Pretraga

Tri studentice osnovale bend pa svojim glasom oduševile cijelu zemlju: Upoznajte Eclipse

A- A+

Eclipse. Naziv je to novog ženskog banda na hrvatskoj glazbenoj sceni. Đana, Ananda i Tina studentice zagrebačke su studentice koji ovih dana svojim pjevanjem plijene pažnju na svim društvenim mrežama. Hrvatski eurovizijski klub drži ih za jednu od glazbenih želja na Dori 2022., a s njima je na poseban način oduševljenja i naša ovogodišnja predstavnica Albina Grčić. Pričali smo s njima o karijeru, faksu, bendu.

eclipse

Tina Celić, Đana Smajo i Ananda Đuranović (s lijeva nadesno)
Foto: Eclipse

‘Puno smo obaveza i kolokvija nam je puno sad do praznika pa bismo razgovarale kad to sve završi’. Tako su mi odgovorile cure iz Eclipsea kad sam im prije nekoliko dana rekao da želim napraviti priču s njima. Naravno da nije bilo problem malo pričekati. Bili smo i mi studenti i znamo je kako je to kad stisnu kolokviji. A osim toga, senzaciju kakva je Eclipse jednostavno nismo mogli ni željeli propustiti.

Eclipse nije bio prvi izbor za ime

Čuli smo se s curama i popričali o njihovom bendu, karijeri, faksu. Đana Smajo, Ananda Đuranović i Tina Celić upoznale su se u glazbenoj udruzi u kojoj su skupa pjevale, a poznaju se, kažu nam, već nekoliko godina. Na ideju da skupa osnuju bend došle su prije dvije godine. Bilo je proljeće, i taman su imale nastup eurovizijske tematike.

– Jedna je od nas predložila da otvorimo TikTok profil i snimamo for fun. Sve smo se složile i tu noć snimile prvi cover i super je prošao! Tako smo odlučile malo ozbiljnije zagristi za koncept ženske grupe, jer je to nešto novo na hrvatskoj sceni, barem u skorije vrijeme, pričaju nam cure.

Eclipse nije bio prvi izbor za ime. Bilo je svakakvih, kažu nam kroz smijeh. Toliko su se, pričaju nam, trudile pronaći neko dobro ime, ali na silu to jednostavno nije išlo. Nakon par dana mozganja Đana je došla s idejom da se nazovu – Eclipse. To im se odmah svidjelo.

– Jako volimo astrologiju i astronomiju i opčinjene smo idejom svemira i nečeg nepoznatog, a zgodno nam je došlo i to što skupa imamo zajedničke tetovaže te tematike – jedna ima mjesec, druga zvjezdice, a treća Saturn. Uostalom, riječ Eclipse sadrži ‘clips’, a tako smo i počele, snimanjem kratkih videa, prepričavaju nam cure.

Pjevaju sve što im odgovara

Ali nemojte pomisliti da su ove cure još jedan ženski pop bend. Među pjesmama koje izvode žanrova je pregršt. Svaka je, zapravo, pričaju nam, odrasla na nekom ‘svom’ žanru, od jazza i R’n’B-a, preko soula i rocka do pop i latino glazbe. Uživaju, priznaju, i u trapu. Sve se svodi na to da pjevaju što god im se svidi, a vokalno im odgovara.

Sve tri studiraju u glavnom gradu. Đana i Ananda su kolegice s Filozofskog fakulteta gdje jedna studira portugalski i francuski, a druga španjolski i poljski. Tina s njima ne dijeli ni sveučilište, ona na Hrvatskom katoličkom sveučilištu studira komunikologiju. Iako su u zadnje vrijeme češće u žiži javnosti upravo zbog pjevanja, one žive jedan sasvim običan studentski život, kad im obveze to dozvoljavaju – druže se i izlaze – kako to i podrazumijeva studij.

Ne smeta ih usporedba s Hurricane curama

Kada su se tek pojavile na sceni, mnogi su ih krenuli uspoređivati s poznatim srpskim ženskim bendom Hurricane, koji žari i pali ovim prostorima posljednjih par godina. Pitali smo cure kako doživljavaju te usporedbe.

– Usporedbi će uvijek biti i to je u redu. Sve tri jako volimo Hurricane i cure su nam super, pozitiva i jedinstvene. S obzirom da smo tri mlade cure koje pjevaju na Balkanu, razumijemo odakle povod usporedbama, ali mi to ne uzimamo kao negativnu stvar. Ne pokušavamo biti one, a i glazbeno idemo u drukčijem smjeru od njih i vjerujemo da će usporedbi biti manje kada se predstavimo sa svojim autorskim pjesmama, rekle su nam.

Iznenađene su količinom podrške u ovako kratkom vremenu jer su bend osnovale, kažu, dosta spontano. Podrška ih pak motivira za veće stvari, ali – napominju – sve u svoje vrijeme.

– Osim što pjevamo, pišemo i pjesme te ih namjeravamo predstaviti kada budemo spremne. Radimo što volimo i zahvalne smo ljudima koji nas podržavaju i motiviraju da nastavljamo dalje, zaključuju naše mlade sugovornice.

Tri studentice osnovale bend pa svojim glasom oduševile cijelu zemlju: Upoznajte Eclipse
Share via
Copy link
Powered by Social Snap