Pretraga

Umjesto odlaska liječniku svaku tegobu – guglate? Studenti organiziraju besplatan događaj baš za vas

A- A+

Situacije u kojima osjećamo simptome neke bolesti, a onda ih umjesto odlaska liječniku odlučimo guglati pa ispada da umjesto prehlade imamo tumor poznate su gotovo svima. Upravo je to tema tribine koju organizira Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, a na kojoj će stručnjaci u području zdravstva preispitivati ulogu tzv. pacijenta stručnjaka.

guglanje

Ilustracija: Unsplash

Ako ste među onima koji redovito guglaju simptome koje osjećaju, a koji mogu upućivati na neke zdravstvene tegobe, sljedeći događaj je za vas. Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (FBF) u utorak, 24. svibnja, organizira javnu tribinu s temom ‘(NE)pogrešivi doktor Google – Od prehlade do tumora’.

Preispituje se uloga tzv. pacijenata stručnjaka

Događaj je u potpunosti besplatan, a sudjelovati mogu svi građani. Tribina će se održavati u velikoj dvorani Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17, 10000, Zagreb,  u vremenu od 16:00 do 20:00 sati. U sklopu nje će se održati i plenarno predavanje, nakon kojega slijedi moderirana rasprava. Kako najavljuje Studentski zbor FBF-a, na tribini sudjeluju vrhunski stručnjaci iz različitih područja zdravstva.

– Cilj tribine je preispitati ulogu tzv. pacijenta stručnjaka, njegove zdravstvene pismenosti i kritičnog sagledavanja informacija koje su mu na raspolaganju. Koji su to izvori informacija i možemo li uopće danas u vremenima interneta i društvenih mreža ozbiljno razmišljati o relevantnim izvorima? Nadalje, do koje mjere pacijent zna i treba moći iščitavati podatke, te na taj način sudjelovati u procesu donošenja odluka i u brizi za vlastito zdravlje, a do koje mjere treba prepoznati ulogu svakog od zdravstvenih stručnjaka, dati im svoje povjerenje i prepustiti primat nad donošenjem odluka o medicinskim intervencijama, pogotovo u kontekstu bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani? Treba li i može li uopće pacijent biti u potpunosti ravnopravan partner i dionik u procesu liječenja, a ako da, koji se preduvjeti moraju zadovoljiti da bismo zaista u praksi došli do takvog odnosa, stoji u priopćenju Studentskog zbora FBF-a.

Izdvojeni članak

Jedan od većih gradova uvodi Zdravstveni odgoj u škole, pogledajte što će učenici učiti

Potrebna je online prijava

Svi koji žele doći na ovu tribinu trebaju se prijaviti putem online obrasca na ovoj poveznici. Najnovije informacije vezane uz događaj možete pratiti putem Facebook eventa na linku.

– Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju, pitati sve ono što vas zanima i uključiti se u raspravu, s obzirom na sve veću aktualnost i osjetljivost teme koja se općenito odnosi na pacijente i njihovo samoliječenje, a informaciju o održavanju tribine slobodno podijelite među svim svojim prijateljima, kolegama, ukućanima i svima onima koje poznajete budući da je tribina namijenjena široj javnosti, poručuju studenti FBF-a.

Raspored događaja možete vidjeti u nastavku:

guglanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap