Pretraga

U Otočcu 300 studenata ‘gladuje’, nakon tri mjeseca MZOS napravio prvi korak prema rješenju

A- A+

Tristotinjak studenata koji studiraju u Otočcu na podružnici Veleučilišta u Gospiću već duže vrijeme imaju osigurana prava za dva subvencionirana obroka dnevno no najbliža menza je udaljena 50 kilometara. Studentski zbor Gacke već nekoliko mjeseci bije bitku kako bi pitanje menze u Otočcu pomaknuli s mrtve točke te su prije nekoliko dana dobili prvi pozitivan odgovor od MZOS-a.

sz gacke

Borba za menze i druga prava postala je studentska svakodnevnica u Hrvatskoj. No dok glas zagrebačkih, splitskih, riječkih ili osječkih studenata mediji osluškuju, jedna se borba već neko vrijeme vrijeme vodi u tišini.

Riječ je o bitci u kojoj studenti Upravnog prava u Otočcu (pod Veleučilištem u Gospiću) traže mogućnost da potroše novac s X-ica. Njima su, tvrde u priopćenju predstavnici SZ Gacke, pravilnikom o potpori za pokriće troškova prehrane studenata i temeljem posebnih geografskih i prometnih osobitosti prava razine 2, odnosno pravo na dva cijela obroka dnevno. To bi bilo sjajno da najbliža menza nije ona u 50-ak kilometara udaljenom Gospiću.

Izdvojeni članak

Pomoću aplikacije ‘Zagreb Menza’ u svakom trenu doznajte jelovnike po zagrebačkim menzama

Tri mjeseca borbe

– Problemom nedostatka menze počeli smo se baviti ove godine. Nakon istraživanja i savjetovanja s kolegama na studiju u Otočcu, pvi put smo problem iznijeli u javnost poletkom kolovoza. U više navrata smo kontaktirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a tek početkom studenog smo dobili odgovor kako će se o našem upitu raspravljati na sjednici Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane, otkrio nam je Bruno Ćutić, predsjednik Studentskog zbora Gacke.

Valja napomenuti kako studij u Otočcu ne pohađa zanemariv broj studenata već je njih, ako je vjerovati podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, negdje oko 300. Nakon više od tri mjeseca borbe mladi Ličani su dobili prve rezultate. Na nedavno održanoj sjednici Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane donesena je i konkretna odluka o ovom pitanju.

– Članovi Povjerenstva izaći će na teren i obići Otočac, razgovarat će s predstavnicima Veleučilišta u Gospiću te vidjeti kakve su mogućnosti za organiziranje prehrane. Po obilasku Otočca, povjerenstvo de pripremiti svoje izvješće na temelju kojega se može dalje ići u aktivnosti, sukladno utvrđenome, napisali su u dopisu iz Ministarstva o ovom slučaju.

Izdvojeni članak

Pomoćnik ravnatelja za prehranu SC-a: Brza menza privremeno radi skraćeno zbog nedostatka osoblja

Neće stati dok ne budu jednaki studentima iz ostatka Hrvatske

Nije puno, ali  je korak naprijed i prema onome što nam je Ćutić rekao SZ Gacke na ovome neće stati.

– Planiramo raditi na daljnjem poboljšanju studentskog standard studenata Ličko – senjske županije. Osim toga bavit ćemo se i temama proaktivnog studiranja te zapošljavanja mladih nakon studija, zaključio je Bruno Ćutić.

Naposljetku je dodao i kako je teret odluke i provedbe trenutno na leđima Povjerenstva i Veleučilišta, odnosno izvan zakonskih mogućnosti Studentskih Zbora Gacke. No kako bez obzira na to, neće mirovati dok svi lički studenti ne budu u mogućnosti koristiti svoja prava, jednako kao i studenti u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap