Pretraga

U Zagrebu sobe u studentskim domovima već od 100, a u Splitu i do 890 kuna

A- A+

Akademska godina počinje i studenti koji su imali sreće na natječajima za studentske domove, polako useljavaju u iste. Mjesto više uvijek se traži, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da je ovakav smještaj puno povoljniji od smještaja u privatnom stanu. Odlučili smo istražiti kako se kreću cijene studentskih soba u većim gradovima u Hrvatskoj.

Foto: Srednja.hr

Najviše će cifre morati izdvojiti studenti koji žive u jednokrevetnim sobama studentskog doma Kampus u Splitu, čak 890 kuna. Neusporedivo niža je stanarina u 8. paviljonu zagrebačkog studentskog naselja Lašćina, gdje je cijena dvokrevetne sobe 100 kuna po studentu.

Izdvojeni članak

Obnovom vojarne Međimurska županija dobiva prvi studentski dom

Zagreb: Samo 100 kuna mjesečno za sobu na Lašćini

U Zagrebu, gradu s najviše studenata, postoje čak četiri studentska naselja u kojima se subvencionira studentski smještaj, i to u sedam različitih kategorija. Najjeftinije su dvokrevetne sobe 8. paviljona u SN Lašćina po cijeni od samo 100 kuna po studentu, te dvokrevetne i jednokrevetne sobe ostalih paviljona istog naselja gdje je stanarina 200 kuna mjesečno.

300 kuna morat će za stanovanje izdvojiti student u SN Ante Starčević, poznatijem kao ‘Šara’, isto kao i student 5. i 6. paviljona SN Stjepan Radić. U tek obnovljenim paviljonima naselja Stjepan Radić stanarina za dvokrevetne sobe je 375 kuna, a u Cvjetnom naselju 475 kuna po osobi. Studenti koji iz zdravstvenih razloga moraju boraviti u jednokrevetnim sobama, u oba će naselja za stanarinu morati izdvojiti 100 kuna više u odnosu na ostale studente.

Najluksuzniji studentski paviljoni u Zagrebu nalaze se unutar naselja Stjepan Radić, a cijena tih soba nešto je viša u odnosu na ostale. Tako će student koji odluči živjeti u 11. i 12. paviljonu ovog naselja stanarinu u dvokrevetnim sobama plaćati 600 kuna, a u jednokrevetnim 700 kuna mjesečno.

U naseljima u Zagrebu postoji i nekoliko soba prilagođenih studentima s invaliditetom, a njihova cijena je 500 kuna u naselju Stjepan Radić i Cvjetnom naselju, te 400 kuna u SN Ante Starčević.

Izdvojeni članak

Ovih 5 stvari morate ponijeti sa sobom kada selite u studentski život

Jednokrevetna soba u Splitskom domu ‘Kampus’ 890 kuna

Splitski studenti imaju mogućnost smjestiti se u tri studentska doma: Kampus, Hostel i Bruno Bušić. Financijski će najbolje proći oni koji se odluče za studentski dom Bruno Bušić, jer ondje stanarina iznosi 400 kuna, dok u domu Hostel studenti plaćaju smještaj 630 kuna mjesečno.

Najskuplji u gradu, ali i državi je studentski dom Kampus. Ondje će student za dvokrevetnu sobu morati plaćati 790 kuna mjesečno, dok će onima koji odluče stanovati u jednokrevetnoj mjesečna stanarina iznositi čak 890 kuna.

Od dva studentska doma u Osijeku, trenutno je otvoren samo Novi studentski dom koji ima dvokrevetne sobe po cijeni od 500 kuna po studentu.

– Na proljeće će biti otvoren Stari studentski dom koji će također imati dvokrevetne sobe i bit će ista cijena. Tek novo krilo doma koje bi trebalo biti otvoreno u jesen 2019. godine, imat će jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, dok će cijena biti naknadno određena, kazao nam je Tomislav Knežević, voditelj Novog studentskog doma.

Izdvojeni članak

[FOTO] Otvoren studentski dom u Karlovcu: Poznata i lista ljudi koji su dobili mjesto u njemu

Studenti pred vratima, a u Rijeci se još ne zna cijena smještaja

Dosta je bure u javnosti proteklih tjedana izazvalo iznenadno poskupljenje smještaja u riječkom novoizgrađenom studentskom kampusu ‘Trsat’. Početna dogovorena cijena smještaja bila je 550 kuna, ali je tamošnji Studentski centar bez ikakva pojašnjenja cijenu povisio na 639 kuna i upravo u skuplje paviljone smjestio studente nižeg socio-ekonomskog statusa.
Na to je reagirao riječki Studentski zbor i uz podršku Sveučilišta u Rijeci ipak se uspio izboriti za cijenu smještaja od 532,50 kuna po studentu.

Dodatne pogodnosti imat će studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa, te će ovisno o visini prihoda kućanstva stanarina za njih iznositi 468,60 kuna, 404,70 kuna, odnosno 340,80 kuna., a sufinancira se novoosnovanim Fondom za subvencioniranje troškova smještaja.

Iako je akademska godina gotovo krenula i studenti su već praktički pred vratima domova, u drugom riječkom studentskom naselju Ivan Goran Kovačić nisu nam znali odgovoriti na pitanje kolika je cijena smještaja.

– Cijena smještaja još uvijek nije potvrđena, a trebala bi biti uskoro pa molim da se javite drugi tjedan, kazao nam je upravitelj naselja, Dražen Vukelić.

Izdvojeni članak

Gradi se studentski dom u Dubrovniku: ‘Novac ne pada s neba, ali ga ima’

Pojeftinio smještaj u domu u Puli

Studentski dom postoji i u Varaždinu, gdje se studenti imaju priliku smjestiti u dvokrevetne i trokrevetne sobe. Svaka soba ima svoj WC i tuš, a studentima je na raspolaganju i 6 čajnih kuhinja s televizorima.
Najjeftiniji je smještaj u trokrevetnim sobama, a iznosi 495 kuna po studentu. Što se tiče smještaja u dvokrevetnim sobama, u onima koje imaju krevete na kat mjesečna stanarina iznosi 545 kuna, a za dvokrevetnu sobu s razdvojenim krevetima cijena smještaja je 600 kuna po osobi.
Najviše će i u ovom gradu morati izdvajati oni smješteni u jednokrevetnim sobama za koje je iznos mjesečne stanarine 715 kuna.

Pulske studente obradovat će vijest kako je smještaj u tamošnjem domu ove godine pojeftinio, pa će umjesto dosadašnjih 740 kuna, iznos mjesečne stanarine biti 710 kuna. U tu je cijenu uključeno i jedno pranje odjeće u praonici unutar doma.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap