Pretraga

Utjecajnoj liječnici iz BiH oduzet doktorat: Sve krenulo od spornih ispita koje je navodno polagala u Zagrebu

A- A+

Sebija Izetbegović više nije doktorica znanosti. Rektor sarajevskog sveučilišta Rifat Škrijelj potpisao je odluku o poništenju njenog doktorata nakon što mu je tako naložila inspekcija. Logičan je to korak u akademskom smislu jer je početkom ožujka utjecajna bosansko-hercegovačka liječnica i supruga bivšeg člana predsjedništva izgubila, na sličan način, specijalističku diplomu. Iako je ta diploma izdana u Sarajevu, najsporniji su bili ispiti koje je Izetbegović navodno polagala još u ratnim 90-ima na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no za to nije imala valjan dokaz.

sebija izetbegović, crvena pozadina

Sebija Izetbegović, čelnica Kliničkog centra i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Foto: Youtube screenshot Hayat Media BiH | Unsplash

Sebija Izetbegović, utjecajna liječnica, sveučilišna profesorica i supruga bivšeg člana predsjedništva Bih Bakira Izetbegovića, više nije doktorica znanosti. Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu, potpisao je odluku o poništenju doktorske diplome, kako piše Miralem Aščić za Dnevni avaz, još jučer u poslijepodnevnim satima. Senat mu je prethodno s 30 glasova dao suglasnost da potpiše tu odluku. Izetbegović se žalila Kantonalnoj inspekciji koja je rektoru sarajevskog sveučilišta i naložila da spornoj liječnici poništi doktorat, no kako piše spomenut bosanski portal, ta joj je žalba odbijena. Još uvijek se ne zna hoće li ostati na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu, na čelu kojeg joj mandat redovno ističe najesen.

Sud izdao drugačije rješenje?

Ipak, Sebija Izetbegović se na svojim društvenim mrežama jučer pohvalila rješenjem koje je izdao Općinski sud u Sarajevu, a kojim se odgađa izvršenje zaključka Sveučilišta u Sarajevu o poništenju doktorata znanosti spomenutoj profesorici i liječnici.

Tim se rješenjem protivniku, sarajevskom sveučilištu, zabranjuje da, citiramo, ‘preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju unaprijed navedenog Zaključka, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja’. Sebija Izetbegović, dakle, trebala je prema ovome rješenju podnijeti tužbu protiv Sveučilišta u Sarajevu.

No, kako je za Dnevni avaz pisala Nerma Ajnadžić, rektor sarajevskog sveučilišta Rifat Škrijelj, koji je jučer poslijepodne potpisao odluku o poništenju doktorata sporne bosansko-hercegovačke doktorice, ranije je kazao da nije dobio nikakvo rješenje Općinskog suda u Sarajevu. Ne može ništa komentirati, rekao je, dok ne dobije taj dokument.

Sve krenulo od sumnjivih ispita koje je navodno polagala na Medicini u Zagrebu

Poništenje doktorata znanosti utjecajnoj bosansko-hercegovačkoj liječnici Sebiji Izetbegović u akademskom je smislu logičan korak. Nakon što joj je početkom ožujka ove godine poništena specijalistička diploma, bilo je za očekivati da će Sveučilište u Sarajevu u doglednom periodu pokrenuti i postupak o skidanju doktorata znanosti jer se doktorski studij upisuje, po hijerarhiji, nakon odrađene specijalizacije.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović

Sveučilište oduzima diplomu sumnjivoj liječnici iz BiH koja je studirala i u Zagrebu

O sumnjivoj specijalizaciji Sebije Izetbegović u regionalnim se medijima piše već godinama, a priča, čiji se epilog odvija u ovim trenucima, uhvatila je zamah prošle i ove godine. Utvrđeno je da se sporni ispiti koje je ova liječnica navodno položila u Zagrebu. Sebija Izetbegović je, podsjetimo, 1993. upisala poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a već 1994. prešla je na Sveučilište u Sarajevu. Tamo su joj priznali položene ispite, ona je riješila još dio pa tako dovršila specijalizaciju. No, prošle godine u javnost su dospjeli detalji te sumnjive ‘transakcije’.

Ispiti koje je navodno položila u Zagrebu na faksu u Sarajevu priznati su na temelju komada papira na kojem su rukom bile ispisane ocjene. To je, izgleda, jedino što je Sebija donijela na faks, jer službenu potvrdu da je ispite uistinu položila i da je njen indeks vjerodostojan, Medicinski faks u Zagrebu nije mogao dati. Nemaju dokumentaciju koja to potvrđuje, kako je poručio bivši dekan Marijan Klarica. Mi smo nedavno ponovno upitali Medicinski fakultet u Zagrebu i dobili odgovor da njeno ime nisu našli u evidenciji o završenim ili diplomiranim studentima.


PROBLEM I S REGISTROM

Problem je nastao i u registru Medicinskog faksa u Sarajevu gdje je dobila upisni broj 836. Problem je što pod tim brojem već djeluje drugi liječnik. Kada je inspekcija sve krenula češljati, sarajevski se faks pravdao da je do toga vjerojatno došlo jer su neuredno vodili knjige.


 

Copy link
Powered by Social Snap