Pretraga

Ulaskom u EU porastao broj hrvatskih studenata koji hrle u austrijsku prijestolnicu za boljim obrazovanjem

A- A+

Sveučilište u Beču mnogim studentima s naših krajeva predstavlja željenu lokaciju na kojoj bi rado stjecali visoku naobrazbu. Mada su na domaćim fakultetima stranci još uvijek znatno manje zastupljeni, Hrvati ne prezaju pri odlasku u inozemstvo na školovanje. Gledajući brojke stranih studenata u austrijskom prijestolnici iznenađujuće je koliko mladih iz BiH, Srbije i Hrvatske odlazi na to Sveučilište. Po broju studenata koje šalju u Beč sve tri zemlje nalaze se među prvih 11, a BiH se čak smjestila na visoku petu poziciju odmah nakon Mađarske.

enews.buddhistdoor.com

Austrijska prijestolnica, uz brojne atrakcije i turistička mjesta, krije i još jedan dragulj – Sveučilište u Beču. Radi se o jednom od univerziteta koji najbolje kotira u ovom dijelu Europe, a omiljena je destinacija našim studentima, kao i susjednima iz BiH te Srbije. Na Sveučilištu se školuje ukupno nešto više od 92 tisuće studenata, od čega je čak 26 tisuća stranaca, što je nezamisliva situacija po hrvatski sveučilištima koji po svakoj svojoj sastavnici broje tek nekoliko inozemaca.

Izdvojeni članak

Ljubljana i Trst se pripremaju za najezdu hrvatskih studenata, Talijanima naši fakulteti nisu privlačni

BiH na petoj poziciji po pristiglim studentima u Beču

Nakon skoro 66,5 tisuća Austrijanaca koji se školuju na bečkom Sveučilištu, najbrojniji su Nijemci kojih je u prethodnoj akademskoj godini bilo čak 8 680, što je skoro deset posto od ukupnog broja studenata na cijelom univerzitetu. Slijede ih Turci, Talijani i Mađari.

Na petoj poziciji našla se Bosna i Hercegovina iz koje je prošle godine otišlo 816 studenata koji su upisali neki od fakulteta na bečkom Sveučilištu ili se uputili na razmjenu. Ukupno gledano, radi se od nešto manje od jedan posto cjelokupne studentske populacije Sveučilišta te 3,2 posto stranih studenata. No prije dvije godine ta je brojka bila veća kada je u Beču studiralo 867 jugoistočnih nam susjeda.

Izdvojeni članak

Hrvati trče na bečke fakultete, dok Bečani u velikom krugu zaobilaze naše studije

Raste popularnost Beča među našim studentima

Što se tiče Hrvatskih studenata, prošle akademske godine na Beču se
školovalo njih 642, a usporedbe radi 2011./2012. u austrijskoj metropoli
bio je 551 naš student. U dvije godine broj je porastao za oko 100, stoga smo se ove godine našli na 11 poziciji gledano po broju studenata koji su sveučilišta iz svojih zemalja zamijenili bečkim. Treba istaknuti i to da na popularnom austrijskom univerzitetu studiraju studenti iz ukupno 138 zemalja svijeta.

Istočni susjedi Srbi prošle su godine ostali bez 706 svojih studenata koji su pošli put Beča, čime su se smjestili na deveto mjesto zemalja iz kojih dolazi najviše inozemaca. Iz Slovenije je prošle akademske godine susjednima na ‘bečku školu’ prešlo 124 studenata čime se ta zemlja našla na 26 poziciji kao i zaddnjoj državi koja je u glavni grad Austrije poslala preko sto studenata.

Svake godine iscrpni izvještaj o strancima na Sveučilištu

Za pohvalu je i to što na Sveučilištu u Beču od 2008. godine bez previše muke možete pronaći statističke podatke vezane uz strane studente. Kontaktirali smo Alexandru Frey iz odjela za odnose s javnošću bečkog Sveučilišta koja nam je proslijedila dokument, odnosno izvješće u kojem se nalaze sve brojke, popularnost studija, partneri za razmjenu i ostale informacije vezane uz inozemne studije, što ne ide tako jednostavno po našim sveučilištima.

Prošle smo godine svjedočili i tome kako na naša dva sveučilišta, u Puli i Rijeci, nitko ne prati otkud dolaze strani studenti te da posjeduju samo ukupnu brojku bez objašnjenja.