz Klinike za dječje bolesti.

Jedini lijek za celijakiju je stroga, doživotna prehrana bez glutena, što je vrlo zahtjevno i iziskuje mnogo napora kako bi se osigurao unos hrane bez ijedne ‘mrvice’ glutena. A osim što će vas u SC-u mladi liječnici i studenti testirati, ondje ćete im moći postaviti pitanja o celijakiji. Poručuju – rado će vam na njih odgovoriti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap