Pretraga

Učiteljski fakultet danas slavi svoju 100. godinu

A- A+

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove godine slavi svoju stotu obljetnicu. Proslava je podijeljena na više različitih događaja, od kojih će se glavni događaj održati danas, 7. listopada. Na taj je dan, prije nešto manje od sto godina, 1. listopada, osnovana Viša pedagoška škola u Zagrebu, u trajanju od samo dvije godine. Od tada je fakultet doživio brojne transformacije, te postao iznimno popularan među maturantima. Izdvojili smo neke zanimljivosti u vezi samog fakulteta, te novije promjene koje pokazuju ustrajnost njegovih zaposlenika na poboljšanju kvalitete rada.

Učiteljski fakultet u Zagrebu, foto: Marta Matković

U ponedjeljak, 7. listopada, će se u 12 sati održati središnja proslava stote obljetnice Učiteljskog fakulteta. Mjesto proslave je KD Vatroslava Lisinskog, u maloj dvorani.

Povijesne zanimljivosti

Za vrijeme svog postojanja, UFZG je promijenio brojne nazive. Oni su, redom, Viša pedagoška škola u Zagrebu, Visoka pedagoška škola, Viša pedagoška škola, Pedagoška akademija, a nakon toga je postao i dijelom Filozofskog fakulteta, poznat pod nazivom – Filozofski fakultet – Pedagogijske znanosti.
Uslijedili su nazivi Učiteljska akademija, a naposljetku i Učiteljski fakultet, navode na stranicama fakulteta. Svoj najnoviji naziv dobio je 2005., iste godine kad su dobili dopusnice za izvođenje dvaju studijskih programa.
– Dobivanjem Dopusnice za izvođenje integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga
sveučilišnoga učiteljskoga studija i Dopusnice za izvođenje stručnoga studija predškolskoga
odgoja 16. lipnja 2005. godine Učiteljska akademija, Odlukom Akademijskoga vijeća od 21. lipnja 2005., mijenja svoj naziv u Učiteljski fakultet.

Interes maturanata svake godine je velik

Svake godine postoji velik interes maturanata za upisivanje oba ponuđena studijska programa – Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, te Učiteljski studij. O tome svjedoče podaci iz Postani student, gdje je svake godine zabilježeno koliko se maturanata prijavilo na jedno ponuđeno mjesto.
Tako se, primjerice, školske godine 2018./2019. na jedno mjesto RPOO-a prijavilo 15 maturanata u Zagrebu, a u Petrinji i Čakovcu, drugim dvjema središnjicama fakulteta, po 13.

foto: screenshot

Na Učiteljskom studiju je bila prilično slična situacija. U Zagrebu je na  mjesto bilo 15 prijavljenih maturanata, dok je u Petrinji bilo 6, a u Čakovcu 5.

foto: screenshot

Profesori su predani svom radu

Neki profesori iznimno se ističu u svojoj predanosti radu. Jedan od primjera je nova zaposlenica, profesorica Ivana Golik Homolak, koja je samoinicijativno odlučila pomoći studentima RPOO-a. Naime, studenti su na metodičkoj nastavi u vrtićima obvezani izrađivati razne igre za djecu, te pripremati materijale.
S obzirom da nabavka materijala ponekad postane preveliko opterećenje, kako financijsko, tako i vremensko, profesorica se dosjetila kreativnog i praktičnog rješenja. Materijale je sada moguće donositi i uzimati iz ormara smještenog u zajedničkim prostorijama fakulteta.

Od nedavno se više ne koriste indeksi

Nedavna promjena kojom se fakultet može pohvaliti je i prestanak korištenja indeksa, o čemu su studenti obaviješteni 30. kolovoza. Ova promjena je posebno impresivna, s obzirom na to da su studenti do tada rukom upisivali kolegije u indeks.

Središnja proslava održat će se u Lisinskom

– Svečana proslava stote obljetnice Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dana Fakulteta i Svjetskoga dana učitelja održat će se ponedjeljak, 7. listopada 2019. u 12.00 sati, KD Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana), objavljeno je na stranici UFZG-a.
U sklopu proslave zamišljeno je nekoliko događaja raznovrsnih karaktera, a ovo je njihov popis:
  •     Otvorenje prigodne izložbe, 1. listopada 2019., 15.00 sati, Galerija UFZG-a, Savska cesta 77
  •      Mjuzikl „Šuma Striborova“, 4. listopada 2019., 20.00 sati, Kazalište Komedija, Kaptol 9
  •      Središnja proslava stote obljetnice, 7. listopada 2019., 12.00 sati, KDVL (MD)
  •     Međunarodna znanstvena i umjetnička konferencija Suvremene teme u odgoju i obrazovanju – STOO, 15. – 17. studenoga 2019. UFZG, Savska cesta 77
  •    Akcija STO STABALA za stotu obljetnicu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – STOO, 15. – 17. studenoga 2019., UFZG, Savska cesta 77
Učiteljski fakultet danas slavi svoju 100. godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap