Pretraga

U menzama velikog studentskog grada po novom će većina jela biti veganska i vegetarijanska

A- A+

Velik dio studentskog života čini i odlazak u menzu, pa je onda zaista bitno da je hrana koja se tamo poslužuje privlačna studentima. U Berlinu, jednom od većih studentskih gradova, u menzama će se uskoro većinom posluživati veganska i vegetarijanska jela.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Menze koje se nalaze u sklopu Sveučilišta u Berlinu će od ove akademske godine posluživati jela koja su većinom veganska i vegetarijanska, piše BBC. Glavna motivacija za ovu odluku jest želja za prilagodbom, kako bi restorani bili više naklonjeni očuvanju prirode. Tako će studenti moći birati između raznih menija – 68% hrane će biti veganske i 28% vegetarijanska, dok će riba i meso činit tek 4% jela.

Ponedjeljkom nema jela s mesom

Ponedjeljkom se neće uopće služiti jela s mesom, pa će tako i salate zamijeniti. currywurst (popularno njemačko fast food jelo). Menze su trenutno zatvorene, ali se hrana može pokupiti po narudžbi. Novi meniji su dizajnirali kako bi se smanjio ugljični otisak Sveučilišta u Berlinu.

Ipak, meso je vrlo često u tradicionalnim njemačkim jelima – sjetite se samo šnicla, bratwursta ili svinjske koljenice. Nažalost, emisije ugljika do kojih dolazi prilikom proizvodnje u mesnoj industriji itekako pridonose pogoršanju klimatskih promjena. Čak 14.5% emisija stakleničkih plinova dolazi upravo od uzgoja životinja. Baš zato je promjena prehrane i prelazak na biljnu prehranu odlična prilika za poboljšanje trenutne situacije.

Daniela Kummle iz Studierendenwerka, grupe za podršku studentima, je rekla kako postoji sve veća potražnja za jelima bez mesa. Spomenula je i rezultate istraživanja iz 2019. godine, po kojima se čak 14% berlinskih studenata izjasnilo kao vegani, a njih 33% kao vegetarijanci.

Izdvojeni članak

Kada menza dosadi: Koje su ‘specijalitete’ studenti otkrili jednom kad su otišli na faks?

Većina studenata pozdravila odluku

Za vrijeme pandemije su se potrudili izmijeniti menije kako bi njihova ponuda bila više ‘climate-friendly’. Inače, oni upravljaju s čak 34 menze na području Sveučilišta u Berlinu. Tako će studenti moći naručiti vegansko varivo od povrća s kokosovim mlijekom i crvenom lećom te salate od slanutka i kvinoje s povrćem i chia sjemenkama.

Studenti su ovu odluku većinom ipak toplo pozdravili – tek je nekolicina ostavila nekoliko nekoliko negativnih komentara na društvenim mrežama. U Berlinu inače postoji i veganska menza, koja se otvorila 2019. godine u sklopu Tehničkog fakulteta.

To ne čudi s obzirom na to da je Njemačka pri vrhu liste ‘veganstva’. Istraživanje objavljeno na Veganzu 2020. godine je pokazalo da su čak 2.6 milijuna ljudi vegani i 3.6 milijuna vegetarijanci. To bi u postotcima odgovaralo 3.2% stanovništva, odnosno 4.4%.

Humboldtovo sveučilište u Berlinu planira postati klimatski neutralno do 2030. godine i s tim ciljem su zaposlili čak dva menadžera koji se brinu o zaštiti okoliša. Tehnički fakultet bi također željelo postići istu stvar, ali oni su si kao rok zadali 2045. godinu.

U menzama velikog studentskog grada po novom će većina jela biti veganska i vegetarijanska
Share via
Copy link
Powered by Social Snap