Pretraga

Turudić danas brani temu doktorata: Saborski zastupnik upozorio na povezanost sveučilišta i utjecajnih sudaca

A- A+

Poznati sudac Ivan Turudić u ovim trenucima brani svoju doktorsku temu. Odvija se to na Hrvatskim studijima pri zagrebačkom sveučilištu. Upravo onom sveučilištu u čiju je korist nerijetko presuđivao Županijski sud na čijem je čelu donedavno bio upravo Turudić. O tome se pričalo i u Saboru.

foto: srednja.hr

Saborski zastupnik platforme MOŽEMO i profesor matematike na PMF-u u Zagrebu Damir Bakić, osvrnuo se na, kako kaže, “neskrivenu spregu uprave Sveučilišta u Zagrebu i utjecajnih sudskih krugova”.

Izdvojeni članak

Poznati sudac Ivan Turudić u 59. godini brani temu doktorata: U komisiji sin ustavnog suca

Kome je više čudno?

Osvrnuo se na presude koje je u korist zagrebačkog sveučilišta mahom donosio Županijski sud u Zagrebu. U jednoj od njih Filozofski je fakultet, na čelu s tadašnjom dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić, pravomoćno osuđen za mobbingiranje moćnog prorektora Ante Čovića. Kako smo ljetos ekskluzivno doznali, Tihana Miladin, sutkinja izvjestiteljica u tom postupku, dakle, ona koja je pripremila presudu, s Čovićem je povezana preko supruga. Petar Miladin s prorektorom Čovićem, naime, sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare, tvrtke u vlasništvu zagrebačkog sveučilišta, a oboje supružnika Miladin rade u nastavi na Sveučilištu gdje je Čović prorektor za kadrovski razvoj.

– Kome je više onda čudno što će sudac Ivan Turudić, do prije neki dan predsjednik onog istog Županijskog suda s početka priče, onaj isti sudac Turudić koji je prije samo šest mjeseci odbacio kao neutemeljen zahtjev za izuzećem sutkinje Miladin u predmetu protiv Filozofskog fakulteta i dekanice Vlahović-Štetić, iako je sutkinja Miladin na sasvim očiti način bila povezana s prorektorom Čovićem. Kome je onda više čudno što će sudac Turudić za koji dan braniti svoj doktorat iz povijesti na, pogađate, Hrvatskim studijima, rekao je Bakić u Saboru.

Obrana na koju se referira profesor Bakić održava se danas, no ne radi se o obrani doktorata. Sudac Turudić danas, s početkom u 12 sati, na Hrvatskim studijima brani svoju temu doktorata o suđenjima studentima sudionicima Hrvatskog proljeća.

U komisiji sin ustavnog suca

Kada već spominjemo današnju obranu doktorske teme, valja istaknuti nekoliko zanimljivih informacija. U komisiji za obranu Turudićeve teme našli su se povjesničari Vlatka Vukelić Vladimir Šumanović te pravni stručnjak Mato Palić. Posebno je zanimljivo ime mladog povjesničara budući da se radi o sinu ustavnog suca Miroslava Šumanovića.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Miroslav Šumanović, kako smo već pisali, jedan je od devetero ustavnih sudaca koji su 3. studenog prošle godine donijeli odluku kojom se odbijaju primjedbe i argumenti o neustavnosti Visokog kaznenog suda. Ustavni je sud, takoreći, otklonio posljednje prijepore i otvorio prostor osnivanju Visokog kaznenog suda, na koji je Turudić od početka ove godine došao kao privremeni predsjednik. Drugim riječima, Šumanović stariji glasao je u prilog ustavnosti Visokog kaznenog suda koji će postati radno mjesto Ivana Turudića. A Šumanović mlađi nalazi se u povjerenstvu pred kojim će Turudić za tjedan dana braniti temu svojeg budućeg doktorata. Podsjetimo, u prosincu 2019. Ustavni je sud suspendirao zakonsku odredbu Zakona o sudovima kojom se omogućavao početak rada Visokog kaznenog suda. I tada je, kao jedan od sudaca koji su bili protiv takve odluke, stajao i sudac Šumanović.

Turudić danas brani temu doktorata: Saborski zastupnik upozorio na povezanost sveučilišta i utjecajnih sudaca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap