Pretraga

U zemlju kod sveučilišta zakopali vremensku kapsulu, otvarat će se za 100 godina

A- A+

Između zgrada Sveučilišnih odjela i Učiteljskog fakulteta u Rijeci, duboko u zemlju, zakopana je vremenska kapsula. Pokrivena grotom kastavskog sivca na kojoj se nalazi informativna ploča s uputom da se kapsula otvori za 100 godina. Riječ je u projektu u sklopu programa ‘Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020’.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci ovih dana održano je svečano otvaranje ploče s natpisom na lokalitetu gdje je pohranjena vremenska kapsula programskog pravca ’27’ susjedstava projekta ‘Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020’.

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu EPK, posebice u ovom programskom pravcu, gdje je i Kampus bio jedan od tih 27 susjedstava. Aktivnostima ovog programskog pravca stvorene su nove mreže veza i poznanstava. Naš kampus kreativni tim, sigurna sam, nastavit će i dalje s kreativnim radom, podupirući događanja u znanosti, umjetnosti i kulturi, rekla je pritom riječka rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Kapsula će se otvarati u travnju 2121. godine

Profesorica Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima otkrila je kako se u kapsuli, nalazi jedna lijepa grupna fotografija i poruka za generacije koje će kapsulu otvoriti 24. travnja za točno 100 godina.Nakon prigodnih obraćanja službeno je otvorena ploča s natpisom i uputom kako vremensku kapsulu treba otvoriti za 100 godina.

– U vremensku kapsulu pohranjene su poruke za buduće naraštaje. U njoj je ostavljena poruka nekim budućim arheolozima, antropolozima i povjesničarima budućnosti svima koji su sada i ovdje, o gradu Rijeci u 2020. godini, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima i o ideji budućnosti kako je vidimo iz ove sadašnje perspektive.
Vremenske kapsule poput malih fragmenta nekadašnje stvarnosti potvrđuju ili osporavaju neke povijesne činjenice, istovremeno njihovo otkrivanje uzbuđuje i daje priliku da se još bolje shvati pogled u vlastitu prošlost, sadašnjost i budućnost, piše u priopćenju Sveučilišta u Rijeci.

Svako od susjedstava pohranilo svoje poruke za budućnost

Pojašnjavaju i kako je, kada je započeo proces nastajanja programa Rijeka 2020 i programskog pravca 27 susjedstava, Europska unija brojala 28 članica, po čemu su susjedstva i nazvana.

– Nedugo zatim svijet je svjedočio Brexitu i izlasku Velike Britanije iz Unije. Početna pozicija u potpunosti je izmijenjena i sam naslov je dobio drugačija značenja i poruke. Uslijedila je i svjetska pandemija koja se u velikoj mjeri odrazila i na sam program, rad u zajednicama i sveopću obustavu mobilnosti. Usprkos svemu život i svi sastojci života u koji ulaze kultura i umjetnost našli su svoj put ka nastavku i realizaciji programa. Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila svoja nova europska prijateljstva i nadalje nastavljaju razvijati svoje inicijative nastale u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, priopćili su sa Sveučilišta u Rijeci.

Nadalje ističu kako je svako od susjedstava pohranilo je svoje poruke za budućnost, ideje, želje, sjećanja, pitanja ‘koja su osmislili s pažnjom i nadom da će na ovom prostoru i dalje biti života i da će njihova susjedstva i dalje biti na toj karti budućnosti sačuvana u svojoj autentičnosti.’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap