Pretraga

Upis na diplomski na osječkoj Ekonomiji razljutili kandidate sa sveučilišnog, ali i stručnog studija

A- A+

Ovogodišnji upisi na diplomski studij Ekonomskog fakulteta u Osijeku išli su uz dlaku studentima koji su na tom faksu završili preddiplomski studij. Ispostavilo se da su imali jednake kriterije oni sa sveučilišnih studija kao i studenti koji su završili trogodišnji stručni studij. No nezadovoljni su i kandidati sa stručnog studija jer je fakultet ‘pravila igre’ promijenio dan prije objave rang-lista.

Foto: Facebook

Studenti koji su završili preddiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku javno su se pobunili jer su im kriteriji za upis na diplomsku razinu bili izjednačeni s kolegama koji iza sebe imaju tri godine stručnog studija. Smatraju da ih je fakultet doveo u nepogodnu situaciju jer je kandidatima sa stručnog studija omogućio upis bez polaganja predmeta razlike, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Docentica na Pravnom fakultetu: U Osijeku joj prijetili, a zagrebački studenti nemaju problema s njenim kriterijima

Jednaka pravila za nejednake studente

– Ove je godine naš fakultet omogućio upis na diplomski studij svim stručnim studijima bez polaganja razlike predmeta. Na taj način izravno konkuriraju nama, preddiplomskom sveučilišnom studiju, i to pod istim uvjetima. Kako je moguće imati iste uvjete ako nismo jednako kvalificirani za diplomski studij?! Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku postoje dva stručna smjera, Trgovina i Računovodstvo, dok na preddiplomskom studiju postoje Financijski menadžment, Marketing, Menadžment, Poduzetništvo i Poslovna informatika te isti smjerovi i na diplomskom studiju. Polaznici stručnih studija nisu polagali predmete koji su ključni za upis na diplomski studij. Ne omalovažavajući stručne studije, no iznoseći činjenice, nisu se susretali s težim predmetima te su mogli vrlo lako ostvarivati visoke prosjeke, čime nam ozbiljno konkuriraju pri upisu, naveli su studenti u pismu koji su poslali redakciji navedenog izvora.

Također su naveli kako su pismo uputili dekanu i tajništvu osječkog Ekonomskog fakulteta, no da nikakav odgovor nisu dobili.

Izdvojeni članak

Policija privela krivog mladića za korupciju na osječkoj Ekonomiji

Početna obećanja dan prije pogazili i promijenili pravila

Studenti odlučno stoje pritom da je takva odluka oštetila čitav naraštaj te da se radi o velikoj nepravdi. Međutim, nezadovoljni su i studenti stručnih preddiplomskih studija koji se pokušavaju upisati na diplomsku razinu. Oni, pak, svoje nezadovoljstvo iskazuju zbog toga što je uprava fakulteta 27. rujna, to jest dan prije objavljivanja rang-liste, odlučila prosjek studenata završenog stručnog studija množiti s koeficijentom 0,75, a završenog sveučilišnog preddiplomskog studija s punim prosjekom, odnosno s jedan (1). Tvrde da su, unatoč činjenici da su početna obećanja bila drugačija, stavljeni u neravnopravan položaj s ostalim kolegama.

Dekan osječke Ekonomije Vladimir Cini ističe kako fakultet nije prekršio nikakvo pravilo tim svojim postupkom te da su upisi na diplomski studij odrađeni tako da idu u korist svim studentima.

– Točno je da se razlikuju kompetencije i znanja koji se stječu završetkom različitih preddiplomskih studija. Kada završe stručni studij, studenti su osposobljeni raditi analitičke i donekle voditeljske poslove. Sveučilišni preddiplomski studij daje osnovu za nastavak studiranja na diplomskom studiju. Ove smo godine imali preporuku u diplomski studij upisati i studente stručnog studija. Odustali smo od prijamnog ispita jer bi on sadržavao pitanja iz kolegija koje oni nisu slušali. Zato smo se odlučili na ovo rješenje, s tim da će oni koji su završili stručni studij razlikovne ispite polagati tijekom prve godine diplomskog studija, obrazložio je svoju odluku dekan Cini za Glas Slavonije.

Upis na diplomski na osječkoj Ekonomiji razljutili kandidate sa sveučilišnog, ali i stručnog studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap