Pretraga

Upravitelj SC-a Zagrebu oglasio se povodom gostovanja ratnog zločinca u studentskom domu

A- A+

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić u utorak je gostovao na tribini u zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić. Tribinu je organizirao Studentski pastoral čiji ured vodi don Damir Stojić u suradnji sa Zavičajnim klubom hercegovačkih studenata. Kordić je govorio o svojim vjerskim doživljajima tijekom služenja zatvorske kazne za zločine počinjene tijekom ratne ’93., a nekolicina aktivista na predavanje je upala vičući mu da je ratni zločinac. O svemu se danas oglasio i sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

Screenshot: YouTube/foto: Facebook

U domu Studentskog centra u Zagrebu, SD Stjepan Radić u utorak je u organizaciji Studentskog pastorala održano predavanje na kojemu je gostovao Dario Kordić, osuđeni ratni zločinac. Osim što je tribina organizirana u prostoru Studentskog centra, na plakatu poziva na događaj istaknut je i logo SC-a.

‘SC ne ograničava sudjelovanje na vjeronaučnim susretima’

Izdvojeni članak

[VIDEO] Incident na Kordićevom predavanju u domu na Savi: ‘Ti si ratni zločinac’

Stoga smo sanacijskom upravitelju, Mirku Bošnjaku, poslali upit oko toga kako gleda na organizaciju predavanja osuđenog ratnog zločinca unutar doma, tijekom kojega je i došlo do incidenta. Bošnjaka smo pitali i što je Uprava SC-a poduzela po pitanju transparenta koji je osvanuo u domu, a na kojemu je pisalo ‘Dario Koljač’. Na sva naša pitanja stiže tek šturi odgovor.

– Kateheta za studente Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra u Zagrebu don Damir Stojić tradicionalno održava utorkom vjeronaučne susrete u SD Stjepan Radić u Kinu Forum. Susreti su otvoreni za sve one koji žele sudjelovati. Studentski centar u Zagrebu ne ograničava sudjelovanje na vjeronaučnim susretima. Za sva dodatna pitanja molim obratite se don Damiru Stojiću, stoji u pisanom odgovoru sanacijskog upravitelja Bošnjaka.

‘Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje’

Tijekom dana na e-adresu našeg portala pristiglo je pismo povodom događaja u domu na ‘Savi’. Upućeno je ono upravitelju Studentskog doma Stjepan Radić, Boženku Ćosiću, a poslano je i na adresu sanacijskog upravitelja SC-a. Pismo je poslala Inicijativa mladih za ljudska prava, odakle ističu kako se davanje prostora ljudima poput Kordića veliča rat i nasilje, a prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani gospodine Ćosić,

povod za naše obraćanje Vama je predavanje koje je jučer, 2. travnja 2019. održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu ‘Forum’ zagrebačkog studentskog doma ‘Stjepan Radić’, a kojeg ste Vi upravitelj.

Izdvojeni članak

Don Stojić organizira predavanje za studente koje će držati osuđeni ratni zločinac

Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.

Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma ‘Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna’ u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu ‘Forum’, koji između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Share via
Copy link
Powered by Social Snap