Pretraga

Unatoč prosvjedima, novinari pisali prijemni za diplomski

A- A+

Nakon prosvjeda i brojnih negodovanja, studenti novinarstva na Fakultetu političkih znanosti danas su pisali prijemni ispit za diplomski studij. Ispit se sastojao od dva dijela u trajanju od četiri sata. Većina studenata je zadovoljna dijelom u kojemu se provjeravalo znanje iz zadane literature, dok su informiranost i gramatika bili znatno teži.

Kada su prije pet mjeseci saznali da se uvodi prijemni ispit za diplomski studij, studenti treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti su organizirali prosvjed. Kako im zahtjevi nisu uvaženi, danas je 200-tinjak studenata pisalo četverosatni ispit o kojem ovisi njihov nastavak studiranja. Bili su podjeljeni u četiri dvorane te su imali pauzu od pola sata između dva dijela ispita.

Prijemni nosi 60, a ocjene postignute na preddiplomskom studiju 40 posto te će se prvi rezultati znati u srijedu, a broj mjesta na diplomskom je 150. Studenti imaju pravo na žalbu u roku od 48 sati, a konačna će se konačna rang lista objaviti u petak.

anazupcic.wordpress.com

Prvi dio prijemnog ispita

Studenti su u prvom dijelu morali odgovoriti na 60 pitanja iz određene literature. Neke od odabranih odlomaka su učili tijekom prethodne tri godine, a s nekim su se autorima po prvi put susreli.

– Ovaj dio je sastavljen tako da ga svi mogu odlično uraditi, ali je drugi dio eliminacijski, izjavio je Marko.

Ostali su studenti potvrdili kako nisu imali problema s pitanjima iz literature te su poprilično zadovoljni svojim odgovorima.

Izdvojeni članak

Studenti novinarstva ogorčeni zbog dva prijemna ispita

Dio s filozofskog fakulteta

Drugi, znatno teži dio, sastavljali su profesori s filozofskog fakulteta. Sastojao se od 160 pitanja koja su sadržavala gramatiku, strane riječi, frazeme i opću informiranost unazad pet godina.

Gramatika je zahtjevala veliku koncentraciju jer je taj dio imao negativne bodove kako se odgovori ne bi slučajno pogodili. Studentima je najviše problema zadala informiranost  jer su se tu tražili odgovori na pitanja o svjetskoj i hrvatskoj politici, sportu, kulturi pa i zrakoplovnim nesrećama, proračunima, ratovima i raznim funkcijama.

– Nisam se nadao kako će većina frazema biti na latinskom jeziku. Za neke sam strane riječi prvi put čuo, ali sam logički preko engleskog ili nekog drugog jezika shvatio značenje. Ovaj dio ispita će biti presudan u tome tko će upasti na diplomski, a tko ne, rekao je Nino.

Unatoč prosvjedima, novinari pisali prijemni za diplomski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap