Pretraga

Ukidaju se kolokviji na zagrebačkim fakultetima? Postojat će samo jedan rok

A- A+

Studenti na zagrebačkim fakultetima uskoro više neće imati kolokvije. Kako doznajemo od visokih izvora bliskih Sveučilištu, kolokviji koji bi se uskoro trebali početi pisati odlaze u zaborav. Studenti će sve morati polagati na ispitu u ljetnom roku, a i tom ispitu moći će pristupiti samo jednom. Naime, osam rokova također odlazi u povijesti, a ako student na prvom roku ne položi ispit, predmet će morati prenijeti na sljedeću akademsku godinu.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

učenika piše ispit

Foto: Unsplash

Ukidaju se kolokviji na zagrebačkim fakultetima. Po uzoru na neka druga europska sveučilišta i ono u Zagrebu već dulje vrijeme razmišlja o ovoj promjeni, a izgleda je sada došlo pravo vrijeme za to. Kako doznajemo od izvora bliskih Sveučilištu, već ovog semestra studenti će moći izaći na samo jedan rok.

Želi se vratiti stari sjaj diplomi

Rezultat je to toga da bi studenti trebali biti više posvećeni samom učenju i istraživanju tema koje slušaju na kolegijima. Sve više studenata zbog povećanja troškova života prisiljeno je raditi čime pada kvaliteta studiranja. Ovom novom mjerom Sveučilište tome želi stati na kraj i diplomi vratiti ‘stari sjaj’, kada su oni diplomirani bili na vrhu društvene ljestvice.

Sveučilište, kako doznajemo, stava je da je puno lakše gradivo naučiti u dijelovima, a ne cjelovito kada u obzir treba uzeti širu sliku. Ukidanjem kolokvija studente će se poticati upravo da predmet nauče u cjelini te da se prema njemu odnose kritički i analitički.

Izdvojeni članak
meni u menzi

U menze se uvode kontrolori, nadzirat će studente: Za iznošenje hrane ili posudbu iksice – novčana kazna

Ako padneš na prvom roku, predmet prenosiš u sljedeću godinu

No, kako bi se studenti bolje prilagodili novom modelu, profesori bi materijale studentima trebali slati unaprijed kako bi se za svaki sat kvalitetno pripremili i mogli raspravljati o temama kolegija. Tako će se kontinuirano pripremati za ispit i jedan rok. Ako taj rok ne prođu, predmet će morati prenijeti u iduću akademsku godinu. Time bi se mogli smanjiti i troškovi jer studenti, pretpostavlja Sveučilište, više neće izlaziti na ispite samo da vide pitanja i kako to izgleda.

Cijelom procesu studiranja studenti bi trebali pristupati ozbiljnije. Studenti će sada morati učiti kontinuirano, iz tjedna u tjedan te bi se njihovo znanje trebalo drastično povećati. Kako komentira ovu odluku pitali smo brucošicu Tessu s Medicinskog fakulteta.

– Fakat nisam znala da je uopće moguće da se rokovi ukinu na faksu, kakve su to nove brije? Da nema rokova, mislim da nitko nikad ne bi uspio položiti ispit, jer ono – kak ćeš se organizirati ak imaš samo jedan rok po predmetu? Ja uvijek sve položim iz prve, ali ono, drugi nisu te sreće kao ja. Nadam se da će se netko već pobuniti jer bi fakat bilo preloše da nam i to oduzmu, rekla nam je Tessa.

učenika piše ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap