Pretraga

U Zagrebu se planira gradnja novog doma za 3.000 studenata: Evo gdje ga žele smjestiti

A- A+

Studentski centar u Zagrebu, čini se, planira gradnju novoga doma, i to na – Kampusu Borongaj. Za studentski dom koji bi smjestio 3.000 studenata žele aplicirati na EU sredstva, a o svemu smo porazgovarali s glavnim studentskim predstavnikom Nevenom Pintarićem.

kampus borongaj

Donekle uređeni dio kampusa Borongaj| Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Hrvatski studentski zbor, krovno tijelo koje predstavlja studente na razini države, sastao se s Nenadom Milijašem, predsjednikom Zajednice studentskih centara u Hrvatskoj. Razgovaralo se o projektima za koje centri mogu aplicirati na EU fondove, pa je u nekom trenutku na tapet došao i gotovo od svih zaboravljeni – Kampus Borongaj.

Povećanje kapaciteta za pedeset posto

Studentski centar u Zagrebu ima namjeru, istaknuo je HSZ, aplicirati na natječaje za EU sredstva za povećanje smještajnih kapaciteta za studente. Konkretno, u planu je aplicirati za europski novac kako bi se upravo na borongajskom kampusu izgradio novi dom koji bi imao otprilike 3.000 ležajeva. Drugim riječima, došlo bi do povećanja kapaciteta od otprilike pedeset posto. Osim toga, navedeni bi novac, kada bi ga SCZG dobio, služio i za uređenje petog, šestog i desetog paviljona u studentskom domu Stjepan Radić.

Razgovarali smo s Nevenom Pintarićem, riječkim studentom i novim šefom Hrvatskog studentskog zbora. On kaže da je projekt Kampusa Borongaj još prije četrnaest godina ambiciozno predstavljen, naoko ne mareći na naše zemljišne, financijske i druge prepreke koje uvijek ‘koče’ velike projekte. Za realizaciju projekta Kampusa, misli, treba doći do zalaganja svih uključenih, a sveučilišne se sastavnice kroz neko vrijeme trebaju preseliti na Borongaj.

Izdvojeni članak
hrvatski studentski zbor

Studenti, ovo su vaši predstavnici na državnoj razini: Upravo su izabrali novo vodstvo

To je pitanje svih gradova

Što se tiče povećanja smještajnih kapaciteta, za koje se na borongajskom kampusu i planira graditi europskim novcem, odnosno aplicirati na natječaje, Pintarić kaže da to nije pitanje samo glavnog grada.

– Pitanje povećanja kapaciteta studentskog smještaja je pitanje koje je potrebno postaviti u gotovo svim gradovima u RH. Povećanje broja kapaciteta studentskog smještaja posljedično dovodi do smanjenja životnih troškova studenata i samim time veći fokus na obrazovanje. Prema istraživanju koje je proveo Institut za razvoj obrazovanja, u RH u studentskim domovima smješteno je tek 11 posto studenata, dok je prosjek u Estoniji, Bugarskoj ili Češkoj oko 25 posto. S obzirom na to da je prosjek studentskog smještaja u studentskim domovima ispod razine EU, logično je zahtijevanje na povećanju kapaciteta u studentskim domovima. Velik dio studentskih centara planira u 2022. godini aplicirati na EU fondove za izgradnju, proširenje ili obnovu studentskih domova što je dobar pokazatelj smjera i brige o obrazovanju u Hrvatskoj, rekao nam je Pintarić.

U Zagrebu se planira gradnja novog doma za 3.000 studenata: Evo gdje ga žele smjestiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap