Pretraga

Ugasila se Zaklada koja dijeli stipendije od 10.000 kuna: Poznato što će biti s ovogodišnjim dobitnicima

A- A+

Zbog racionalizacije državne uprave, Vlada je još prošle godine odlučila ukinuti dio agencija, zaklada, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Među njima se našla i Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS), koja studentima, najviše u kategoriji deficitarnih zanimanja, dodjeljuje bogate stipendije od 10.000 kuna. Zakon o prestanku važenja Zaklade već je stupio na snagu, a poznato je što će biti s ovogodišnjim dobitnicima stipendije.

foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) 13. prosinca objavila je imena 400 dobitnika stipendije za ovu akademsku godinu. Vlada odlučila ukinuti tu Zakladu i u prosincu je Sabor izglasao Zakon o prestanku važenja Zakona o NZPUSS-u. Slijedom toga,nametnulo se pitanje što će biti s ovogodišnjim dobitnicima stipendije koji su već potpisali ugovor o stipendiranju.

Izdvojeni članak
stipendije

Stigli rezultati natječaja za studentske stipendije od 10.000 kuna: Provjerite jeste li među dobitnicima

– Obavještavamo studente koji su sa Zakladom potpisali Ugovor o stipendiji, za ovu akademsku godinu, da će stipendije biti isplaćene kako je navedeno u Ugovoru o stipendiji. Dio stipendija koji se isplaćuje otkako je navedeni Zakon stupio na snagu bit će isplaćen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, sukladno članku 3. i 4. navedenog Zakona, kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzima sve poslove Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, poručili su iz Zaklade i dodaju kako se studenti u prijelaznom razdoblju i dalje s upitima mogu javljati na dosadašnje kontakte NZPUSS-a.

Inače, Zaklada je do ovog trenutka dodijelila oko 4.800 stipendija, a već smo prenijeli informaciju o tome kako se spomenuta Zaklada gasi. Razlog je taj što je analizom utvrđeno da dolazi do preklapanja u poslovima Zaklade i Ministarstva znanosti iz obrazovanja.

– Zaklada dodjeljuje godišnje oko 400 stipendija za koje se sredstva osiguravaju u državnom proračunu, a Ministarstvo dodjeljuje 13.400 stipendija te je utvrđeno kako bi preuzimanje nadležnosti Zaklade od strane Ministarstva pridonijelo učinkovitosti sustava, kazali su iz MZO-a za Slobodnu Dalmaciju u prosincu.

U broj stipendija koje je Ministarstvo spominjalo ulaze socio-ekonomske i državne STEM stipendije, a u te kategorije ne pripadaju sva deficitarna zanimanja, kao niti sve druge skupine kojima je stipendije dodjeljivao NZPUSS. Po tom su pitanju iz Ministarstva rekli tek kako su ‘sigurni da će i ubuduće studenti deficitarnih studija, posebice nastavničkih, zatim studenti roditelji i ostali, biti posebno apostrofirani’. Uostalom, a kako smo spomenuli, veliki dio sredstava Zaklada je dobivala putem donacija, a iz odgovora Ministarstva ostalo je nejasno hoće li ih prikupljati i MZO.

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap