Pretraga

Ugledni zagrebački fakultet ima 700 zaposlenika, a gotovo pola ih plaćaju iz vlastitog ‘džepa’

A- A+

Fakultet elektrotehnike i računarstva u posljednjih je 35 godina udvostručio broj zaposlenih. Dosegli su 700 zaposlenika, a gotovo polovinu plaćaju iz vlastitih sredstava.

fakultet elektrotehnike i računarstva FER

Kretanje FER-om | foto: Facebook

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), jedna od najpopularnijih visokoškolskih institucija u državi, pohvalila se brojem zaposlenih.

Gotovo polovinu plaćaju sami

U svibju 2021. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva dosegnuo je broj od 700 zaposlenih. Čak 45 posto, odnosno 316 zaposlenika plaću ne prima iz državnog proračuna, kako je to uobičajeno riječ na nekim drugim fakultetima. Za te zaposlenike FER je osigurao vlastita sredstva. Preciznije, financiranje njihovih plaća omogućeno je zahvaljujući provedbi 250 aktivnih znanstvenoistraživačkih projekata.

Od ukupnog broja zaposlenih, FER pojašnjava, 199 se odnosi na znanstveno-nastavno osoblje, 151 na suradničke pozicije, 201 na istraživačko osoblje te 149 na administrativno, tehničko i pomoćno osoblje. Na FER-u udio žena među zaposlenima danas doseže 30 posto. Trenutačni broj studenata i zaposlenika usporedio s 1985. godinom, kada je donesena odluka o gradnji zgrade D.

Duplo manje brojke

Tada se FER uopće nije tako zvao, već je bila riječ o Elektrotehničkom fakultetu (ETF). Na  371 osoba, a upisna se kvota upravo te godine povećala s 430 na 630 studenata radi rastuće potražnje tržišta za inženjerima. Ubrzo nakon toga započela je gradnja novih prostora, zgrade D, koja je dovršena 1989. godine i to je bio posljednje prostorno proširenje Fakulteta.

“Danas, kada FER zapošljava 700 djelatnika i svake godine upisuje 650 brucoša te je drugi dom za oko 3800 studentica i studenata na svim razinama studija, on i dalje djeluje u istim prostorima kao i prije više od 30 godina iako se broj zaposlenih gotovo udvostručio, a broj studentske populacije povećao za oko 40 posto. Vjerujemo da ćemo u skoroj budućnosti uz pomoć države i europskih fondova povećati prostor u kojem radimo i doprinosimo boljoj budućnosti u Hrvatskoj”, istaknuli su s FER-a.

Copy link
Powered by Social Snap