U Dubrovniku će se moći studirati hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija!

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta izdalo je dopusnicu Sveučilištu u Dubrovniku za uvođenje preddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo, gastronomija. Na novi studij prvi studenti moći će se upisati u akademskoj godini 2016/2017.

Flickr

U Hrvatskoj ukinuta čak 154 srednjoškolska smjera: Evo koja ih je županija izgubila najviše

Novi studij trajat će tri godine, a polaznici će po završetku studija steći akademski naziv stručnog prvostupnika hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije. Uvođenje ovog studija korak je k rješavanju problema nedostatka obrazovanih kadrova u turizmu utvrđenog istraživanjem Instituta za turizam iz 2012. godine.

Među rezultatima istraživanja posebno je istaknuto da kvaliteta kadrova koji se školuju na području turizma u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe turističkog sustava, te da postojeći sustav turističkog obrazovanja nije prilagođen aktualnim potrebama suvremenog turističkog razvoja. Kao osnovno ograničenje i srednjoškolskog i akademskog obrazovanja na ovom području navodi se nedostatak prakse u obrazovnom procesu.

Prema preporukama iz Ministarstva, u svrhu postizanja izvrsnosti, potrebno je educirati srednji rukovodeći kadar. Trogodišnji preddiplomski studij hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije za cilj ima upravo rješavanje navedenih problema. Polaznici studija naučit će specijalistička, praktična znanja iz navedenih područja, koja bi im trebala biti korisna u radu na području turizma i ugostiteljstva.

Praktična znanja studenti će stjecati kroz praktičnu nastavu, brojne vježbe, projekte , radionice i seminare na kojima će uz redovne profesore u nastavi sudjelovati i istaknute ličnosti iz gospodarske prakse.

U prvoj akademskoj godini studij će moći upisati 15 redovnih i 10 izvanrednih studenata. Sve informacije o upisu možete naći na adresi www.unidu.hr/upisi .

Odgovori