Pretraga

Uskoro se otvaraju natječaji za studentske domove: ‘Iščekivanje rezultata jedno je od stresnijih iskustava’

A- A+

Kraj akademske godine je studentima stresan zbog ispita koji su nemilosrdni, ali i zbog smještaja. Većina studenata ipak ode dalje od svog rodnog mjesta i mora smisliti gdje će živjeti tijekom godine. Državni studentski dom je najjeftinija opcija, no nisu svi te sreće.

Foto: Dominik Smolak

Polaganje ispita je samo po sebi stresno, čak i da ne postoji nikakav ozbiljan razlog zašto bi vam trebalo biti stresno. Čak i da zanemarite očekivanja vaših roditelja, očekivanja vas samih, želju za slobodnim ljetom ili potrebu za slobodnim ljetom zbog rada na sezoni, uvijek vam ostaje jedna stvar – borba za prosjek.

Ako ste ikada pokušavali ostvariti pravo smještaja u državnom studentskom domu, onda znate da je najbitnija stvar imati dobar prosjek. Kad kažemo dobar, mislimo natprosječno dobar. Dobar dio dodatnih bodova se može ostvariti zahvaljujući socio-ekonomskom statusu studenata, ali ipak je najbitnija osnova, a to je prosjek.

U slučaju da se niste nikada okušali u ovoj avanturi, svake godine se objavi koliki je prosjek na kojem fakultetu, na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Zatim vi uzmete svoj prosjek, podijelite ga s time, pomnožite s tisuću i dobili ste svoje bodove. Nakon toga slijede razna računanja: od oduzimanja bodova ako niste položili dovoljno ECTS bodova, pa do dodatnih bodova zbog položenih svih ispita, loše ekonomske situacije, braće i sestara na studiju, i slično.

Izdvojeni članak

Bi li cijepljenost trebala biti uvjet za useljenje u studentski dom? Evo kako je glasala većina

Postoje oni koji ne moraju brinuti oko toga hoće li ostvariti pravo smještaja zato što znaju da imaju dovoljno bodova se nikada ne nađu na granici. Većina studenata se ipak nalazi upravo tu, negdje oko granice. Sjećamo se i da kada su objavljeni prošlogodišnji rezultati, da se velik broj iznenadio na nešto viši bodovni prag no inače. Mnogima je kao brucošima lako dobiti smještaj, no kasnije postaje borba.

Novi kriteriji

– Trenutno živim u privatnom domu Poljanička, a prijašnjih godina sam stanovala u još jednom privatnom domu te u studentskom domu Lašćina. Ovaj dom mi je definitivno najdraži, no to je većinom zbog toga što se moja cimerica iselila početkom semestra pa sad imam prostranu dvokrevetnu sobu samo za sebe. Ne želim ni razmišljati o sljedećoj godini i potencijalnoj novoj cimerici… Kod biranja doma, mislim da je važno imati realna očekivanja i ne očajavati ako na početku sve izgleda strašno. Snaći ćeš se s vremenom!  Za ljude kojima je obavezan dolazak na nastavu, ciljaj da ti dom bude relativno blizu faksu. Također, meni osobno je dosta važno danje svijetlo koje dolazi u sobu, budući da u sobi ipak provodim najviše vremena, te da mi soba nije u prizemlju nego na katu. Također, nešto što sam počela cijeniti tek prošle godine, dobro opremljena kuhinja i frižider! To je nešto što mi uopće nije bilo bitno prvih godina jer se nisam micala iz menze, no sad se trudim što više toga sama kuhati pa mi opremljenost kuhinje puno znači, rekla nam je Tina (22) s PMF-a.

Studentski dom Lašćina nije na glasu kao najbolji – dok će za Savu svi reći da ‘ima dušu’, za Cvjetno da je mirno, čisto i uredno, a za Šaru da ima odličnu lokaciju, Lašćina će u najboljem slučaju ostati bez opisa. Ali, ako ste ove godine došli u Zagreb, s time vjerojatno niste upoznati.

– Smještena sam u studentskom domu Stjepan Radić. Brucoš sam pa nisam imala priliku živjeti, a niti posjećivati druge domove (pandemija). Jako mi je stresno čekati rezultate, jer u slučaju da nisam dobila dom, ne stignem pronaći stan ili drugi smještaj do jeseni. Stres bi se mogao smanjiti ranijim davanjem rezultata, prijedlog je Marije (19) s Filozofskog.

Rezultati natječaja dođu relativno kasno – tek nekad u kolovozu. To znači da nastava počinje kroz mjesec dana, a ako ste tek tada saznali da nemate gdje spavati…Vjerojatno ćete umrijeti od straha i panike. Pronaći mjesto za život u mjesec dana i nije toliko lako, a pogotovo kada se uzme u obzir da sasvim sigurno neće biti toliko jeftino koliko smještaj u domu.

Nekima je teže?

– Trenutno sam na Savi, petu godinu (jednu u devetom paviljonu, četiri godine u petom paviljonu). Jednu godinu sam još bila na Cvjetnom, ali mislim da moje godine u petom paviljonu govore za sebe. Jednom kad priraste srcu, ne mičem se odavde! Meni je deal-breaker, odnosno ono što ne želim u “obnovljene” paviljone, odnosno tamo gdje se kupaonica/wc dijele na cijelom katu – imala sam neugodna iskustva s neurednošću drugih, tako da mi je ipak draže imati svoj mali mir i privatnost (kupaonicu koju dijele samo dvije sobe, aka četiri osobe), a dakako i niska cijena stanarine (gotovo 200 kn manje nego Cvjetno). Meni uglavnom nije bilo stresno čekati rezultate jer sam svake godine znala da bih po svim kriterijima trebala imati dovoljno bodova za ostvarivanje prava na dom. Može se govoriti o pravednosti, na primjer. okej je što se naš prosjek dijeli s prosjekom samo tog faksa, ali mislim da nije kod svakoga moguće položiti sve ispite na ljetnom roku (za onih 100 ili koliko već dodatnih bodova) DA, SMATRAM DA SU NEKI FAKSEVI TEŽI OD DRUGIH. Također mislim da to nekim studentima stvara dodatan stres i možda uzimaju bilo koju ocjenu, samo da polože sve ispite i dobiju dodatne bodove, nauštrb lošijih ocjena i prosjeka, objasnila je Laura (25) s RGN-a.

Na isti se problem osvrnula i naša sugovornica s PMF-a, gdje je problem prosjeka još veći: na matematičkom odsjeku ne postoje rokovi, dok na ostalima postaje. Samim time, dolazi do poremećaja u ‘prosjeku’.

– Iščekivanje rezultata bodova za dom je definitivno jedno od stresnijih iskustva u mom životu. Srećom, ove godine ću to izbjeći budući da u ovom domu, prijašnji stanari mogu nastaviti živjeti u domu i sljedeću akademsku godinu. Iako nije sve toliko savršeno, budući da sad trebam plaćati stanarinu i preko ljeta. No, ovako mi se smanji i broj stvari koje moram uzeti doma prilikom iseljavanja, budući da mogu sve ostaviti u domu preko ljeta. Kriteriji su blagi užas. Student skupo plaća ako padne godinu ili promijeni fakultet. A i nešto specifično za moj faks (PMF), je da se kod bodovanja uspoređuje prosjek studenta s prosjekom cijelog fakulteta, a ne s prosjekom odsjeka na koji je student upisan. To dosta otežava upis studentima s nekih odsjeka, budući da ukupan prosjek varira po odsjecima, rekla nam je Tina (22).

Uskoro se otvaraju natječaji za studentske domove: ‘Iščekivanje rezultata jedno je od stresnijih iskustava’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap