Pretraga

U hrvatskom gradu uvodi se novi studij, upisi počinju već ove godine u svibnju

A- A+

Sveučilište u Rijeci pokrenulo je novi studijski program pod nazivom ‘Urbani studiji’. Radi se o poslijediplomskom specijalističkom studiju čiji je cilj proučavati i sagledavati sve aspekte razvoja grada koristeći metode arhitektonskog istraživanja i promišljanja te razumijevanje kulturnih, gospodarskih i operativnih silnica koje utječu na urbani razvoj. Upisi kreću već ove godine u svibnju.

Foto: Unsplash

Pod nazivom ‘Urbani studiji‘ izvodit će se sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij na Sveučilištu u Rijeci. Upisi kreću već ove godine u svibnju uz upisnu kvotu od 12 studenata. Cilj tog studija je proučavati i sagledavati sve aspekte razvoja grada, koristeći metode arhitektonskog istraživanja i promišljanja, te razumijevanje kulturnih, gospodarskih i operativnih silnica koje utječu na urbani razvoj.

– Pokretanjem studijskog programa ‘Urbani studiji’, Sveučilište u Rijeci postiže jedan od važnih strateških ciljeva – interdisciplinarnu međunarodnu suradnju u području visokog obrazovanja, koja u ovom slučaju uključuje znanstvene ustanove, međunarodne agencije i udruge, samostalne istraživače, umjetnike, inženjere i znanstvenike, rekla je Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete na Sveučilištu u Rijeci koja je imenovana voditeljicom studija.

‘Program spaja akademsku s lokalnom zajednicom suočavajući se sa stvarnim problemima’

Studij je u sadržaju multidisciplinaran, navodi Žuvić, s uključenim sadržajima iz filozofije i geopolitike, urbanizma i arhitekture, građevine i krajobrazne arhitekture, urbane geografije, povijesti umjetnosti, vizualnih umjetnosti, kulturologije, antropologije, sociologije te prometa i drugih relevantnih disciplina za urbanu infrastrukturu.

– Urbani studiji bit će za studente prilika za usvajanje specijalistička znanja, vještina i kompetencija kao temelja za samostalno promišljanje i istraživanje te kritičko sagledavanje znanja iz područja arhitekture i urbanizma te stvaranje poveznica među njima. Kroz studijski program, budući specijalisti razvijat će vještine rješavanja problema potrebne za istraživanje i inovaciju u postupcima transformacije izgrađenog okoliša te sposobnost da samostalno i odgovorno provode i mijenjaju složene urbane projekte, objasnila je prorektorica.

Osim što je svrha studija obrazovati stručnjake za urbani razvoj, tvrdi Žuvić, program ‘Urbanih studija’ spaja akademsku s lokalnom zajednicom, suočavajući se sa stvarnim problemima.

Izdvojeni članak
zšem koncentracije

Zagrebački faks uvodi drugačiji model obrazovanja: Studenti će krojiti svoj studijski program

Studijski program trajat će tri semestra, izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku

– Koncept i metodologija rada Urbanih studija mogu se usporediti s relevantnim primjerima poslijediplomskih specijalističkih programa usmjerenih na izazove temeljnih istraživanja koja prepoznaju globalne silnice koje oblikuju naš urbanizirani svijet, primjerice nizozemski Institute Berlage i ruski Institut Strelka u Moskvi. Navedene škole uzete su kao primjer zbog načina na koji objedinjuju arhitektonsko obrazovanje i istraživanje te djeluju kao kulturna žarišta koja provode svoje multidisciplinarne aktivnosti na način koji razumije i odgovara na aktualne urbane trendove, navodi Žuvić.

Studijski program trajat će tri semestra i izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku, a kroz teoriju i praksu, naglašava Žuvić, razvijat će kompetencije za rad u dinamičnim i kompleksnim okvirima suvremenog razvoja gradova i urbanih područja u svijetu.

– Pravo na upis u studijski program, sukladno raspisu Natječaja, imat će osobe koje se ističu svojom stručnosti u arhitekturi, urbanizmu, krajobraznoj arhitekturi, prostornom planiranju, urbanističkom planiranju te u srodnim disciplinama poput građevinarstva, dizajna vizualnih komunikacija i proizvoda, urbanoj sociologiji, urbanoj geografiji, povijesti umjetnosti, filozofiji, kulturalnim studijama, ekologiji, vizualnim umjetnostima i društvu itd.; osobe koje su stekle magistarski stupanj iz prirodnih ili društvenih znanosti koji odgovara hrvatskome u glavnim predmetima usko povezanim s poslijediplomskim programom; te osobe koje su stekle diplomu iz petogodišnjeg stručnog obrazovanja koja odgovara hrvatskom magistarskom stupnju iz prirodnih ili društvenih znanosti u glavnim predmetima usko povezanim s poslijediplomskim programom, poručila je prorektorica Žuvić.

Copy link
Powered by Social Snap